banner
Özel

Eşinin tarifini mutfakta uyguladı, fırıncılığa başladı

AKGÜN, ‘EVİMİZDE YAPTIĞIMIZ YÖRESEL EKMEĞİ TAŞ FIRINIMIZDA EŞSİZ TADIYLA SUNUYORUZ’ Aksaray’da yaşayan Bulgaristan göçmeni Bayram Akgün eşinden öğrendiği fırıncılık mesleğini ailecek severek sürdürüyor. Beldenin meşhur kömbe ekmeğini üreten Bayram Akgün,..

Eşinin tarifini mutfakta uyguladı, fırıncılığa başladı
banner

AKGÜN, ‘EVİMİZDE YAPTIĞIMIZ YÖRESEL EKMEĞİ TAŞ FIRINIMIZDA EŞSİZ TADIYLA SUNUYORUZ’

Aksaray’da yaşayan Bulgaristan göçmeni Bayram Akgün eşinden öğrendiği fırıncılık mesleğini ailecek severek sürdürüyor.

Beldenin meşhur kömbe ekmeğini üreten Bayram Akgün, “Bu ekmek köyümüze has. Daha önceden evde küçük fırında eşim yapıyordu. Benim asıl mesleğim şoförlüktü. Bende şoförlüğü bırakarak eşimle beraber bu fırını açtım. Beldemize ve Aksaray halkına uzun yıllardır ekmek üretiyoruz” dedi.

Ürettikleri kömbenin tarifini veren Akgün şöyle konuştu: “Ekmeğin malzemesinde sert buğday unu, tuz, su, yüzde 30 oranında kepekli un ve eski maya var. Malzemeleri bir araya getirip yoğuruyoruz. Ekmeğin hamurunu 1 kilo 180 gram kesiyoruz. Ekmeğimiz fırına girip piştikten sonra 1 kilo kalıyor. Fırından çıktıktan sonra ise 15 dakika sonra yenilecek kıvama geliyor. Bu sırada üst kabuğu yumuşuyor. Ekmeğin içinde herhangi bir katkı maddesi yok. Olsa ekmek taş gibi sert olur. Bizim ekmeğimiz ise pamuk gibi. Ayrıca sindirimi kolay bir ekmek. Bu işte temizlik ve ustalık ikisi bir arada olmalıdır. Ben bu işi eşimden öğrendim. Evimizde yaptığımız yöresel ekmeği taş fırınımızda eşsiz tadıyla sunuyoruz. Fırında ailecek çalışıyoruz. Ürettiğimiz ekmeklere ilgi alaka oldukça iyi.”

‘6-7 SAATTE KÖMBE

TEZGÂHA ULAŞIYOR’

Kömbe ekmeğinin tazeliğini koruduğunu ve buzdolabına konulduğunda 5 gün tazeliğini koruduğunu ifade eden Akgün, “Kömbemizin diğer bir özelliği ise odun ateşinde 1 saat boyunca yavaş yavaş pişmesidir. Ekmeğimizi ekşi maya ile yaptığımız için, ekmek çabuk mayalanmıyor. Bu yüzden dinlenme süresi uzuyor. Ekmeğin yoğrulması ve pişirilmesi ortalama 6-7 saati buluyor. Gecede çalıştığımız zaman 3 parti ekmek çıkartıyoruz. Şehir merkezinden de kömbe ekmeği alabilmek için gelen vatandaşlarımız oluyor. Bizde yetiştirebilmek için gece gündüz demeden çalışıyoruz” diye konuştu. Foto-Haber: Ali FURAT

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası