banner
Köşe yazıları

BÖLGESEL ZAYIFLAMA EFSANESİ

Hemen hemen en sık rastladığımız istek bizden bölgesel olarak zayıflamanın mümkün olup olamayacağı konusunda oluyor. Herkes vücudunun belirli bir bölgesinden şikayetçi ve sadece o bölgeden kilo vermek istiyor. Peki böyle..

BÖLGESEL ZAYIFLAMA EFSANESİ
banner

Hemen hemen en sık rastladığımız istek bizden bölgesel olarak zayıflamanın mümkün olup olamayacağı konusunda oluyor. Herkes vücudunun belirli bir bölgesinden şikayetçi ve sadece o bölgeden kilo vermek istiyor. Peki böyle bir şey fizyolojik olarak gerçekleşebilir mi? Yağlarımızdan bölgesel olarak kurtulabilmek mümkün mü? Bir bakalım.

Vücudumuzun şekli doğuştan gelen bir özelliktir. Günlük ihtiyacımız olan kaloriden fazla beslendiğimizde vücudumuz ihtiyacı olan miktarı kullanıp kalanını yağ doku olarak depolama eğilimindedir. Eğer genetik olarak basen bölgesinden yağlanmaya yatkınsanız basen bölgenizde, göbek bölgenizden yağlanmaya yatkınsanız göbeğinizde daha fazla yağ depolanacak demektir.

Kadınlar erkeklere göre daha fazla yağlanmaya meyillidir ancak bu bir dezavantaj değildir çünkü kadınlık hormonları sayesinde kadınların erkeklere göre kalp damar hastalıklarına yakalanma riski daha azdır. Kadınlık hormonlarının salgılanabilmesi için ise belirli bir yağ yüzdesi gereklidir.

Doğru diyet ve egzersizle kilo vermeye başladığınızda incelmeler başlar ancak ne kadar kilo verirseniz verin baseninizin daha büyük olması oradaki yağların daha inatçı olduğu için değil vücut tipiniz basenli görüntüye yatkın olduğu içindir.

Besinlerin vücutta enerji olarak kullanılması kaslar tarafından gerçekleştirilmektedir. Kaslarda enerji kaynağı olarak yağların kullanılması durumunda tek bir bölge değil tüm bölgelerdeki yağlar harekete geçmektedir. Diyetinize dahil ettiğiniz hiçbir yiyecek kaslarınıza göbek bölgenizdeki yağların kullanılması için komut gönderemez. Ayrıca yedikleriniz egzersizle desteklemediğiniz takdirde doğrudan yağ yakımına etki etmez. Örneğin kahvenin metabolizmayı hızlandırma ve yağ yakımını artırıcı özelliği ancak egzersiz esnasında geçerli olmaktadır.

Belirli bölgedeki yağların eritilmesi için yapılan egzersizlerden de bahsedelim. Örneğin mekik çekmek karın bölgenizdeki yağların yakılmasına değil karın bölgesindeki kaslarınızın gelişimine fayda sağlayacaktır. Kas gelişimi ile yağ yakımı aynı şey değildir. Mekik çekerken sadece o bölgedeki kasları çalıştırırken yağ yakımınız tüm vücudunuzdan gerçekleşecektir. Dolayısıyla ne kadar mekik çekerseniz çekin sadece karından bir incelme görülmeyecektir. Karnınızda oluşan yanma hissi yağların yakılmasından değil kaslarınızın çalışması sonucu ortaya çıkan kimyasalların birikmesinden kaynaklanmaktadır.

Bir örnek daha verelim. Tenisçiler üzerinde yapılan bir çalışmada sporcuların iki kolu arasında yağ ve kas oranları açısından fark olup olmadığına bakılıyor. Tenisçinin sağ ve sol kolu arasında yağ doku yüzdesi olarak fark görülmezken baskın olarak raketi kullandığı kolunda kas oranının daha fazla olduğu görülüyor. Bu sonuç yukarıda anlattığım durumu kanıtlamaktadır.

Kısaca hiçbir diyet, egzersiz, ilaç, çay, karışım veya cihaz bölgesel incelmeyi vaat edemez çünkü böyle bir şey fizyolojik olarak mümkün değildir. Kısa sürede etki ediyor gibi görünse de uzun vadede aynı görüntüye tekrar dönmeniz kaçınılmazdır.  Vücut tipiniz estetik operasyonları haricinde hiçbir şekilde değiştirilemez. Daha uzun olmak için bir şey yapılamadığı gibi vücudun nereye yağ depolayacağını belirlemek de imkansızdır.

Peki sağlıklı bir vücuda sahip olmak için ne yapmalıyız?

Göbek bölgenizde vücut tipinizden bağımsız olarak daha fazla bir yağ birikimi mevcutsa bu durum beslenmedeki hatalar tespit edilerek kontrol altına alınabilir. Fazla hamur işi tüketme ve aşırı alkol tüketimi göbekte aşırı yağlanmanın sebeplerindendir.

Beslenmenizin dengeli ve düzenli olması en az iki öğününüzün karbonhidrat, protein ve yağ açısından dengeli olması önemlidir. Bol su içmek ve düzenli egzersiz yapmak metabolizmanın yavaşlamasını engelleyen en önemli faktörlerdir.  Öğünlerinizde rastgele herhangi bir grubu kısarak veya artırarak dengeli beslenmeniz mümkün olmayacaktır. Tıpkı hastalık durumunda doktora başvurduğumuz gibi kilo problemi yaşadığınızda farklı yöntemler denemek yerine bir diyetisyene başvurmanız önemlidir. Vücudunuzu ve kendinizi sevmek psikolojik olarak sizi motive edecek, sağlıklı ve ideal vücudunuza kavuşmanızda motivasyonunuzun devamlılığını sağlayacaktır. Örneğin vücut tipinizi öğrenmek kıyafet seçimlerinizde size yardımcı olacak böylece vücut tipinize göre giyinmek sizi daha güzel hissettirecektir.

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası