banner
Gündem

Azmi, ilçe kadınlarına ilham oluyor

Aksaray’ın Güzelyurt ilçesinde oturan 70 yaşındaki Durdane Özmel halk eğitim kursunda 54 yaşında öğrendiği çini sanatını ilerletip, 7 kişiyle açtığı kadın kooperatifinde çini ürünleri üretip satıyor. 2 bin 570 nüfuslu..

Azmi, ilçe kadınlarına ilham oluyor
banner

Aksaray’ın Güzelyurt ilçesinde oturan 70 yaşındaki Durdane Özmel halk eğitim kursunda 54 yaşında öğrendiği çini sanatını ilerletip, 7 kişiyle açtığı kadın kooperatifinde çini ürünleri üretip satıyor.

2 bin 570 nüfuslu Güzelyurt ilçesinde yaşayan 5 çocuk annesi Durdane Özmel, 16 yıl önce Halk Eğitim Merkezi’nin açtığı çini kursuna gitti. Çiniden süs eşyası yapmayı öğrenen Özmel, yaşadığı ilçe turistlik bölge olduğu için kendine ait çini süs eşyası satan iş yeri açtı. Pandemi döneminde turist gelmeyince işleri durgunlaştı. Bu sırada ilçedeki diğer kadınlara da örnek olan Özmel, 7 kadını bir araya getirip ‘Güzelyurt Kadın Girişimciler Kooperatifi’ni kurdu. Özmel, şimdi kadın ortaklarıyla çini üretip satıyor.

‘ÇİNİ İLE MORAL BULDUK’

İlkokuldan mezun olduktan sonra 15 yaşında evlendiğini söyleyen Özmel, yaşam hikayesini şu ifadelerle anlattı:

“15 yaşında evlendim. 5 çocuğum oldu. Onların hepsini evlendirdim. Eşimle birlikte uzun yıllar çiftçilik yaparak geçimimizi sağladık. Çocuklarım gittikten sonra 54 yaşında, Halk Eğitim Merkezi’nin kursuna gittim. Çini işini öğrenerek kendi iş yerimi açtım. Kendimin yaptığı ürünlerden 6 tanede sergi açtım. Çini sanatıyla moral buldum, sağlığımın bu denli iyi olmasını da bu sanata borçluyum.”

7 KADIN KOOPERATİF KURDULAR 

Kadınlarla bir araya gelip kooperatif kurduklarını belirten Özmel, “Pandemi döneminde kadınlar olarak bir boşlukta kaldık. 7 kadın, ilçemizde bir araya gelerek sanatımızı öldürmemek için bir kadın kooperatifi kurduk. Yeniden turizmin açılmasıyla birlikte yaptığımız ürünleri ABD, İngiltere, Almanya ve Fransa gibi ülkelerden gelen turistlere satıyoruz.  İlçedeki kadınlar, İngilizceyi öğrendin mi? diye soruyorlar. Ben de onlara benim İngilizce ile işim yok. Ben onlarla dil olmadan da anlaşmayı başardım. Turistlere satış yaparken kendimi izah edebiliyorum. El emeği göz nuru ürünlerimizi yurt dışına satmanın mutluluğunu yaşıyorum” şeklinde konuştu.

KADINLAR KENDİ AYAKLARININ ÜZERİNDE DURSUN ‘           

Diğer kadınlara meslek sahibi olup, kendi ayaklarının üzerinde durmayı tavsiye eden Özmel, “54 yaşında Halk Eğitim Merkezi’nde kursa başladıktan sonra çok güzel şeyler yaşadım. Bizler burada moral bulduk. Kadınlar olarak ceplerimiz para gördü. İstediklerimizi alarak özgür bir yaşantı sürmeye başladık. Kadınlar olarak özgürlüğümüzü kazanmamız için çalışmamız şart. Ben 70 yaşına geldim, neden evde oturayım. Elim, ayağım tutuyor ve daha gözlük dahi kullanmıyorum. Boş durmak yerine ilçedeki kızlarımıza ve kadınlara örnek oluyorum. Gelsinler bir meslek öğrenip kendi ayakları üstünde dursunlar. Ben işi buluyorum ve kadınlarla el birliği içinde işlerimizi yapıyoruz. Çalıştığımız yerlerden paramızı alıyoruz. Devlet dairelerini de ziyaret ediyorum. Biz kadınlar olarak sizden iş istiyoruz ve para istemiyoruz diyorum. Onlarda bize işlerini veriyor. Alın teriyle kendi paramızı kazanıyoruz. Alın teri gibi tatlı hiçbir şey yok” diye konuştu.

Güzelyurt Kadın Girişimciler Kooperatifi Başkanı ve Halk Eğitim Merkezi eğitmeni Hatice Göz ise şöyle konuştu: “Durdane teyze kadınlara örnek oluyor. İlerlemiş yaşına rağmen çini işini severek yapıyor. İlçe kadınlarının kendi ayakları üzerinde durması için sürekli uğraş veriyor. Onun çabalarıyla kadınlarla birlikte bir kooperatif kurduk. Buradan elde ettikleri gelirler kadınlara bir gelir kapısı oldu. Çocuklarını evlendirdikten sonra 54 yaşında buraya geldikten sonra hayatı değişti. Çini kursunun en başarılı öğrencisi idi. Yaptığı ürünleri yurt dışına kendisi satıyor. Bunun yanında Aksaray, İstanbul, Ankara gibi illerde sergi açtı. Şimdi de kadın kooperatifine gelen genç kızlarımıza çalışma hayatında örnek oluyor.” Foto-Haber: Erkan ALTUNTAŞ

 

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası