banner
Özel

‘Dünyayı ürettiğimiz pamuklarla süsleyeceğiz’

Aksaray’ın Hırkatol köyünde bir işletme Hasan Dağı ile Tuz Gölü havzasından topladığı yabani bitkileri ve tarlalarında büyüttükleri; pamuk, polaris, laurus (akdeniz defnesi), seterya, okaliptüs gibi bitkileri hediyelik eşyaya dönüştürüyor. Belçika’da..

‘Dünyayı ürettiğimiz pamuklarla süsleyeceğiz’
banner

Aksaray’ın Hırkatol köyünde bir işletme Hasan Dağı ile Tuz Gölü havzasından topladığı yabani bitkileri ve tarlalarında büyüttükleri; pamuk, polaris, laurus (akdeniz defnesi), seterya, okaliptüs gibi bitkileri hediyelik eşyaya dönüştürüyor.

Belçika’da yaşayan İbrahim Çal, 2 yıl önce memleketi Aksaray’da Hırkatol köyünde 2 bin 500 metrekarelik alanda hediyelik eşya üretim merkezi kurdu. Sezonda 100 kadına istihdam sağlanan tesiste, dağlardan toplanan üzerlik, boğa dikeni, keten, pampas, labada, kozalak, pamuk, kamış ve limon gibi bitkiler hediyelik eşya olarak raflarda yerini alıyor.

İşletme Müdürü Ramazan Erdoğan, “25 çeşit süs bitkisi üretip yurt dışına ihraç ediyoruz. Limon dikeni, pampas otunu doğadan toplayıp onları gerekli işlemlerden geçirdikten sonra boyayıp satışa sunuyoruz. Ağırlıklı olarak yurt dışına gönderiyoruz. Kendi tarlalarımızda ise polaris, laurus, seterya, okaliptüs gibi ürünleri de kendimiz ekiyoruz. Bu yıl ise alternatif olarak 10 dekar alanda deneme amaçlı pamuk ekimi de yaptık. Pamukta gayet başarılı olduk ve istediğimiz verimi aldık. Anadolu’nun bozkırından ürettiğimiz pamuğu süs bitkisi olarak bundan sonra Avrupa’ya ihraç edeceğiz. Avrupa’yı ve dünyayı ürettiğimiz pamukla süsleyeceğiz” dedi.

Üretim sürecinden de bahseden Erdoğan, “Bitkilerimizi doğadan ve tarlalarımızdan topladıktan sonra işletmemize getiriyoruz. İlk olarak boy oranlaması yapıyoruz. Daha sonra bitkilerimizi temizleyip, boyama, şekil verme ve paketleme gibi işlemlerden geçiriyoruz. Bu şekilde yurt dışına gönderiyoruz. Tabi bu ürünleri toplaması bir hayli meşakkatli oluyor. Sezonda 100 ile 150 kadınla çalıştığımız oluyor. Yılbaşı öncesi ağırlıklı olarak Hollanda, Amerika, Çin, Suudi Arabistan ve Katar gibi ülkelere gönderiyoruz. Noel öncesi 10 tır gönderdik. Hala daha göndereceğimiz ürünümüz var. Bu sezon toplamda 30-40 tır ürün göndermeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

‘GEÇEN YIL AVRUPAYA 25

TIR SÜS BİTKİSİ İHRAÇ ETTİK’

Aksaray İl Tarım ve Orman Müdürü Bülent Saklav ise “Burası süs bitkileri üreten bir işletmemiz. Bakanlığımızdan üretim izini de var. Bu işletmemiz yaklaşık 100 kadın ile hem doğadan hemde kendi ürettikleri bitkilerden kesme çiçek, buket yapıp dekoratif ürünleri ülkemizden Avrupa’ya ihraç ediyor. Geçen yıl Avrupa’ya 25 tır süs bitkisi ihraç ettik. Bu yıl inşallah bu rakamı 50’e çıkarmayı hedefliyoruz. Burada kadınlarımıza istihdam sağlanıyor. Amacımız bu tarz işletmelerin sayısını artırmak. İlimizde alternatif ürünlere çok önem veriyoruz. Alternatif ürünlerin artması için bakanlığımız destekleriyle ve valiliğimiz talimatlarıyla projeler yürütüyoruz. Bu kapsamda müdürlüğümüzün kontrolünde 10 dekar alanda süs bitkilerinde kullanmak için pamuk üretimi gerçekleştirdik. Şehrimizde ilk kez pamuk ürettik. Kesme çiçek, lavanta, mor havuç gibi alternatif ürünlere desteğimiz sürecek” diye konuştu. Foto-Haber: Şeyda COŞAR

 

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası