‘KAMU YÖNETİMİNDE ETİK VE ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ’ KONFERANSI YOĞUN İLGİ GÖRDÜ Aksaray’da, Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Zerrin Güngör ve Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Ömürgönülşen’in katılımıyla..
‘KAMU YÖNETİMİNDE ETİK VE ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ’ KONFERANSI YOĞUN İLGİ GÖRDÜ
Aksaray’da, Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Zerrin Güngör ve Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Ömürgönülşen’in katılımıyla ‘Kamu Yönetiminde Etik ve Etik Davranış İlkeleri’ konferansı gerçekleştirildi. Aksaray Üniversitesi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe Vali Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Belediye Başkanı Dr. Belediye Başkanı Evren Dinçer, Cumhuriyet Başsavcısı Adem Aydemir, ASÜ Rektör Prof. Dr. Alpay Arıbaş ve pek çok kamu kurum ve kuruluşunun idarecileri ile personeli katıldı.
‘KAMU GÖREVLİLERİ ETİK OLMALI’
Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Zerrin Güngör, kamu görevlilerinin, görevlerini yaparken dürüst, tarafsız, nezaketli, saygılı, hakkaniyetli ve kamu yararını gözetmek gibi etik ilkelere uygun davranması gerektiğini söyledi. Güngör, Aksaray Üniversitesi Konferans Salonu’ndaki “Kamu Yönetiminde Etik ve Etik Davranış İlkeleri” konferansının açılışında, kurulun, kamuda etiğe dayalı bir yönetim sisteminin oluşturulması amacıyla kamu görevlilerinin uymaları gereken etik davranışları belirlemek, uygulamayı gözetmek ve kamuda etik kültürünü yaymak için çalışmalar yaptığını vurguladı. Güngör, “Etik davranış ilkeleri ile ulaşılmak istenen; yönetim sisteminde ve toplumda yolsuzluğu ve genel olarak yozlaşmayı önlemek, güven ve dürüstlüğü hakim kılmaktır. Kamu görevlilerinin kamu hizmetini yerine getirirken; Halka hizmet bilinci, adalet, dürüstlük, tarafsızlık, nezaket, saygı, çıkar çatışmasından kaçınmak, kamu yararını gözetmek, Kamu gücünü, kamu kaynağını ve kamu zamanını doğru ve etkili kullanmak lazım. Etik ilkelere uygun davranmaları, her şeyden önce kamu düzeninin korunması, istikrarın ve kamu yönetimine güvenin sağlanması için gerekli ve zorunludur. Bir toplumda kamu hizmetinin kalitesi kamu görevlilerinin niteliği ile doğrudan ilgilidir. Bu nedenle kamu görevlileri hizmetin gerektirdiği yetkinliğe sahip olmalı, yetkilerini adil, doğru, dürüst, tarafsız ve tutarlı bir şekilde kullanmalı, etik davranış ilkelerinden taviz vermemelidir. Kamu kurumlarının başarılı, uyumlu, verimli çalışması, devlet gücünün olumlu bir göstergesidir. Hukuk devletinde hiçbir kamu görevinin, insan hakları ihmal veya ihlal edilerek yerine getirilmesi söz konusu olamaz. Çok değerli ve hassas bir emanet olan kamu hizmetini üstlenmiş tüm kamu görevlilerimizin; Hukukun üstünlüğü ve hukuk devleti ilkesinin güçlendirilmesi, Temel hak ve özgürlüklerin korunması, Kamu yönetimine güvenin artırılması, hususlarında ödün vermeden çalışmalarının çok önemli ve değerli olduğunu özellikle ifade etmek isterim” diye konuştu.
‘DEVLETİN SICAK ELİ, GÜLEN YÜZÜ OLMALIYIZ’
Etkinlikte konuşan Vali Kumbuzoğlu, “Kamu hizmetlerinde; ‘Bana göre doğru’, ‘Sana göre yanlış’ diye bir şey olmamalı. Kriterlerimiz, evrensel doğrular ve evrensel yanlışlar olmalı. İşte, etik ve ahlakın ayrıldığı nokta da burası. Evrensel olup olmamak. Etik, aslında bizim kadim kültürümüzün özünde var olan bir şey. Sekiz köşeli Selçuklu Yıldızının her bir köşesinde adalet, halka hizmet, tarafsızlık var. Ahi Evran’da dürüstlük, hakkaniyet, güvenirlik var. Şeyh Edebali’nin Osman Bey’e nasihatinde insanı yaşat ki devlet yaşasın var. Devleti temsil etmek, sadece onun yetkilerini kullanmakla olmaz. Asıl temsil, milletin gönlünü kazanmakla olur. Cumhurbaşkanımızın ifadeleri ile aslında her birimiz bulunduğumuz ilde ve görev yaptığımız kurumlarda, birer Hz. Ömer olmalıyız, olabilmeliyiz. Devletin soğuk yüzü ya da demir yumruğunu değil, sıcak eli, gülen yüzü, şefkatli kollarını temsil etmeliyiz. Cumhuriyetimizin 100. yılında, Türkiye Yüzyılı’nı inşa edebilmek için, Gazi Mustafa Kemal’in ‘Vatanını en çok seven, işini en iyi yapandır’ sözünü kulaklarımıza küpe, yapmalıyız” dedi.
EN BÜYÜK ETİK İNSANIN KENDİ VİCDANIDIR
Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer,” Hükümetimizin esasında bu işe nereden, nerden geldiğini, nasıl bu noktalara geldiğini kısaca bundan bahsetmek istiyorum. Kamuda hükümetimiz görev iş başına geldikten sonra şeffaflığı saydam, hesap verilebilirliğini artırılması ve bunun önemseyen hükümetimiz 2006 yıllarında ve 2004 bir yıllarda önemli kanun düzenlemeleri yaptı. Bunlardan bir tanesi kamuda bilgi edinme hakkı kanunu bir diğeri etik kurulu ve aynı zamanda da 5018 aylık kamu yönetimi ve mali kontrol kanunumuzun altıncı maddesinde ifade edilen mali serdarlık konularıydı. En büyük etik insanın kendi vicdanıdır. Dünya çocuk hakları gününde, Filistin’de Gazze’deki olan olaylar derinden üzmekte ve etkilemektedir. Orada hayatını kaybeden çocuklarımız vardır. Bu vesileyle de dünyada barışın hüküm sürdüğü ve tüm çocukların dünya çocuk hakları gününü kutladığı özgür bir Filistin ve Gazze olması dileğiyle herkese hayırlı günler diliyorum. ”diye konuştu.
‘KAMU YÖNETİMİ ÖNEMLİ BİR MESELE’
ASÜ Rektör Prof. Dr. Alpay,” Günümüzde kamu yönetimi önemli bir mesele. Aslında kamu yönetiminde bundan kamuoyu yöneticisi konumunda olan her insanın amacı kamu yararına icraatlarda bulunabilmek, bu icraatları sağlayabilecek dış denetleyicisi diyebileceğiniz şeyler aslında kanunlar, yasalar, yönetmelikler. Fakat bir de bu icraatları kamuya faydalı olacak şekilde düzenlenmesi için kişiyi içsel anlamda denetleyecek iç denetleyicisi yol gösterisi olarak tanımlayabileceğiniz kamusal etik ikinci bir alan”dedi. Foto-Kamil İpekli Haber: Erkan Altuntaş
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)