banner
Gündem

‘Aşılama hizmetleri her çocuğun ve erişkinin hakkıdır’

Türkiye’de 1981 yılından bu yana yürütülen genişletilmiş bağışıklama programı kapsamında başarılı çalışmalar yapıldığını kaydeden Atakan, “Bu program kapsamında; Boğmaca, Difteri, Tetanoz, Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak, Tüberküloz, Çocuk Felci, Hepatit B, Haemophilus..

‘Aşılama hizmetleri her çocuğun ve erişkinin hakkıdır’
banner

Türkiye’de 1981 yılından bu yana yürütülen genişletilmiş bağışıklama programı kapsamında başarılı çalışmalar yapıldığını kaydeden Atakan, “Bu program kapsamında; Boğmaca, Difteri, Tetanoz, Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak, Tüberküloz, Çocuk Felci, Hepatit B, Haemophilus İnfluenzae Tip B, Konjuge Pnömokok, Hepatit A ve Suçiçeği aşısı tüm bebeklerimize ücretsiz olarak Aile Sağlığı Merkezlerimizde uygulanmaktadır.

Aksaray Aile Hekimleri Derneği başkanı Dr. H.Şenol Atakan ‘Aşı haftası’ nedeniyle açıklamalarda bulundu. Aşıların geliştirilmesi, insanoğlunun sağlıklı ve uzun bir ömür sürmesini sağlayan en önemli buluş olduğunu ifade eden Atakan, aşının sadece kişiyi değil, bulaşıcı hastalıkların topluma yayılmasını engellediğini belirtti. Her yıl Nisan ayının son haftasının aşı haftası olarak kutlanmadığını belirten Atakan, “ 50 yıl önce çok sayıda çocuğun ölmesine ve sakat kalmasına neden olan bulaşıcı hastalıkları artık görmüyor olmamızın nedeni aşılardır ve toplumda aşılanma oranlarının düşmesi durumunda bu hastalıklar tekrar salgınlar yapacaktır. Aşılama her yıl milyonlarca insanın hayatını kurtaran en başarılı, etkili ve düşük maliyetli sağlık müdahalelerinden birisidir. Ancak bugün hala dünyada yaklaşık 20 milyon aşılanmamış veya eksik aşılı çocuk bulunmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa bölgesi, bu yıl ki kutlamalar çerçevesinde ‘Eksik Aşıların Tamamlanması’nı tema olarak belirlemiştir. Bu yıl da; DSÖ Avrupa Bölgesi’nde 23-30 Nisan 2023 tarihleri arasında, sağlıklı yaşamın korunmasında ve hastalıkların önlenmesinde aşılamanın önemi ve farkındalığını arttırmak için kutlanacaktır. İnsanlık tarihinde büyük salgınlara ve ölümlere yol açan pek çok hastalık günümüzde aşılamanın bir zaferi olarak artık görülmemektedir. Örneğin çiçek hastalığı 1977 yılından itibaren aşılama sayesinde tamamen yok edilmiş, hastalık etkeninin yok edilmesi üzerine 1987 yılında çiçek aşısı uygulamalarına ihtiyaç kalmadığından aşılaması tüm dünyada durdurulmuştur. Çok önemli bir çocukluk çağı bulaşıcı hastalığı olan çocuk felci (poliomyelit) hastalığına karşı dünya genelinde yaygın aşılama çalışmaları yapılmış ve hastalık yok edilme aşamasına gelmiştir. 1950’li yıllarda yaklaşık her yıl 100 bin civarında çocuğun hastalanmasına ve en az yüzde 10 kadarının ömür boyu sakat kalmasına yol açan bu hastalık, aşılama çalışmalarının yaygınlaşması sonucu 2022 yılına gelindiğinde ise, mevcut vaka sayısı 30’a inmiş ve yalnızca 2 ülkede görülmektedir. Ülkemizde son çocuk felci vakası 26 kasım 1998 tarihinde görülmüş, 25 yıldır çocuk felci vakası tespit edilmemiştir. Ülkemizin de içinde bulunduğu DSÖ Avrupa bölgesi 21 haziran 2002’de ‘’poliodan arındırılmış bölge’’ sertifikası almıştır.Kızamık vakalarının sayısı da, aşısı bulunmadan önceki dönemde (1960’lı yılların başı) dünyada 30 milyon, hastalığa bağlı ölümler ise yıllık 888 bin olarak tahmin edilmektedir. Ülkemizde, 2002 yılından bu yana yürütülmekte olan kızamık eliminasyon programı kapsamında gerçekleştirilen yoğun aşılama çalışmaları kızamık vaka sayılarında önemli bir azalma sağlamıştır. Ancak, halen dünyada kızamık virüsü dolaşımı devam etmektedir. Bu nedenle, virüs dolaşımının devamlılığında rol oynayabilecek olan aşısız veya eksik aşılı tüm çocukların kızamık içeren aşı ile aşılanmaları son derece önemlidir” diye konuştu.

‘AŞILAR ÜCRETSİZ OLARAK UYGULANMAKTADIR’

Birçok kişinin aşıyla önlenebilir hastalıklar nedeniyle sakat kaldığını ya da öldüğünü aktaran Atakan, “Aşılar sadece çocuklar için koruyucu değildir. Erişkin aşılaması çocuklarımızın ve tüm toplumun sağlığı için büyük önem arz etmektedir. Birçok erişkin aşıyla kolaylıkla önlenebilen hastalıklar nedeniyle sakat kalmakta ya da ölmektedir. Grip, zatürre ve menenjit gibi hastalıklara bağlı ölümler aşıyla önlenebilir. Erişkinlerde enfeksiyonlara bağlı en önemli ölüm sebepleri arasında yer alan zatürre ve gripten aşıyla korunabilmek mümkündür. Erişkinlerde uygulanan aşılar esas olarak çocukluk yaş grubunda uygulanan aşı programının devamı niteliğindedir. Günümüzde kanser, lösemi, lenfoma ve hematolojik veya romatolojik hastalıkların tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar; vücudun bağışıklık sistemini zayıflatarak bireyleri enfeksiyon hastalıklarına karşı yatkın hale getirir. Üstelik, ortaya çıkan bu enfeksiyonlar sağlıklı bireylere göre daha ağır seyrederek ölümlere yol açabilmektedir. Şimdi hedefimiz çocuk aşılarında yakaladığımız bu başarıyı erişkin aşılamasına da taşımaktır ve aile hekimlerinin bu noktada çok önemli bir rol üstleneceği açıktır. Yaş, meslek veya hastalıkları nedeniyle risk altındaki grupların da kayıtlı oldukları aile hekimleri ve hastaneler tarafından aşıları ücretsiz olarak uygulanmaktadır” dedi.

‘HALKIMIZI GÜVENMEYE DAVET EDİYORUM’

Son yıllarda, dünyada toplumlar arasında ortaya çıkan aşı karşıtlığı ve kararsızlığının giderek arttığını anlatan Korkmaz, şöyle konuştu: “Aşılanmamış veya eksik aşılı kişiler nedeniyle; küresel dolanımın artması, göçler, savaşlar vb. sonucu, aşı ile önlenebilen bulaşıcı hastalıkların görülme riskinin yükselmesine neden olmaktadır. Dünya sağlık Örgütü 2019 yılı için öngördüğü on küresel sağlık tehdidinden birisinin “aşı reddi/tereddütü” olduğunu bildirmektedir. Bu kapsamda tüm dünyada çeşitli adımlar atılmakta ve önlemler alınmaktadır. Halkımızı da aşılar ve infeksiyon hastalıkları konusunda uzman olan kişi ve kurumların açıklamalarına güvenmeye ve önerilen aşıları yaptırmaya davet ediyoruz. Ebeveynler çocuklarının aşılanma durumunu takip etmeli, aşı zamanı geldiğinde aile hekimleriyle iletişime geçerek aşı uygulama zamanı ve konusunda bilgi almalıdırlar. Aşı ile önlenebilir hastalıklardan korunmak her bireyin ihtiyacı ve hakkıdır. Aşılama ebeveynlerin bir sorumluluğu, çocukların ise hakkıdır. Tekrar hatırlatmak isteriz ki; yapmakta olduğumuz birçok işin içinde şüphesiz ‘Yaşam Boyu Aşılama’ bizim en kıymetli işimizdir.” (Haber Bülteni)

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası