banner
Özel

Aksaray turizmde hedef büyüttü

Kapadokya bölgesinin başlangıcı olan Aksaray’daki Ihlara Vadisi, Selime Katedrali ve Aşıklı Höyük gibi mekanlar 3’lü destinasyon ile gezdirip, yılda 1 buçuk 2 milyon turisti ağırlamayı hedefliyor. Aksaray Kültür ve Turizm..

Aksaray turizmde hedef büyüttü
banner

Kapadokya bölgesinin başlangıcı olan Aksaray’daki Ihlara Vadisi, Selime Katedrali ve Aşıklı Höyük gibi mekanlar 3’lü destinasyon ile gezdirip, yılda 1 buçuk 2 milyon turisti ağırlamayı hedefliyor.

Aksaray Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan Egemen gazetesine yaptığı açıklamada: “Selime Katedrali son yıllarda kültür turizminin gözdesi haline geldi. Selime Katedrali aslında Ihlara Vadisi ile bütünselinde bir nokta. Yerli ve yabancı turistler Selime Katedrali’ne kesilen biletle Ihlara Vadisi’nde gezebiliyor. Selime Katedrali’nde başlayan bir turist gurubu Ihlara beldesine kadar kuzeyden güneye yürüyebilir. Selime Katedrali Kapadokya bölgesinde tek kayaya oyulmuş en büyük tarihi alan. Selime manastırı olarak da geçiyor. Bölge çok çabuk yontulan kayalardan oluşuyor. Batı Kapadokya’da Selime bölgesinde 2 yapı çok dikkat çekiyor. Selime, İslami dönemde kale olarak kullanılmış. Hemen karışında ise Yaprak Hisar kalesi var. Orada kilise, yaşam alanları ve depolar var. İkisi de tek kayaya oyulmuş çok fonksiyonel yapılar” dedi.

AŞIKLI HÖYÜK KAPADOKYA BÖLGESİNİN ÖN SÖZÜDÜR

Kaya oyma mekânların Kapadokya bölgesinde yaşayan insanların ihtiyaçlarını karşılayan mekânlar olduğunu belirten Doğan, “Selime Katedrali’nin en büyük özelliği erken Hristiyanlığın en güçlü yaşandığı, sayısız kiliseler ile Anadolu’da yoğun bir şekilde var olan bir alan Kapadokya. Bölgede öne çıkan alan ise Selime Katedrali’dir. Bütün bölgemize gelen turistler Ihlara Vadisi ile birlikte Selime Katedrali’ni gezmeden şehrimizden ayrılmıyorlar. Biz buna Aşıklı Höyüğü de eklemek istiyoruz. Âşıklı Höyük ören yeri ilan edildi. Aşıklı Höyük Kapadokya bölgesinin ön sözüdür. Kapadokya tarihinin başladığı 10 bin 500 yıllık geçmişi ile ilk beyin ameliyatı, ilk üretim faaliyetlerinin başlaması ve mağaralardan ve kaya oyma mekânlardan çıkıp ilk defa ev yapmaya başladığı yerleşik düzene geçilen yerdir. Bununla beraber tarımsal üretimin yapıldığı ve küçükbaş hayvanların evcilleştirildiği yerdir. Şu anda gelen grupları alabiliyoruz. Biz bu yaşananların anlatıldığı bir projeyi Ahiler Kalkınma Ajansı, Kültür Müdürlüğü ve Valiliğiz ile yürütüyoruz” şeklinde konuştu.

‘KAPADOKYA TURİZMİNİRENKLENDİRİN BİR İLİZ’

Aksaray’da yılda 1 milyon yerli ve yabancı turist ağırlandığını söyleyen Doğan, “Biz Kapadokya Bölgesi’ndeki turizmi renklendirin bir iliz. Aksaray’a gelen turistlerin Hasan Dağı’nda zirve yürüyüşü yapma ve Tuz Gölü’nde flamingolarla 2-3 saat geçirme şansı var. Ihlara Vadisi’nde yürüyüş yapıyor, Narlı Göl’de doğayı tanıyorsunuz. Şehrimizde doğal olarak bozkırın kahverengisini kayalık mekânları ile yaşayabilirsiniz. Ihlara Vadisi ise Türkiye’nin en büyük doğa yürüyüşü noktasıdır. Bölgeyi gezen insanlar Ihlara Vadisine gelince ‘Biz cennete mi düştük?’ diyorlar” diye konuştu. Foto-Haber: Ali FURAT

 

      

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası