banner
Siyaset

Erel, ‘Çiftçilerimizin borç sorunu çözülmeli’

Aksaray Milletvekili Ayhan Erel, İYİ Parti grubu tarafından ‘Çiftçilerimizin Borç Sorununun Çözülmesi’ konusunda verilen araştırma önergesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Zamlarla birlikte artan girdi maliyetlerinin çiftçileri zora soktuğunu söyleyen Erel; “Mazot..

Erel, ‘Çiftçilerimizin borç sorunu çözülmeli’
banner

Aksaray Milletvekili Ayhan Erel, İYİ Parti grubu tarafından ‘Çiftçilerimizin Borç Sorununun Çözülmesi’ konusunda verilen araştırma önergesiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Zamlarla birlikte artan girdi maliyetlerinin çiftçileri zora soktuğunu söyleyen Erel; “Mazot fiyatları, tohum fiyatları, gübre fiyatları, elektrik faturaları ile mücadele eden çiftçilerimiz artık bir çıkar yol bulamamakta. İcralardan dolayı traktörünü satmak zorunda kalan, hayvanını kesmek zorunda kalan, sabah namazıyla çilesi başlayıp yatsı ezanına kadar çilesi devam eden elleri nasırlı çiftçilerimiz mutsuz; çiftçilerimiz umutsuz; çiftçilerimiz çaresizdir” dedi.

“Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun verilerine göre, çiftçilerimizin bankalara olan borcu 2022 Mart ayında bir önceki yıl Mart ayına göre yüzde 33 oranında artarak 187 milyar TL’ye yükselmiştir” diyen Erel,  bu rakamın 2022 sonu itibariyle 190 milyar TL civarına ulaştığını, takibe alınmış borç miktarının ise 4 milyara yaklaştığını aktardı.

Çiftçilerin borçlarına takla attırarak hayatlarına devam etmekte olduklarını ifade eden Erel; “Çiftçiler devlet bankalarına kredi kullanmak için tarlalarının tamamını ipotek vermektedirler ancak verdikleri teminatlarla almak istedikleri krediler yeterli gelmemektedir. Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borç ve kredi kartlarıyla piyasalara olan borç göz önüne alındığında çiftçilerimizin toplam borç miktarının 250 milyar liraya yaklaştığı görülmektedir. 2022’de bin 158 lira olan tarım BAĞ-KUR primleri 2023 yılında 3 bin 452 liraya yükselmiş, hazine teşvik indirimiyle bu miktar 2 bin 952 TL olmuştur. Artan borçlar nedeniyle BAĞ-KUR primlerini çiftçilerimiz ödeyemeyecek durumdadır. Diğer sigortalılar yirmi yıl, çiftçilerimiz ise yirmi beş yıl prim ödemesi yapmak zorunda. Bu şartlarla çiftçilerimizin BAĞ-KUR primlerinin 2008 yılında olduğu gibi 15 bin üzerinden hesaplanması ancak otuz gün hizmet sayılması talepleri vardır. Çiftçilerimizin sigorta primlerini ödeyebilmeleri için mevcut prim borçlarının yapılandırılması ve faizlerinin silinmesi gerekmektedir.  Kadın çiftçilerimize sağlanan bir kanuni düzenlemeyle 3 çocuğa kadar, 3’üncü çocuk dâhil, çiftçi kadınlarımıza doğum öncesi borçlanma hakkı verilmektedir ancak bu doğum borçlanma hakkının verilebilmesi için ilk çocuktan önce kadın çiftçilerimizin sigortalı olması şartı aranmaktadır, bu şartın ortadan kaldırılması gerekmektedir” diye konuştu. (Haber Bülteni)

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası