banner
Sağlık

Erken teşhis hayat kurtarır

KANSERDE ERKEN TANIYLA BİRLİKTE YAŞAM KALİTESİ ARTIRILABİLİYORKEN ÖLÜM ORANLARI DA AZALTILABİLİYOR Aksaray Toplum Sağlığı Merkezi, Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) sorumlu hekimi Mürüvvet Şanlı kanserde erken teşhise..

Erken teşhis hayat kurtarır
banner

KANSERDE ERKEN TANIYLA BİRLİKTE YAŞAM KALİTESİ ARTIRILABİLİYORKEN ÖLÜM ORANLARI DA AZALTILABİLİYOR

Aksaray Toplum Sağlığı Merkezi, Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) sorumlu hekimi Mürüvvet Şanlı kanserde erken teşhise dikkat çekti.

KETEM Sorumlu Hekimi Şanlı, ulusal tarama programları dahilinde meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve kolorektal kanserler için tarama testleri yapıldığını belirtti.

Toplumun kanser ve kanserde erken teşhis ile taramanın önemi hakkındaki farkındalığını eğitim yoluyla artırmak, erken yakalanabilir kanserlerde erken teşhis ve toplum tabanlı tarama faaliyetlerini yürütmek, bulunduğu ilde kanser kontrolünde etkin rol almak, tüm bu faaliyetler sonucunda da önlenebilir ve erken yakalanabilir kanserlerin morbidite ve mortalitesini azaltmak amacıyla kurulan KETEM, Aksaray’da da faaliyetlerine devam ediyor.

Aksaray KETEM Sorumlusu Şanlı, kanserde erken teşhis programıyla ilgili bilgiler verdi.

KETEM TIRLARI YIL İÇERİSİNDE İLÇE VE KÖYLERDE GEZİYOR

Aksaray KETEM merkezinde ve KETEM tırında erken tanı koymak için tarama testlerinin yapılabildiğini söyleyen Şanlı, “Kurumumuzda mamografi, HPV smear testleri alınmaktadır.Meme kanseri toplumda kadınlarda en sık rastlanan kanserler arasında yer almaktadır. Bununla ilgili 40-69 yaşındaki tüm kadınların iki yılda bir mamografi çektirmesi gerekmektedir. Rahim ağzı kanserinde ise 30-65 yaş aralığında bütün kadınlarımızın beş yılda bir HPV smear testinin yapılması gerekmektedir. Bu testlerin tamamı kurumumuzda ücretsiz bir şekilde yapılmaktadır. Bununla alakalı mobil KETEM tırı da yıl içerisinde ilçe ve köylere giderek kanser testleri yapmaktadır” dedi.

Erken tanı testlerinin genellikle aile hekimlerinin yönlendirmesiyle yapıldığını kaydeden Şanlı, bu testleri yaptırmak isteyen vatandaşların aynı zamanda KETEM merkezine gelerek ücretsiz bir şekilde yaptırabileceğini aktardı. Yoğunluk oluşmaması adına randevu alarak merkeze gelinmesi gerektiğini vurgulayan Şanlı, “Tarama testlerini herhangi bir yoğunluk veya sıra problem yaşanmasın diye genellikle randevulu gerçekleştiriyoruz. Tarama testlerinin tamamı erken teşhis için oldukça önemli. Ayrıca yıl içerisinde toplumumuzda kanser hakkında farkındalığı artırmak amaçlı çeşitli kurumlarda eğitimler düzenliyoruz” dedi.

Erken tanı için KETEM’e başvurulduğunda ve tetkikler yapıldığında sürecin takipçisi olduklarını bildiren KETEM Sorumlusu Şanlı, “Sonuçlarınızın çıkmasıyla birlikte süreç içerisinde izlenmesi gereken yol hakkında bilgilendirme yapıyoruz. Tarama sonuçları Sağlık Bakanlığı tarafından en kısa zamanda sonuçlandırılıyor. Kanser tanısı konulduysa tedavi süreçleriniz KETEM tarafından takip ediliyor.Hastaneye yönlendirilmesi gereken hastaların da randevuları alınıp takip kısmında da yardımcı olunuyor. Kanserin tipleri ve vücuda yayılma şekilleri farklı olabiliyor. Erken safhada saptanan kanserlerin ileriki safhalarda saptanan kanserlerden farkı burada ortaya çıkıyor. Kişinin yaşam kalitesini en düşük seviyede etkileyerek sağlığına en kısa zamanda kavuşması açısından erken teşhis ve tedavi çok önemli. Kanserler erken teşhis edildiğinde, daha kolay ve daha az yıpratıcı bir tedavi süreci izlenebiliyor. Kanserin erken teşhisi için kişinin herhangi bir sağlık sorunu veya şikayeti olmasa bile özellikle rahim ağzı, meme, kalın bağırsak kanserleri için düzenli tarama testlerini yaptırması, olası kanser öykülerinde tedavi oranını ciddi ölçüde artırıyor. Unutmayın, kanserde erken teşhis hayat kurtarır!” ifadelerine yer verdi. Foto-Haber: Sümeyye ÇALIŞKAN

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası