banner
Köşe yazıları

DİYETTE ÇİKOLATA TÜKETİLİR Mİ?

SAĞLIKLI YAŞAM HABERİ Tatlı isteğinin kurtarıcısı olan çikolata çeşidine ve miktarına bağlı olarak diyette tüketilebilir. Duygu durumlarında geçiş yaşadığımızda, yoğun stres veya baskı altında hemen sarıldığımız çikolatayı yedikten sonra diyetimiz..

DİYETTE ÇİKOLATA TÜKETİLİR Mİ?
banner

SAĞLIKLI YAŞAM HABERİ

Tatlı isteğinin kurtarıcısı olan çikolata çeşidine ve miktarına bağlı olarak diyette tüketilebilir. Duygu durumlarında geçiş yaşadığımızda, yoğun stres veya baskı altında hemen sarıldığımız çikolatayı yedikten sonra diyetimiz bozuldu diye bırakmayacağız. Burada dikkat etmemiz gereken püf nokta çikolatanın çeşididir. Çikolata çeşidine göre hem sağlıklı olabilir hem zararlı olabilir.

Diyette çikolata denince akla ilk gelen bitter olur. Çikolata grubundan olan bitterin vücuda aslında bin bir çeşit faydası bulunmaktadır. Vücudumuzda enflamasyonu azaltması, kötü kolesterol olarak tanımlanan LDL seviyesinin düşmesinde etkili olması, mutluluk hormonu salınımını tetiklemesi, kan basıncını ve kalp hastalığı riskini azaltması, insülin direnci ve diyabette dengeyi sağlaması, serbest radikaller ile savaşarak kanseri önlemesi vb.

Bitter çikolata; magnezyum, çinko, demir, manganez, kalsiyum, bakır, kükürt, potasyum ve bazı B grubu vitaminleri ile E vitamini içerir. Özellikle magnezyum,çinko ve potasyumu düşük olan bireylerde tüketimi tavsiye edilir. Magnezyum içeriğinden dolayı kas kasılmalarına karşı koruyucu özelliktedir.

BİTTER NASIL ÜRETİLİR?

Kakao, kakao ağacının meyvesinden elde edilen yağlı tohumun kurutulmuş ve fermente edilmiş ürünüdür. Çikolata ise kakao özü ile kakao yağı ve şekerin kombinasyonundan oluşmaktadır. Bu kombinasyondaki kakao özünün oranı çikolatanın koyuluğunu, yani “bitter”liğini belirler.

Kakao özü aslında birçok biyoaktif bileşeni barındıran kompleks bir besindir. Kakaonun yağsız kısmında vitaminler (B1, B2, B3, B9 ve K), mineraller, lif ve polifenoller bulunur. Yani kakao antioksidan olarak çok zengin bir besindir. Vücutta zararlı hücreler ile savaşır ve vücudu korur.

Kakao çekirdeğine sanayide uygulanan farklı prosesler vardır. Kakaoda yüksek oranda bulunan antioksidan kapasitesi çekirdeğin kavrulma süresi arttıkça azalır. Yine kakaoya eklenen süt ürünleri, şeker vb. antioksidan kapasiteyi azaltan bir diğer nedendir. İşlemler arttıkça kakaonun faydası azalmaktadır.

BİTTER TÜKETİRKEN NEYE DİKKAT ETMELİYİZ?

Çikolatanın vücudumuza fayda sağlaması için antioksidan oranının yüksek olması gerekir. Antioksidan yüksekliği için işlemden az geçmesi yani çekirdeğin çok kavrulmaması gereklidir. Bitteri diğer çikolatalardan ayıran en önemli noktalardan biri de budur. Bu yüzden bitter tüketirken en az  yüzde 60-70 kakao yazanlarını tüketmeliyiz. Kakao oranı yükseldikçe sağladığı faydanın arttığını unutmayalım. Haftada 3-4 gün ara öğünlerimizde sade kahve yanına 3 adet bitter tüketebiliriz. Tatlı isteğimizi de bu yöntemle bastırabiliriz.

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası