banner
Sağlık

Dikkat! D vitamini eksikliğiniz olabilir

Diyetisyen Türk, “Karaciğerde depo edilen D vitamini yağlarla birlikte emilip taşınmaktadır. Bu sebeple D vitamininin emilimi için yağ ve safra gereklidir. Yağsız diyetlerde D vitamininin emilimi güçleşmektedir” Aksaray’da diyetisyenlik hizmeti..

Dikkat! D vitamini  eksikliğiniz olabilir
banner

Diyetisyen Türk, “Karaciğerde depo edilen D vitamini yağlarla birlikte emilip taşınmaktadır. Bu sebeple D vitamininin emilimi için yağ ve safra gereklidir. Yağsız diyetlerde D vitamininin emilimi güçleşmektedir”

Aksaray’da diyetisyenlik hizmeti veren Funda Türk, Egemen Gazetesi muhabirinin D vitamini eksikliğinin belirtileriyle ilgili sorularına yanıt verdi.

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNDE GÖRÜLEN BELİRTİLER NELERDİR?

Yetişkinler için d vitamini gereksinmesi 600 IU (15 mcg) ‘dur. Eksikliğinde yaygın kemik ve kas ağrısı, kilo vermede zorluk, güçsüz ve yorgun hissetme, saç dökülmesi görülebilmektedir.

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNİ GİDERMEK İÇİN NELER YAPILMALI?

Öncelikle doktora gidip D vitamini düzeyinize baktırtmalısınız. Eğer eksikse D vitamini takviyesi alabilirsiniz . Bunun yanında 15-30 dakika derinize güneşin ultraviyole ışınının temas etmesi D vitamini sentezini artırır. Daha uzun süre durduğunuzda ise D vitamini aktivitesi göstermeyen lumesterol gibi moleküller oluşur. O yüzden 15-30 dakika güneşlenmek idealdir. Ayrıca güneşlenirken de güneş koruyucu krem ve losyonların kullanılması D vitamini sentezini engellemektedir.

HANGİ BESİNLERDE D VİTAMİNİ VARDIR?

Balık yağı dışındaki doğal yiyeceklerde D vitamini çok az bulunur. Karaciğer, tereyağ, süt, yumurta sarısında çok az da olsa D vitamini vardır. Bunlar bitki dokularındaki ergesterol ve hayvan dokularındaki  7-dehidrokolesterol güneş ışığındaki ultraviyole ışınlarının etkisi ile vitamin D’ye çevrilir. Bazı ülkelerde süt, peynir, kahvaltılık tahıllar ve yağlar D vitamini bakımından zenginleştirilmiştir.

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNDE OLUŞABİLECEK HASTALIKLAR NELERDİR?

D vitamini yetersizliğinde; raşitizm, osteomalasia dediğimiz iskelet sistemi rahatsızlıkları görülmektedir.Raşitizm; özellikle çocuklarda görülür.Kemikler yumuşar ve kolay bükülebilir hale gelir.Bacaklarda X ve O biçimi çarpıklıklar görülür.

Osteomalasia ise daha çok yetişkinlerde görülür.Sık doğum yapan,sürekli evde duran güneşten yararlanmayan insanlar arasında sık görülür.

MEVSİMSEL GRİP VE SOĞUK ALGINLIĞINDA  D VİTAMİNİNİN ÖNEMİ NEDİR?

Londra’daki Queen Mary Üniversitesi’nde (QMUL) yapılan araştırmada 11 bin 321 kişi ve 25 farklı denemeden veri toplanıldığında araştırmacılar D vitamini kullanan her 33 kişiden birinin grip veya nezle olmadığını saptamışlardır. D vitamini bağışıklığı güçlendirip bizi soğuk algınlığı ve gripten korumaktadır. Yine bu takviyenin de hekim kontrolünde olması son derece önemlidir. Foto-Haber: Sümeyye ÇALIŞKAN

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası