banner
Köşe yazıları

ATATÜRK’ÜN TÜRK KADINLARINA ARMAĞANI

Merhabalar sevgili okur. Bugün 5 Aralık. Bugünün önemini biliyor musunuz? Tarih 1930’lu yılları gösterdiğinde Türkiye’de bazı değişimler yaşandı. İlk olarak kadınlar belediye seçimlerinde oy kullanma (seçme) hakkı elde etti. 5..

ATATÜRK’ÜN TÜRK  KADINLARINA ARMAĞANI
banner

Merhabalar sevgili okur.

Bugün 5 Aralık.

Bugünün önemini biliyor musunuz?

Tarih 1930’lu yılları gösterdiğinde Türkiye’de bazı değişimler yaşandı. İlk olarak kadınlar belediye seçimlerinde oy kullanma (seçme) hakkı elde etti. 5 Aralık  1934 tarihinde ise yapılan anayasa değişikliğiyle milletvekilliği ve yerel yönetimler seçimlerinde hem seçme hem de seçilme hakkına sahip oldular. 8 Şubat 1935’de ilk defa meclis seçimlerine katılan Türk kadınları 18 sandalye elde etti.

***

Ülkemizde Mustafa Kemal Atatürk tarafından kadınlara tanınan bu hak sayesinde kadına verilen önem tüm dünyaya örnek oldu.

Ulu Önder, Türk kadınlarının eğitimden spora, sanattan ekonomiye, sağlıktan siyasete kadar hayatın her alanında başrol olarak oynamasına önem verdi.

‘Ben, saygıdeğer hanımlarımızın Avrupa kadınlarının aşağısında kalmayacak, tersine pek çok yönlerde onların üstüne çıkacak bilgi ve kültürle donanacaklarına asla şüphe etmeyen ve buna kesinlikle inananlardanım’ sözü de bu görüşünü destekler niteliktedir.

***

Türkiye’nin bu tutumundan tam 11 yıl sonra İtalya ve Fransa, 36 yıl sonra ise İsviçre kadınlara bu hakkı vermiştir. Günümüzde bazı ülkelerde hala bu konu hakkında sıkıntılar yaşanmakta ve kadınlar toplumda görünür  olma mücadelesine devam etmektedir.

***

Bu önemli gün dünyada kadınların seçme ve seçilme, oy hakkına sahip olma ve dahası kanun önünde söz sahibi olabilmek için verdikleri mücadelenin bir simgesidir.

Bugün hem dünyada hem de ülkemizde kadın hakları günü olarak kutlanmaktadır.

Bu önemli gün Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’tün eseridir. Türk kadınlarına armağanıdır. Türk kadınlarına verdiği önemin göstergesidir.

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası