banner
Özel

Arı ölümlerinin nedeni: kuraklık

Aksaray’da kuraklık sadece tarım üreticisini değil, arıcıları da etkiledi. Hava sıcaklığı nedeniyle arıların uyumaması kış kayıplarını yüzde 30’lara çıkardı. Aksaray Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Refik İçli, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin..

Arı ölümlerinin nedeni: kuraklık
banner

Aksaray’da kuraklık sadece tarım üreticisini değil, arıcıları da etkiledi. Hava sıcaklığı nedeniyle arıların uyumaması kış kayıplarını yüzde 30’lara çıkardı.

Aksaray Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Refik İçli, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle arıların dengesinin bozulduğunu söyledi.

Kış sürecinin arılar için ‘uyuma vakti’ olarak tanımlandığını belirten İçli, “Kış sezonunda arılar küçültülen giriş deliğini sadece ihtiyaçları için kullanılıyor. Geçen yıl ocak ayında 30-40 santim kar varken bu yıl ise sanki bahar havası var. Bu mevsimde normal koşullarda kovan içinde kışlaması gereken arılar, kovan dışında çiçek arıyor. Çiçek bulamayan arıların güçlerini kaybetmesi ve zayıf kovanları yağmalaması kış kayıplarını artırıyor. Şehrimizde yüzde 30 civarında arı kaybı var. Sektörde yüzde 5 oranında arı kaybı normal karşılanıyor. Bu yıl ise bu oran yüzde 30’ları buldu. Şu anda arılar hala çalıştıkları için ömürleri kısalıyor. Şubat ayının ilk haftasında olmamıza rağmen birçok kovanda yavru üretimi de başlamış. Arılar bu ayı bahar mevsimi olarak algılıyor. Soğukların başlaması ile bu yavrularda yiyecek olmayınca hastalanacak. Arı hastalıkları bu yıl üreticileri ciddi derecede etkileyecek. Normal şartlarda bahar döneminde doğacak olan yavruların kışın doğması dengeyi bozuyor” diye konuştu. Foto-Haber: Erkan ALTUNTAŞ

GEÇEN YIL

BU YIL

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası