banner
Esnaf

Avrupa ülkeleri Anadolu kilimlerini tercih ediyor

Aksaray’da piyasadan toplanan Anadolu kilimleri kadınların sökme, boyama ve dokuma işlemlerinin ardından Avrupa’ya ihraç ediliyor. Taşpazar Mahallesi’ndeki atölyesinde üretime devam eden halı ustası Ali Söylemez, verimli bir yılı geride bıraktıklarını..

Avrupa ülkeleri Anadolu kilimlerini tercih ediyor
banner

Aksaray’da piyasadan toplanan Anadolu kilimleri kadınların sökme, boyama ve dokuma işlemlerinin ardından Avrupa’ya ihraç ediliyor. Taşpazar Mahallesi’ndeki atölyesinde üretime devam eden halı ustası Ali Söylemez, verimli bir yılı geride bıraktıklarını söyledi.

Kışın atölyelerine çekilen ustaların emeklerinin karşılığını yaz sezonunda aldığını ifade eden Söylemez, “Son dönemde kilim üretimine ağırlık verdik. Kilim üretiminde onlarca modeli üretip yurt dışına pazarlıyoruz. Eski kilimler motif ve desenleriyle Anadolu’yu anlatıyor.   Bizde piyasadan eski kilimleri toplayıp söküyoruz. Yeniden renklendirip,  el emeğiyle yapılan dokuma işlemine veriyoruz. Sonrasında ise yurt dışına ihraç ediyoruz. Yeni yılda aldığımız siparişlerimiz şu anda tezgâhlarda dokunuyor. Bir taraftan da yeni sezonun hazırlıklarına başladık. Gelecek yaz döneminde turizmden oldukça umutluyuz” diye konuştu.

‘TURİSTLERİN İLGİSİNİ KİLİM ÇEKİYOR’

Kilimin halıya göre daha hafif ve hesaplı olduğu için turistler tarafından tercih edildiğini aktaran halı ustası Söylemez, “İtalya, İspanya, Fransa gibi ülkelerden gelen turistlerin ilgisini kilim çekiyor.  Bizde onların isteğine göre üretim yapıyoruz. Bize model ve ebatları geliyor. Anlaşmalı olduğumuz halı atölyelerimize dokutturuyoruz. Anadolu kilimlerini ilmek ilmek dokuyan kadınlarımız evlerine kilim dokuyarak destek veriyor” dedi.

El dokuması kilim fiyatlarından bahseden Söylemez, “Kullanılmış ve modelsiz bir kilimi bin liradan alabilirsiniz. Modelli kilimlerin fiyatı ise 3 bin ile 4 bin lira arasında değişiyor. Ürettiğimiz kilimleri yüzde 75 dış piyasada yüzde 25’ini ise iç piyasada kullanıyoruz” şeklinde konuştu. Foto-Haber: Ali FURAT

 

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası