banner
Gündem

Deniz yosunlarının gıdalarda kullanım potansiyeli araştırılıyor

Sürdürülebilir, ucuz ve geleneksel kaynaklara alternatif yeni gıda kaynaklarının bulunması, alanındaki temel ve acil araştırma konularından birini oluşturuyor. Doğal kaynaklardan fonksiyonel gıda bileşenlerinin elde edilmesi konusunda çalışmalar yapan Aksaray Üniversitesi..

Deniz yosunlarının gıdalarda kullanım potansiyeli araştırılıyor
banner

Sürdürülebilir, ucuz ve geleneksel kaynaklara alternatif yeni gıda kaynaklarının bulunması, alanındaki temel ve acil araştırma konularından birini oluşturuyor. Doğal kaynaklardan fonksiyonel gıda bileşenlerinin elde edilmesi konusunda çalışmalar yapan Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Dr. Öğr. Üyesi Aysun Yücetepe’nin hazırladığı proje TÜBİTAK tarafından kabul edildi.

Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünde görev yapan Dr. Öğr. Üyesi Aysun Yücetepe, Türkiye denizlerinden toplanan çeşitli deniz yosunu türlerinden elde edilen doğal renk maddelerinin biyoerişilebilirliklerini ve depolama dayanımlarını araştıracaklarını söyledi. Dünya nüfusunun sürekli arttığını ve bunun yanı sıra küresel ısınmayla meydana gelen iklim değişikliklerinin gıda güvenliği ve sürdürebilirlik konusunda endişelere neden olduğunu belirten Yücetepe, “Özellikle salgın sonrası artan sağlık endişeleri ve gıda güvenliği konusu, farklı biyolojik kaynaklardan doğal ve güvenli biyoaktif bileşikler geliştirme adına bilimsel çalışmalar yapmayı teşvik ediyor. Bu noktada deniz yosunları, ucuz, sürdürülebilir ve alternatif bir gıda ve gıda bileşeni kaynağı olarak artan bir ilgiye sahip” dedi. Bu konunun üzerine eğilen bir proje yürüttüklerini dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Aysun Yücetepe, “Türkiye Denizlerinden Toplanan Gracilaria dura, Sargassum acinarium ve Ulva rigida Makroalglerinden Karotenoidlerin Ultrases Destekli Enzimatik Ekstraksiyonu ve Karotenoid Profillerinin Belirlenmesi: Nanoemülsiyonu, in vitro Biyoerişilebilirliği ve Depolama Stabilitesinin Araştırılması” başlıklı projelerinin TÜBİTAK tarafından kabul edildiğini belirtti. Projeyle, doğal kaynaklardan fonksiyonel bir gıda bileşeni üretmek ve bu bileşenin endüstriyel kullanım potansiyelini belirlemek amaçlanıyor.  (Haber Bülteni)

 

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası