banner
Özel

Eğri Minare’nin deprem sınavı: ‘Yıkılma tehlikesi yok’

GEÇMİŞTE VE GÜNÜMÜZDE YAŞANAN BİRÇOK DEPREMİ ATLATAN EĞRİ MİNARE 800 YILDIR DİMDİK AYAKTA DUYUYOR Aksaray’da, Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubad’ın babası I. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından 1236 yılında yaptırılan ve Sensörlerle inceleme..

Eğri Minare’nin deprem sınavı:  ‘Yıkılma tehlikesi yok’
banner

GEÇMİŞTE VE GÜNÜMÜZDE YAŞANAN BİRÇOK DEPREMİ ATLATAN EĞRİ MİNARE 800 YILDIR DİMDİK AYAKTA DUYUYOR

Aksaray’da, Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubad’ın babası I. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından 1236 yılında yaptırılan ve Sensörlerle inceleme altında olan Eğri Minare’de Kahramanmaraş depremleri sonrası hareketlilik ve kayma olmadığı belirlendi.

Aksaray’da yeni yapı 3 caminin minaresi deprem nedeniyle hasar görüp kontrollü bir şekilde yıkılırken, 800 yıllık geçmişe sahip Eğri Minare ise dimdik ayakta durdu.

Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından yaptırılan kent merkezindeki 787 yıllık caminin yanına Horasan harcıyla kırmızı tuğladan yapılan minare, eğikliğiyle dikkat çekiyor. Pisa Kulesi’ne de benzetilen halk arasında Kızıl Minare Camii olarak bilinen caminin eğik minaresinde, bir hareketliliğin olup olmadığı, İstanbul Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi ve Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından deprem sonrası tekrar incelendi. İncelemede 800 yıllık minarede hareketlilik ve kayma olmadığı belirlendi.

HER ŞEYE RAĞMEN 800 YILLIK ESERİMİZİ GÜÇLENDİRECEĞİZ

Konuyla ilgili bilgiler veren Konya Vakıflar Bölge Müdürü Nurullah Osmanlı, “Eğri Minare’de bundan 2 yıl önce güçlendirme projesi yaptık. Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’ndan projeyi geçirdik. Bu kapsamda 6,5 şiddetindeki olası bir depreme hazırlık mahiyetinde çalışmalar başlattık. Sensörler aracılığıyla yapıyıbir yıl boyunca test ettik. Bu test kapsamında herhangi bir eğilme olmamıştı. Biz güçlendirme projesi yaptık. Projeyi şu anda uygulayacağız. Yaptığımız iş o kadar isabetli oldu ki 800 yıllık eserimiz son yaşanan depremlerde de hiçbir yara almadı. Bu sistem ile yıkılma tehlikesi olmadığını tespit ettik. Biz her şeye rağmen 800 yıllık eserimizi önemli bir güçlendirme projesini tamamlayarak gelecek nesillere taşıyacağız.”

‘GÜNÜMÜZDEKİ MİNARELERDEN  DAHA SAĞLAM’

Yapının bölgedeki birçok minareden sağlam olduğunu söyleyen Osmanlı, “800 yıllık Eğri Minaremizde statik açıdan yaptığımız kontrollerde, bölgemizdeki birçok minareden çok daha sağlam olduğunu gördük. Aksaray’labirlikte bölgede deprem nedeniyle birçok caminin minaresi yıkıldı ve yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Adı eğri ama kendisi maşallah sapasağlam ayakta duruyor. Hiçbir sıkıntı ve sorunu yok. Günümüzdeki minarelerden ise çok daha sağlam ve güçlü bir yapı olduğunu da öğrenmiş olduk” diye konuştu. Foto-Haber: Erkan ALTUNTAŞ

default
banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası