banner
Gündem

Bu yıl Türkiye’nin ahisi Aksaray’dan seçildi

AKSARAY’DA AHİLİK KÜLTÜRÜ YAŞATILIYOR 13’üncü yüzyılda görülmeye başlayan esnaf dayanışma teşkilatı olarak bilinen Ahilik, çeşitli etkinliklerle Aksaray’da kutlandı.Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında 15 Temmuz Milli İrade Meydanında program düzenlendi. Aksaray’da yılın..

Bu yıl Türkiye’nin ahisi Aksaray’dan seçildi
banner

AKSARAY’DA AHİLİK KÜLTÜRÜ YAŞATILIYOR

13’üncü yüzyılda görülmeye başlayan esnaf dayanışma teşkilatı olarak bilinen Ahilik, çeşitli etkinliklerle Aksaray’da kutlandı.Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında 15 Temmuz Milli İrade Meydanında program düzenlendi. Aksaray’da yılın ahisi seçilen Zeki Satıcı Türkiye’nin de ahisi seçilerek gururlandırdı.

Ahiliğin Türk-İslam kültürünün Anadolu’da vücut bulmuş en önemli hali olduğunu ifade eden Vali Hamza Aydoğdu, “Temelinde kardeşlik, dürüstlük ahlak ve erdem vardır. Bunlar sadece esnaflık ve ticaretin değil aynı zamanda insanlığın temelidir. Toplumsal huzurun en önemli dinamiğini ahilik oluşturur. Barış ve sevgi iklimine zarar veren hile, yalan, kıskançlık gibi duyguları içinde barındırmaz. İslam inancı ve Türk kültüründen süzülmüş değerler manzumesinin adı ahiliktir. Bundan sonra da gençlerimiz bu değerleri yaşatmaya devam edecektir” dedi.

‘AHİLİK RUH OLARAKYAŞATILMAKTADIR’

Aksaray Milletvekili Cengiz Aydoğdu, ahiliğin tarihte çok önemli fonksiyonlar icra ettiğini söyledi. Aydoğdu, şöyle konuştu: “Ahilik dediğimiz müesseseler fütüvvetler, ahiler, esnaf loncaları millet kurucu müesseselerdir. Ahilik Haftasını kutlarken bugün hayatımızda bir müessese olarak değil, ruh olarak; kurallar, kaideler ve ahlaki ilkelerle ahilikten kalma pek çok şey bugün yaşatılmaktadır.”

‘AHİLİK TEŞKİLATI GELENEKLERİMİZİ SÜRDÜRMEKTEDİR’

Aksaray Milletvekili Ramazan Kaşlı ise konuşmasında ahilik teşkilatının yüzyıllar boyunca var olup bugüne kadar sağlam temellerle geldiğini söyledi. Kaşlı, “Kıyamete kadar var olacak teşkilatı kuran Ahi Evran’ı minnetle anıyoruz. Geleneklerimizi sürdüren bu teşkilatın bundan sonra da esnafımızın kanaatkâr olduğu ve devletine ve milletine bağlı olarak devam etmesini temenni ediyoruz” diye konuştu.

‘AHİLİK KÜLTÜRÜ ESNAF VE SANATKÂR BİRLİKLERİ İÇİN ALTIN BİR REHBERDİR’

Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, ahilik teşkilatında usta-çırak ilişkisiyle ahlaki ve mesleki eğitimin harmanlandığını ve günümüzde esnafların bu geleneği devam ettirdiğini belirtti. Başkan Dinçer, açıklamasının devamında “Anadolu halkının ekonomik ve kültürel yaşamında önemli bir boyut oluşturan Ahilik; dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilginin ve dayanışmanın sanat ile birleşimidir. Din, dil, ırk farkı gözetmeden herkesi eşit gören, saygı, dürüstlük ve adaleti esas alan bir anlayış ile dayanışma ruhunu ekonomiye yansıtan Ahilik kültürü, günümüz esnaf ve sanatkâr birlikleri içinde altın bir rehberdir. Yüzyıllar boyunca farkı formatlarda devam eden Ahilik geleneği bugünde esnaf teşkilatlarımız üzerinden sürdürülmektedir. Ahilik haftası münasebeti ile şehrimizin ahisi seçilen Zeki Satıcı, Türkiye Ahisi seçilerek bizleri gururlandırdı” dedi.

‘TEMELLERİ 13. YÜZYILDA ATILDI’

Aksaray Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Doğan Ceylan, ahilik teşkilatının Osmanlı devletinin kuruluşunda büyük rol oynadığını söyledi.

Ceylan, ahiliğin 13. yüzyılda Türk-İslam tarihinin önemli şahsiyetlerinden biri olan Ahi Evran Veli tarafından temellerinin atıldığını kaydetti. Bu yıl Türkiye’nin ahisinin Aksaray’dan seçildiğini belirten Ceylan, “Eskil ilçemizde yarım asırdan fazla ağaç işleme sanatı üzerine el emeğini alın teriyle harmanlayan Zeki Satıcı Türkiye’nin ahisi olarak seçilmiştir. Ahilik kendi ticari çıkarlarını diğer meslektaşlarından üstün tutmamayı, halka hizmet edip yararlı olmayı, yardımlaşmayı, haksızlığın cezalandırılmasını amaçlar. Bizler ahiliği sadece esnaf ve sanatkârların geçmişten gelen bir gurur kaynağı olarak değil, aynı zamanda büyük bir değişim ve dönüşüm içerisinde olan ülkemizin ölümsüz bir ışık kaynağı olarak görmekteyiz” şeklinde konuştu.

Yılın kalfası seçilen Teslime Tekeli ile yılın çırağı seçilen Ramazan Enginer’e hediyeleri takdim edildi.

Aksaray’da yılın ahisi seçilen Ticaret Bakanlığı değerlendirme komitesi tarafından da Türkiye’de yılın ahisi seçilen mobilya oyma ustası Zeki Satıcı (68) ile Vali Hamza Aydoğdu, Belediye Başkanı Evren Dinçer’e Ahilik geleneğinde diploma töreni şeklinde uygulanan şed kuşanma töreni yapıldı. Tören Aksaray Belediyesi tarafından törene katılanlara ve vatandaşlara ahi pilavının ikram edilmesiyle sona erdi. Foto: Erkan ALTUNTAŞ/ Haber: Şeyda COŞAR

 

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası