banner
Esnaf

Adını ilk defa duyacağınız bu bitkilerde şifa var

Çadır Uşağı, Çentiyane, Kedir Hindi, Gündüziye Kökü, Hiyarşembe, Deniz Kadayıf, Yıldız Anason, Acı Bakla, Mürsafi, Çekem, Kına Kına Otu ve daha adını zikretmediğimiz bitkiler ve faydaları, saymakla bitmiyor. İsimleri birbirinden..

Adını ilk defa duyacağınız  bu bitkilerde şifa var
banner

Çadır Uşağı, Çentiyane, Kedir Hindi, Gündüziye Kökü, Hiyarşembe, Deniz Kadayıf, Yıldız Anason, Acı Bakla, Mürsafi, Çekem, Kına Kına Otu ve daha adını zikretmediğimiz bitkiler ve faydaları, saymakla bitmiyor.

İsimleri birbirinden ilginç olan bu bitkilerin kullanım alanları da oldukça farklı…

Her derde deva olan kurutulmuş bitkilerin, çeşit çeşit otların ve yüzlerce tür baharatın buluştuğu Turan Baharatta vatandaşlar çeşitli şikayetlerine çare arıyor.

Vatandaşların çoğunlukla aktarlardan ıhlamur, hatmi çiçeği, papatya, zencefil ve zerdeçal gibi bitkiler aldığını söyleyen aktar Ramazan Kuruöz, “Baharatlara ve otlara olan ilgi arttı. Anadolu’nun çeşitli yerlerinden gelen bitkilerimizi ve baharatlarımızı özel olarak alıyoruz” dedi.

Bunun yanında insanların daha önce isimlerini hiç duymadıkları otlarında bulunduğunu ve hepsinin birbirinden faydalı olduğunu vurgulayan Kuruöz; “Gündüziye kökü, eskiden beri enfiye olarak kullanılır. Baş ağrısına, gribe, nezleye hatta sinüzite kadar faydası var. Az bir miktarını içinize çektiğinizde sinüsleri boşaltıyor, açıyor ve baş ağrısını gideriyor. Halk arasında ‘yakma yara’ ilacı olarak bilinen, ‘Çadıruşağı’ ağacından elde edilen zamk ise çıbanın çıktığı yere uygulandığında çıbanı oradan söküp atıyor. ‘Hiyarşembe’ karaciğere ve sindirim sistemine de iyi geliyor. ‘Çentiyane’nin de karaciğere faydası var. ‘Kedir Hindi’ ise ağız yarasında kullanılıyor. İçerisinde 8 farklı baharat var. ‘Yıldız Anason’ yemeklere bile kullanılabilir, güzel bir koku verir. Farklı bir aroması vardır. Bunun haricinde de şişkinliğe ve hazımsızlığa faydalıdır. ‘Denizkadayıfı’ sütle kaynatıldığında astım, bronşit ve nefes darlığında kullanılır. ‘Acı bakla’ halk arasında ‘Termiye’ olarak bilinen ürünün görünüşü tıpkı haşlanmış bir mısır tanesine benzer. Özelliği ise bağışıklığı güçlendirmesidir. ‘Mürsafi’ ses kısılması, boğaz ağrısı ve bademcik iltihabına iyi gelmektedir. ‘Çekem otu’ ağaçlarda yabani olarak yetişen ökse otunun meyveleridir. Çekemler toplanır, kurutulur, ezilir daha sonra kara sakızla birlikte yaka haline getirilir ve bele sarılır. Bel ağrısına çok iyi gelir. ‘Kına Kına Kökü’ kansızlığın bir numaralı ilacıdır. İçerisinde bulunan ‘kinin maddesi’ zatürre ve sıtmaya iyi gelmektedir. Bu bitkiler belli ölçülerde ve aralıklarla kullanıldığında oldukça faydalıdır” dedi. Foto-Haber: Şeyda COŞAR

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası