banner
Gündem

Aksaray tarımsal üretimde zirvede

AKSARAY 3’ÜNCÜ IPARD DESTEK PAKETİNE HAZIRLANIYOR Aksaray’da ‘IPARD 3 Tanıtım ve Bilgilendirme Faaliyetleri İçin Teknik Destek’ projesinin tanıtımı yapıldı. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) İl Koordinatörlüğü, Tarım Reformu..

Aksaray tarımsal üretimde zirvede
banner

AKSARAY 3’ÜNCÜ IPARD DESTEK PAKETİNE HAZIRLANIYOR

Aksaray’da ‘IPARD 3 Tanıtım ve Bilgilendirme Faaliyetleri İçin Teknik Destek’ projesinin tanıtımı yapıldı. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) İl Koordinatörlüğü, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü-IPARD Yönetim Otoritesi, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü organizesinde yapılan tanıtım toplantısında 2023-2029 tarihlerinde verilecek IPARD destekleri anlatıldı. Aksaray’ın tarımsal üretimde Türkiye 12’ncisi olduğunu söyleyen İl Tarım ve Orman Müdürü Bülent Saklav, “Biz 7 ilçede, merkeze bağlı 14 belde ve 177 köyde, 433 bin nüfusun tamamına hizmet veriyoruz. İlimizde 799 bin hektar arazinin 466 bin dekarı tarım arazisidir. Bu arazilerin tamamını ekiyoruz. Toplam mera alanımız ise 188 hektardır. Aksaray bitkisel üretimde resmi TÜİK rakamlarına göre 5 milyon 572 bin tonluk üretimle 2022 yılında Türkiye 3’üncüsü oldu. Konya birinci, İzmir ise 2’nci sırada yer aldı. Toplam tarımsal üretimde ise Türkiye’de 12’nci sıradayız. Tarım ve hayvancılıkla uğraşan nüfus oranımız ise yüzde 80’dir” dedi.

AKSARAY MARKALI 11 ÜRÜN İLK 10’DA

Yine hastalıktan ari işletme sıralamasında da İç Anadolu’da Aksaray’ın birinci, Türkiye genelinde ise 3’üncü sırada olduğuna dikkat çeken Saklav, “Hastalıktan ari 124 işletme ile Türkiye’de 3’üncü sıradayız. Türkiye’de üretim konusunda ilk 10’da yer alan 11 ürünümüz var. Yonca ve iğde üretiminde geçtiğimiz yılbirinci olduk. Çerezlik ayçekirdeği üretiminde 2’nci, çavdar üretiminde 3’üncü, arpa, sarımsak, şekerpancarı ve çerezlik kabak çekirdeği üretiminde 4’üncü, patateste ve silajlık mısır üretiminde 7’nci, tanelik mısır üretiminde ise 10’uncu sıradayız. Bunlar Resmi TÜİK rakamlarıdır. Tarım alanında su sıkıntımıza rağmen büyük başarı elde ettik” diye konuştu. Bunun yanında hayvancılık alanında da Aksaray’ın oldukça önemli bir yerde olduğunu belirten Saklav, “385 bin büyükbaş hayvanla Türkiye’de 12’nci sırada, 1 milyon 65 bin küçükbaş hayvanla 17’nci sıradayız” dedi.

‘AKSARAY’A 485 MİLYON LİRA YATIRIM YAPTIK’

Tarım ve Kırsal Destekleme Kurulu Aksaray Koordinatörü Salih Kargı, tarım ve hayvancılıkta Aksaray’ı önemsediklerini ve çok ciddi destekler verdiklerini ifade ederek; “Tarım hayvancılık başta olmak üzere 16 sektöre destek veriyoruz. Destek oranlarımız yüzde 50 ile 70 arasında değişmektedir. Bütün yatırımlarımız KDV ve ÖTV’den muaftır. IPARD programları kapsamında 809 yatırımcı ile sözleşme imzaladık. Bugüne kadar 485 milyon liralık yatırım yaptık. Ödenen hibe tutarı ise 842 milyon liradır” diye konuştu. Foto-Haber: Sümeyye ÇALIŞKAN

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası