banner
Gündem

ASÜ Sosyal Bilimler MYO’da bağımlılık konulu konferans

Aksaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu’nda ‘Bağımlı Olma Özgür Ol’ temasıyla bir söyleşi düzenlendi. Öğretim Görevlisi Hakan Savaş koordinesinde ‘Gönüllülük Dersi’ öğrenci tarafından organize edilen etkinlikte bağımlılık ve bağımlılıkla mücadele..

ASÜ Sosyal Bilimler MYO’da bağımlılık konulu konferans
banner

Aksaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu’nda ‘Bağımlı Olma Özgür Ol’ temasıyla bir söyleşi düzenlendi. Öğretim Görevlisi Hakan Savaş koordinesinde ‘Gönüllülük Dersi’ öğrenci tarafından organize edilen etkinlikte bağımlılık ve bağımlılıkla mücadele konuları konuşuldu.

Okul Müdürü Doç. Dr. Şefik Özdemir; “Bağımlılıkla mücadele gibi önemli bir konuda farkındalık oluşturmak için öğrencilere yönelik Yeşilay ve Aksaray İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesi ile birlikte düzenlediğimiz etkinlikte, Bağımlılık nedir? Neler insanı bağımlı kılar? Bağımlılık çeşitleri nelerdir? Bağımlılıkla nasıl mücadele ederiz? sorularına cevap bulmak için konunun uzmanlarıyla öğrencilerimizi bir araya getirdik” dedi.

UZMAN PSİKOLOGLAR VE NARKOTİK EKİPLERİ TARAFINDAN SUNUM

Uyuşturucu, tütün, sigara gibi madde bağımlılığından, temizlik, sevgi, teknoloji gibi insanların yaşamlarında yer tutan farklı bağımlılık türleri konusunda Yeşilay Derneği bünyesinde hizmet veren uzman psikologlar ve Aksaray İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri tarafından sunum yapıldı. Öğrencilerle soru cevap şeklinde ilerleyen konferansta özellikle madde bağımlılığı ve bu alandaki mücadeleler konusunda da ailelere, öğrencilere, öğretim elemanlarına büyük görevler düştüğü belirtildi.

UYUMA UYGULAMASI HER TELEFONDA OLMALI

Aksaray İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesinde görev yapan Hami Keskin tarafından üniversite öğrencilerine madde bağımlılığı ve bu yönde işlenen suç ve suçlularla mücadele kapsamında yerli ve milli bir yazılım olana ‘UYUMA’ uygulamasını anlattı. Keskin; “Gençlerimiz başta olmak üzere vatandaşlarımızı bu konuda bilinçlendirmek amacıyla Emniyet Genel Müdürlüğü’nün tamamen yerli ve milli bir yazılımla gerçekleştirdiği, akıllı telefonlardan Google Play Store ve Apple sanal mağazalarından ücretsiz olarak temin edilebilen UYUMA Uygulaması aktif olarak kullanımdadır. UYUMA projesi, teknolojik imkânlar aracılığıyla uyuşturucu ile mücadelede vatandaş duyarlılığı ve toplumsal sorumluluk bilincine uygun şekilde ve daha etkin hale getirmek suretiyle kalıcı ve güçlü bir mücadele ortamı oluşturmaktadır. Bu proje ile uyuşturucu suçlarına daha seri müdahale imkânı sağlanmaktadır. Uygulamanın önemli özelliklerinden biri ise bildirim yapanın kimlik bilgilerinin kesinlikle gizli kalması, bildirim yapanın numarasının görünmesi ve soruşturmanın hiçbir aşamasında üçüncü kişiler tarafından kesinlikle bilinmemesidir. Uygulamayı telefonlarına indiren vatandaşlarımız, kişisel bilgilerini sisteme kaydettikten sonra uygulamayı kullanmaya başlıyor. Sokakta gördüğü uyuşturucu ticaretini polise bildirmek isteyen vatandaşlarımız, uygulamadaki butona basarak ihbarda bulunuyor. Sisteme konum bilgisiyle birlikte düşen ihbar, bölgeye en yakın ekibe iletiliyor. İhbarcının kimliği kesinlikle gizli tutuluyor” dedi.

MADDE VE DAVRANIŞ BAĞIMLILIĞI

Kişilerin farklı bağımlılıkları olduğunu söyleyen Yeşilay Derneği Klinik Psikologlarından Fatma Selvi; “Bağımlılık; kişinin kullandığı bir madde, alkol, nesne veya yaptığı bir davranış (eylem) üzerinde kontrolünü kaybetmesidir. Kontrolsüzce kullanılan her madde ya da gerçekleştirilen her davranış bağımlılık oluşturma riski taşır. Kişiler hayatta birçok şeye karşı bağımlı olabilir. Örnek: madde, alkol, sigara, kumar, teknoloji, herhangi bir eşya veya davranış bağımlılık unsurları arasındadır. insanların kimyasal veya davranışsal bağımlılıklar geliştirmesinde iyi hissetme, daha iyi performans sergileme arzusu etkili olur. Kimyasal bağımlılıklar çoğunlukla kişinin isteyerek maddeyi kullanmaya karar vermesiyle başlar. Birey bağımlı olma arzusuyla madde kullanmaya başlamaz; ancak maddeyi tekrarlayan biçimde kullandıkça madde kullanımı üzerindeki kontrolünü kaybeder. Günlük yaşam işlevlerini bozduğunu fark etmesine rağmen kişi kendini madde kullanmaktan alıkoyamaz. Böylece madde kullanımı, gönüllü kullanımdan zorunlu kullanıma doğru evrilir. Bağımlılık durumunda beynin yapı ve işlevlerinde bazı değişiklikler ortaya çıkar. Bu değişikliklere bağlı olarak, kişinin duygu durumunda, düşünce ve davranışlarında bozulmalar görülür. Beyin görüntüleme çalışmaları; beynin özellikle yargılama, karar verme, öğrenme, hafıza ve davranışsal kontrol ile ilgili alanlarında bağımlılığa bağlı olarak sorunlar olduğunu gösterir” dedi. Foto-Haber: Şeyda COŞAR

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası