banner
Özel

Eskil’de kanola hasadı başladı

Eskil ilçesinde Tuz Gölü havzasında yer altı sularının 150 ile 200 metreye kadar çekilmesinin ardından çiftçilerin bölgede yoğun olarak ürettiği ay çekirdeği ile şeker pancarına alternatif olarak ektiği kanolanın hasadı..

Eskil’de kanola hasadı başladı
banner

Eskil ilçesinde Tuz Gölü havzasında yer altı sularının 150 ile 200 metreye kadar çekilmesinin ardından çiftçilerin bölgede yoğun olarak ürettiği ay çekirdeği ile şeker pancarına alternatif olarak ektiği kanolanın hasadı başladı.

Tuz Gölü havzasındaki Eskil’de, iklim değişikliği nedeniyle yer altı su seviyesi her geçen gün azalıyor. Bu nedenle de İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, bölgedeki çiftçilere daha az su isteyen ürünleri yetiştirmek için projeler hazırlıyor. Bu kapsamda, bölgede yoğun olarak yetiştirilen şeker pancarı ile ay çekirdeği alternatif ürün olarak, bitkisel yağ üretiminde kullanılan kanola yetiştirilmeye başlandı. Geçen yıl 3 bin dekar alanda yetiştirilen kanola, bu yıl 5 bin alana ekilen kanolanın hasadı başladı.

‘HER YIL ÜRETİMİ ARTIRIYORUZ’

Gazetecilere açıklama yapan Eskil Ziraat Odası Başkanı İbrahim Kırlı, “Tuz Gölü havzasında suların ciddi derecede çekilmesi ile konala üretimini artırdık. 3 yıl önce deneme amaçlı bin dekar ile başladık. Geçen yıl ise 3 bin dekar alana yapılan ekimi bu yıl ise 5 bin dekar kadar alana çıkarttık. Gelecek sene 10 bin dekara ulaştırmayı planlıyoruz. Bu bölgede suyu az tükettiği için kanola bitkisini tercih ettik. Kâr oranı da diğer ürünlere göre aynı. Su tüketimi az olduğu için karlı bir ürün. Ziraat odası olarak tohum ve gübreyi veriyoruz. Üstelik hasattan sonra ürün yaparken de en üst fiyattan hangi firma veriyorsa o firmaya ürünü pazarlıyoruz. Çiftçi için bir kuruş bile çok değerlidir. Kanola, bahar sezonunda bir ya da iki kez sulanıyor. Bu yüzden kanolanın üretimini arttıracağız” dedi.  Foto-Haber: Şeyda COŞAR

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası