banner
Röportaj

‘Çocuklarımızı ilgi alanına göre yönlendirmeliyiz’

KUYUMCU, “MÜZİK EVRENSELDİR. MÜZİK DİL, DİN, IRK FARK ETMEKSİZİN VE GÖZETMEKSİZİN HERKESE HİTAP EDEN GENEL BİR İLETİŞİM ARACIDIR” Mezun olduğu Aksaray Güzel Sanatlar Lisesi’ne öğretmen olarak atanan ve meslekte 13..

‘Çocuklarımızı ilgi alanına göre yönlendirmeliyiz’
banner

KUYUMCU, “MÜZİK EVRENSELDİR. MÜZİK DİL, DİN, IRK FARK ETMEKSİZİN VE GÖZETMEKSİZİN HERKESE HİTAP EDEN GENEL BİR İLETİŞİM ARACIDIR”

Mezun olduğu Aksaray Güzel Sanatlar Lisesi’ne öğretmen olarak atanan ve meslekte 13 yılını geride bırakan Pelin Kuyumcu, gençlerin güzel sanatlar ile başarılı bir konuma gelmeleri için çaba sarf ediyor.

“Çocuklara müzik ruhunu vermeye onları müzikle yetiştirmeye çalışıyoruz” diyen Kuyumcu, güzel sanatlarla ilgili alanların günlük hayattaki yerini ve önemini anlattı.

Sümeyye Çalışkan’ın sorularını yanıtlayan Kuyumcu, ailelerin ve öğrencilerin bu alanla ilgili ne yapmaları gerektiğine dair önemli bilgiler verdi.

Güzel Sanatlar Lisesi’nde nasıl bir eğitim veriliyor?

Çocuklarımızı 9’uncu sınıftan 12 sınıfa kadar belirli bir eğitim programı dahilinde yönlendiriyoruz. Hem Türk hem halk hem de batı müziği anlamında öğrencilerimize temel bilgiler vermeye çalışıyoruz. Yönlendirmemiz de bilgiler ışığında herkesin yeteneği, yönelimi ya da ilgi alanı neyse ona göre oluyor.

Güzel Sanatlarda müzik dışında hangi dersler veriliyor?

Biz okulumuzda piyano, viyola, keman, çello, gitar, ney, ut, kanun gibi enstrüman dersleri veriyoruz. Ancak derslerimiz sadece bunlarla sınırlı değil. Bunların yanı sıra kültür derslerimiz var. Türkçe, tarih matematik, biyoloji, fizik, kimya gibi temel eğitim derslerimiz var. Güzel sanatlar okuyan öğrencilerimiz gerçekten çok şanslılar. Onlarla birebir ilgilenen öğretmenleri var. Aldıkları dersler kapsamlı.

Aksaray’da Güzel Sanatlar Lisesine tercihler nasıl?

Benim zamanımda güzel sanatlara gitmek isteyen çok öğrenci vardı. Kontenjan çok geniş olmadığı için öğrenciler kapsamlı seçimlerle alınırdı. Şimdilerde ise güzel sanatlar bölümüne ilgi azaldı. Çocuklarımız, gençlerimiz müzik resim sanat gibi alanlara pek fazla yönelmiyorlar ya da bununla alakalı bir eğitim almayı düşünmüyorlar. Ben bunun temel sebebi olarak ailelerin çocuklarını güzel sanatlara yönlendirilmemesi olarak düşünüyorum. Çünkü baktığımızda velilerimizin çoğu çocukların doktor, mühendis, hakim ve avukat tarzında meslekleri yapmalarını istiyorlar. Onları ilgilerine bakmaksızın bu alanlara yönlendiriyorlar. Bu yüzden müzik ve resim gibi güzel sanatlar alanına çocuklarını pek fazla yönlendirmek istemiyorlar. Fakat çocukların ilgi alanları yönelimleri hangi işte iyi olmaları çok daha önemli bir şeydir. Çocuklar nerede olmak istiyorlarsa kendilerini nerede mutlu hissediyorlarsa ve hangi alanda iyilerse onun üzerine düşünmeliyiz. O iş üzerinden o ilgi alanı üzerinden bir meslek sahibi olmaları konusunda onları yönlendirmeliyiz. Bu onları nerede olursa olsun daha başarılı ve daha mutlu bir insan yapar.

Siz tercih oranlarının artması adına neler yapıyorsunuz?

Dönem başında okullarımızı, ilçelerimizi gezerek etkinlikler düzenliyoruz. Güzel sanatlar lisemizin tanıtımını yapıyoruz. Müzik ve resim branşlarını anlatarak ilgili olanların zihninde bir ışık yakmayı arzuluyoruz. Okul içi etkinliklerimiz oluyor. Yılda 2 kez kapsamlı konser düzenliyoruz. Kendimizi göstermek tanıtmak adına öğrenci ve öğretmenlerimizle birlikte emek veriyoruz. Şehirde düzenlenen etkinliklere katkı sağlıyoruz. Her platformda okulumuzu tanıtıyoruz. Bu yüzden buradan da ben davet etmek istiyorum. Resim ve müzik alanında ilgisi olan öğrencilerimizi aileleri lütfen güzel sanatlar lisesine yönlendirsinler. Çünkü çocuklarımızın sosyal faaliyete çok ihtiyacı var. Çocukları internet bağımlılığından bu tarz güzel etkinliklerle ve eğitimlerle uzaklaştırabiliriz.

Sizin güzel sanatlarla tanışmanız nasıl oldu?

Müzik ve resim benim hayatımda her zaman önemli bir noktada oldu. 6 yaşımdan beri şarkı söyleyen biriyim. Dedem de öyleydi. Dedem beni yanına oturturdu ve beraber şarkı söylerdik. Benim müziğe olan ilgim dedemle başladı. Böyle bir ilgim olduğunu onun sayesinde öğrendim. İyi ki de diyorum beni yönlendirmiş bu alana. İyi ki beni keşfetmiş. Daha sonra ortaokul öğretmenim güzel sanatlar lisesine yönlendirdi. Ben de güzel sanatlar lisesinin sınavına girdim ve iyi bir puan elde ettim. Şimdi mezun olduğum okulda öğretmenlik yapıyorum. Ben müziksiz bir hayat düşünemiyorum. Moralim bozukken moralimi düzeltiyor. Bu yüzden herkesin bir sanat dalı ile uğraşmasını tavsiye ediyorum. Bu resim olabilir müzik olabilir daha farklı alanlar olabilir. Çocuklarınıza muhakkak bir enstrüman çalmayı ya da bir resim çizmeyi öğretmeliyiz ya da öğrenmesi için çaba göstermeliyiz.

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası