banner
Özel

Beyaz Perde’nin kaderini reklamlar belirliyor

Aksaray’da Park Site Alışveriş Merkezi Klass Sinemalarında gişe sorumlusu olarak çalışan Eda Baytar, sinemaya olan talepte düşüş yaşandığını belirtti. Bu yüzden filmlerin izlenebilirlik oranları düşünülerek vizyona alındıklarını ifade eden Baytar,..

Beyaz Perde’nin kaderini reklamlar belirliyor
banner

Aksaray’da Park Site Alışveriş Merkezi Klass Sinemalarında gişe sorumlusu olarak çalışan Eda Baytar, sinemaya olan talepte düşüş yaşandığını belirtti. Bu yüzden filmlerin izlenebilirlik oranları düşünülerek vizyona alındıklarını ifade eden Baytar, reklamı iyi yapılan ve yeterince merak uyandıran yapımların sektörü ayakta tuttuğunu bildirdi.

Eda Baytar’ın kaydettiği bilgilere göre belirli bir hayran kitlesine sahip yapımların, seri şeklinde çıkardığı filmler yaz döneminde en çok tercih edilenleri oluşturuyor.

Son zamanlarda Beyaz Perdenin hitap ettiği kitlenin Z kuşağı olduğunu aktaran Eda Baytar, “Bilindiği üzere yaz sezonunda sinemaya çok fazla rağbet olmuyor. İnsanlar genellikle dışarda vakit geçirmeyi tercih ediyorlar. Biz de bu yüzden vatandaşlar tarafından tutulmuş, beğenilmiş filmleri tekrar vizyona getiriyoruz” dedi.

Örümcek Adam ve Minyonlar film serilerinin defalarca izlenmesine rağmen tekrar izlenebildiğini dile getiren Baytar, Marvel filmleri genellikle Z kuşağına hitap eden filmlerdir ve yaş ortalaması 10-25 yaş aralığıdır. Bu filmler seri şeklinde çıkar. Serilerin hepsi izlenmiş olsa da sinemaseverler tarafından tekrar izlenebiliyor. Mesela şu an vizyonda Örümcek Adam ve Minyonlar filmleri var. Bu filmler bir aydır vizyonda ama hala izlemeye gelenler var. Gün geçtikçe izleyici kitlesi de çoğalıyor” şeklinde konuştu.

‘ANİMASYON FİLMLERİNİN

GENİŞ BİR İZLEYİCİ KİTLESİ VAR’

Aynı filmlerin tekrar tekrar izlenmesinin nedenlerinden bahseden Baytar şöyle konuştu: “Mesela sürekli olarak izlenen bir animasyon filmi olarak Minyonlar serimiz var. Minyonlar uzun bir süredir vizyonda olmasına rağmen hala izlemeye gelen var. Animasyon filmlerinde genellikle çizgi film kanallarında filmin çıkacağına ve gösterime gireceğine dair çeşitli tanıtımlar yapılıyor. Animasyon tarzı filmleri takip eden kitlemiz de oldukça fazla. Bu kitleler genellikle animasyon filmlerinin çıkacağı tarihi, ikinci- üçüncü serisini, tekrar gösterime gireceği zamanları sürekli takip ederler. Bu filmlerin oldukça geniş bir hayran kitlesi var. Ayrıca hayran kitleleri genellikle sosyal medyadan gündem oluşturuyorlar. Mesela geçenlerde insanlar Twitter’da gündem oluşturarak Minyonları takım elbiseyle izleme kararı aldılar. Hatta bizim salonumuza da insanlar takım elbiseyle film izlemeye gelmişti. Daha sonra renkli renkli kıyafetler giyerek geldiler film izlemeye. Sinema salonlarında oldukça renkli görüntüler oluşmuştu. Öte yandan Minyonlar animasyonu daha fazla görsel efekt içeriyor, karakterler daha içselleşmiş.”

‘GELENEKSEL KARAKTERLER

ÇOCUKLARA HİTAP ETMİYOR’

Filmlerin izlenmeme sebeplerinden de bahseden Baytar, genellikle iyi reklamı yapılamayan yapımlara ilginin pek olmadığını öne sürdü. Baytar, “Mesela dün gösterimi biten Karagöz ve Hacivat filmi vardı. Yalnızca bir hafta oynadı. Çünkü filme rağbet yoktu. Çocuklar sıkılıyordu. Çocukların sıkılma sebebi onların günlük hayatta görmeye alışkın olmadığı, izlemeye alışkın olmadığı çizgi filmlerin dışında bir çizgi film olmasıydı. Hem konusu hem karikatürize edilme şekli onların alıştıkları tiplemelerin dışında. Daha geleneksel ve bu yüzden merak uyandırmıyordu. Çocuklar ve diğer kesimler günlük hayatlarında bu tarz çizgi film ve animasyonları izlemedikleri için sinemada da buna rağbet göstermediler. Öte yandan reklamları da iyi yapılmadı. Yani bir filminin izlenme oranı talep edilme oranı genellikle filmin kalitesine içeriğine yapılan reklama ve etrafında oluşturduğu fan kitlesine bağlı olarak değişkenlik gösterir” dedi.

‘BERGEN’E RAĞBET

BİZLERİ  ŞAŞIRTTI’

Yapılan reklamların filmlere olan talebi belirlemekte oldukça önemli olduğunu anlatan Eda Baytar filmin vizyona girme zamanının da önemli olduğunun altını çizdi. Baytar, “Yeni gelen filmlerimiz var. Mesela Suikast Treni Brad Pitt’in filmi. Efektleri, aksiyon sahneleri, geçişleri, hızı olsun kaliteli ve gayet güzel bir yapım. Yaklaşık yaklaşık bir aydır oynuyoruz. Fakat çok yoğun bir talep olmuyor. Bununda sebebi havaların sıcak ilerlemesi, sinemadan daha çok insanların dışardaki aktiviteleri yönelmesi, dışarda vakit geçirmek istemeleri, kapalı alanda kalmak istememeleri öncelikli sebepler. Başka bir sebep ise filmlerin, çıkmadan önce güzel reklamının yapılmaması, kendisini iyi tanıtamaması, bir fan kitlesi, belirli bir izleyici kitlesi oluşturamamasıdır. Bunlar önemli sebepler. Son zamanlarda çok fazla izlenen bir filmden örnek verelim, mesela Bergen.  Film çıkmadan önce öyle bir reklam piyasası oluştu ki, film vizyona girdiğinde oluşan rağbet bizleri de şaşırttı. Sosyal medyadan filmle alakalı öyle bir reklam oluşturuldu ki istemsizce insanlarda filme karşı, Bergen’in hayatına karşı merak oluştu. Filminden verilen küçük kesitler ve en ufak replikler öyle bir merak oluşturdu ki; sırf o replikleri ve kesitleri görmek, yerinde izlemek, olay örgüsü ile birleştirmek adına filmi izlemeye gelenler oldu” ifadeleri kullandı. Foto-Haber: Sümeyye ÇALIŞKAN

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası