banner
Gündem

Eğri Minarenin eğikliği üzerine yapılan araştırmalar sonuç verdi

HALK ARASINDA KIZIL MİNARE CAMİİ OLARAK DA BİLİNEN CAMİNİN MİNARESİ PİSA KULESİ’NE DE BENZETİLİYOR Aksaray’da, Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubad’ın babası I. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından 1236 yılında yaptırılan Eğri Minare Camii minaresinin..

Eğri Minarenin eğikliği üzerine yapılan araştırmalar sonuç verdi
banner

HALK ARASINDA KIZIL MİNARE CAMİİ OLARAK DA BİLİNEN CAMİNİN MİNARESİ PİSA KULESİ’NE DE BENZETİLİYOR

Aksaray’da, Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubad’ın babası I. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından 1236 yılında yaptırılan Eğri Minare Camii minaresinin eğriliğinin nedeni araştırılmak için 1 yıl boyunca sensörlerle incelendi. İnceleme sonucunda minarenin eğriliğinde herhangi bir hareketlilik gözlenmediği ortaya çıktı.

Kent merkezinde yer alan, 786 yıllık tarihe sahip olan ve Horasan harcıyla kırmızı tuğladan yapılan minare, eğikliğinden dolayı dikkat çekiyor. Caminin eğik minaresinde bir hareketliliğin olup olmadığı, Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve İstanbul Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi tarafından incelendi.

Camiye yerleştirilen sensörlerle 1 yıl boyuna elde edilen verilerin değerlendirildiğini söyleyen Konya Vakıflar Bölge Müdürü Nurullah Osmanlı, “Eğri Minare Camiinin minare kısmında çalışma sürüyor. Eğri Minare şehrimizin önemli bir değeri. Minare kısmının kendiliğinden eğilip eğilmediği konusu bilimsel temeli olmadan konuşulan mevzulardandı. Fatih Sultan Mehmet Üniversitemizle birlikte yapmış olduğumuz çalışmada bütün caminin tüm noktaları bir sensör yardımıyla izlendi. Saniyelik titreşimler dahil olmak üzere bütün görüntü ve verileri değerlendirdik. Eğri Minarenin eğriliğiyle ilgili herhangi bir sıkıntı yok. Çalışmalarda minarede artık bir eğilme olmayacağı ortaya çıktı. Burada deprem senaryoları da yaptık. Depremde yıkılmaması içinde bir güçlendirme planlamamız var. Eserin yapısını bozmamak için içerden karbon örtü dediğimiz bir örtüyle yapının sağlamlaştırılması sağlanacak. Proje koruma kuruluna intikal ettirildi. 2023 yılı içerisinde çalışmalar başlayacak. Bu çalışma Türkiye’de yapılan nadir örneklerdendir. En hassas bölgeler dahi bu çalışmayla tespit edildi” dedi. Foto-Haber: Erkan ALTUNTAŞ

 

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası