banner
Köşe yazıları

Bitki çayları içerken dikkat!

Soğuk günlerde içimizi ısıtan, stresli anlarla başa çıkmak için destek olan, arkadaşlarımızla sohbet ederken bize eşlik eden çayların faydası olduğu gibi sağlık açısından önemli olan noktalarını da göz ardı etmemek..

Bitki çayları içerken dikkat!
banner

Soğuk günlerde içimizi ısıtan, stresli anlarla başa çıkmak için destek olan, arkadaşlarımızla sohbet ederken bize eşlik eden çayların faydası olduğu gibi sağlık açısından önemli olan noktalarını da göz ardı etmemek gerekiyor.

Çay, tanen adı verilen ve demir emilimini azaltan bileşik açısından zengindir. Bu sebeple öğünlerinizin yanında çay içmek demirden faydalanmanızı engelleyebilir. Bitkisel demir kaynaklarına göre daha iyi emilebilen hayvansal demir kaynaklarını alamayan vegan ve vejetaryen kişilerin bu duruma daha fazla özen göstermeleri gerekmektedir. Ayrıca kafein içermesi sebebiyle çayın fazla tüketimi kişide baş ağrısı, gerginlik, dikkatsizlik, stres, kaygı, huzursuzluk ve uykusuzluğa bağlı yorgunluk yaratabilir.

Gelelim aromatik ve birçok amaçla tüketilen bitki çaylarına.

Diyet listelerinin bir parçası olan ve en sık tüketilen yeşil çay yüksek miktarda kafein içermesi sebebiyle kalp çarpıntısı yapabilir. Tansiyonu olan, tansiyon ilacı kullanan kişiler dikkat etmeli. Aynı şekilde son zamanlarda popülerliği oldukça artan mate çayı tansiyon, kalp hastaları ve gebeler için riskli olarak görülmektedir.

Enfeksiyondan korunmak ve sindirim problemlerini çözmek için kullanılan kekik çayı ise tansiyon düşüklüğüne sebep olabilir. Tansiyon düşürücü kullanan kişilerin kekik çayı içmesi tansiyonu daha da düşürecektir.

Kabızlık problemini çözen ve zayıflattığına inanılan sinameki ise ilerleyen aşamada bağırsak tembelliği ve daha birçok bağırsak sorunlarına davetiye çıkarabilmektedir.

Bağışıklık güçlendiren zerdeçal, safra salımını azaltır bu sebeple safra taşı olan bireyler zerdeçal tüketirken dikkat etmeli. Aynı şekilde yine bağışıklık için kullanılan kuşburnu ve ekinezya çayları alerjik reaksiyonlara sebep olabilir ve kolesterol, doğum kontrol, alerji ilaçları ile etkileşime girebilir.

Gebelikte özellikle dikkat edilmesi gereken çaylardan biri olan adaçayı kasılmaları artırabileceği için oldukça sakıncalıdır. Ayrıca mide bulantısı için kullanılan zencefil çayının fazla tüketimi düşük riskini artırabilir.

Mucize gibi gösterilen detoks çayları bitki çayları kadar faydalı sayılamaz. Birkaç bitkinin karıştırılması riskli olabileceği gibi kalp krizi, çarpıntı, depresyon gibi etkilere yol açabilecek etken maddeler içermektedir. Sık sık tuvalete çıkaracağı için vitamin, mineral ve su kaybını artırarak kalıcı hasarlara sebep olabilmektedir.

Bitki çaylarının yukarıda saydığım risklerini azaltmak için aşırıya kaçmamak oldukça önemli. Bitkisel, doğal, organik olarak düşünerek bilinçsiz bitki çayı tüketmenin birçok yan etkisiyle karşılaşabilirsiniz. Vücudunuzu iyi tanımalı ve size olan etkilerini iyi gözlemlemelisiniz. Eğer bir hastalığınız varsa bitki çayı kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası