Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin aldığı Hatay Milletvekili Can Atalay’a yönelik hak ihlali kararına CHP tarafından 81 zilde yapılan basın açıklamasıyla eş zamanlı olarak tepki gösterildi. CHP Aksaray İl Başkanı Bilal..
Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin aldığı Hatay Milletvekili Can Atalay’a yönelik hak ihlali kararına CHP tarafından 81 zilde yapılan basın açıklamasıyla eş zamanlı olarak tepki gösterildi.
CHP Aksaray İl Başkanı Bilal Özdemir tarafından yapılan açıklamada; “Gezi eylemlerine katılması nedeniyle Can Atalay hakkında açılan dava yerel mahkemede mahkumiyetle sonuçlanmıştır. Verilen karar temyiz aşamasındayken Can Atalay TİP Hatay milletvekili olarak seçilmiştir. Bu aşamada Can Atalay’da tüm milletvekilleri gibi dokunulmazlık kazanmıştır. Can Atalay’ın milletvekili seçilmesinden sonra dosya Yargıtay 3.Ceza Dairesinde olması nedeniyle Yargıtay 3.Ceza Dairesinin yargılamayı derhal durdurması, dosyayı Meclis Başkanlığına göndermesi, Meclis tarafından dokunulmazlığının kaldırılmasından sonra yargılamaya devam etmesi gerekmektedir. Bu husus Anayasanın 83/2 maddesinde açıkça düzenlenmiştir. Anayasa Madde 83/2 “Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz.”
Yargıtay 3.Ceza Dairesi Anayasayı ve yasaları uygulamak yerine yargılamaya devam etmiş ve Can Atalay’ın cezasını onamıştır. Anayasa, Yargıtay 3.Ceza Dairesi tarafından ihlal edilmiştir.
Yargıtay 3.Ceza Dairesinin kararı üzerine Can Atalay tarafından Anayasa Mahkemesine başvurulmuş, Anayasa Mahkemesi hak ihlali kararı vermiştir.
Anayasa Madde 11 “Anayasa hükümleri, yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını ve diğer kuruluş ve kişileri bağlayan temel hukuk kurallarıdır.
Madde 153/son “Anayasa Mahkemesi kararları Resmî Gazetede hemen yayımlanır ve yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzelkişileri bağlar. “
Yukarıda bahsettiğimiz iki Anayasa Maddesi de Yargıtay 3.Ceza Dairesi tarafından ihlal edilmiştir. Yargıtay 3.Ceza Dairsi açık Anayasa hükümlerine uymak yerine hakkı, haddi ve yetkisi olmadığı halde Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmuş Türkiye Büyük Millet Meclisini görevini yapmamakla suçlamıştır.
Cumhuriyet Halk Partisi olarak Türkiye Cumhuriyetinin Hukuk Devleti olduğunu tekrar hatırlatıyoruz. Cumhuriyetin kazanımlarına, hukukun üstünlüğüne sonuna kadar sahip çıkacağız. Hak ihlali sona erene kadar hukuksuzluğun karşısında olacağız” denildi. (Haber Bülteni)
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.