banner
Esnaf

Ekmeklerin israfı bu yöntemle önleniyor

Aksaray’daki bir fırında gün sonunda kalan ekmekler israfı önlemek amacıyla ihtiyacı olanlara bedelsiz olarak dağıtılıyor. Uygulamayla ilgili bilgiler veren fırın işletmecisi Yavuz Güvercin, “Ekmek israfı lokantalarda, kafeteryalarda ve ekmek satışı yapılan..

Ekmeklerin israfı bu yöntemle önleniyor
banner

Aksaray’daki bir fırında gün sonunda kalan ekmekler israfı önlemek amacıyla ihtiyacı olanlara bedelsiz olarak dağıtılıyor. Uygulamayla ilgili bilgiler veren fırın işletmecisi Yavuz Güvercin, “Ekmek israfı lokantalarda, kafeteryalarda ve ekmek satışı yapılan marketlerde biraz fazla oluyor. Devletimizin yüzde 5 iade ile ilgili bir yasası var. Fırıncılar olarak 100 ekmekten 5 tanesini geri iade alıyoruz. Ama ekmek satışı yapılan yerler daha fazla satılacağını düşünerek fırıncılara da baskı yaparak daha fazla ekmek alıyor. Ertesi gün kalan ekmeği bizde iade almak zorunda kalıyoruz. İade alınan ekmeklerin çöpe atılmasını önlemek, israfının önüne geçmek için yumuşaklarını seçerek ‘askıda ekmek’ kampanyası ile bedelsiz dağıtıyoruz. Bu uygulamamıza müşterilerimizde destek veriyor. Onlarda bir ekmek fazla alarak askıya çıkmasını istiyorlar. Günlük 100 aile bu uygulamadan yararlanıyor. Bu uygulama ile ekmek israfını minimum seviyeye düşürdük’’ dedi.

‘SADECE EKMEKLE OLMUYOR UNLU MAMUL ÜRETMELİYİZ’

Fırıncıların da artık ayakta kalmak için farklı arayışlar içerisinde olduğunu ifade eden Güvercin, bu noktada unlu mamul üretimine geçmenin gerekliliğini vurguladı. Güvercin, “42 yıl önce sadece bir çeşit ekmek üreterek sektöre girdik. Şimdilerde günlük 13 bin ekmek ve 25 farklı çeşit üretiyoruz. Fırıncılarımızın sadece ekmek çeşidi ile ayakta kalması zor. Mutlaka unlu mamul üretiminin de olması lazım. Ancak o zaman fırıncılık daha işlevsel bir hale dönüşüyor. Bizde ekmek çeşitlerinin yanında diğer unlu mamullerle hizmet veriyoruz” diye konuştu.

‘DEVLETİMİZİN SAĞLADIĞI DESTEK SAYESİNDE EKMEK UCUZA YENİYOR’

Devletin sağladığı hesaplı un desteği uygulamasının da fırıncılara ciddi katkı sağladığını aktaran Güvercin; “Devletimiz un fabrikalarına buğday veriyor. Fabrikalarda buğdayları un yapıp fırıncılara torbasını 325 liradan veriyor ve nakliye ile 350 liraya fırına ulaşıyor. Ucuz un fırıncılara bu dönemde rahat bir nefes aldırdı. Devletimiz bu müdahaleyi yapmasa inanın ekmek şu anda 3 buçuk lira yerine tezgâhta 6 lira olur. Devletimiz hem bizi hem de tüketicilerin ucuz ekmek yemesini sağlıyor. Serbest piyasada un 550 ile 600 liradan satılıyor’’ şeklinde konuştu. Foto-Haber: Ali FURAT

 

 

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası