banner
Özel

Ev sahibi olmak isteyenler: DİKKAT

Aksaray Müteahhitler Birliği (AKMÜB) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Emin Güç, doğal afetlere karşı dayanıklı ve sağlam bir yapının nasıl seçileceği hakkında bilgilendirmede bulundu. AKMÜB Başkan Vekili Güç, tüm ülkeyi etkisi..

Ev sahibi olmak  isteyenler: DİKKAT
banner

Aksaray Müteahhitler Birliği (AKMÜB) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Emin Güç, doğal afetlere karşı dayanıklı ve sağlam bir yapının nasıl seçileceği hakkında bilgilendirmede bulundu.

AKMÜB Başkan Vekili Güç, tüm ülkeyi etkisi altına alan ayrıca 11 ili derinden sarsan deprem felaketinden sonra ev almak ya da kiralamak isteyenler için dayanıklı bir yapının özelliklerinden bahsetti.

Bir ev kiralamak ya da satın almak isteyen kişinin alacağı evin sağlamlığını nasıl anlayacağı hususunda bilgi aktaran Güç, “Alınacak yeni yapılmış binanın mühendislik hizmeti almış olduğuyla ilgili bilgiye ulaşılması lazım. Bu mühendislik hizmetlerinden kastımız binanın zemin etüdünün yapılıp, statik projenin ilgili yönetmeliğe uygun hazırlanıp, yapı denetim tarafından şantiye alanında projeye uygun bir şekilde imalat yapılması ve belediyeler tarafından gerekli kontroller yapılıp iskânın verildiğine dikkat edilmesi gerekir. Belediyenin imar müdürlüğünden, ada parsel numarasıyla bu bilgiler teyit edilebilir. Eski binalarda ise deprem raporu istemekte fayda vardır. Bu rapor mülk sahibi tarafından ilgili özel firmalara başvurulup istenilebilir” şeklinde konuştu.

‘DAYANIKLILIK RAPORU KONTROL EDİLMELİDİR’

Doğal afetlere karşı evlerin dayanıklı olup olmadığını gösteren bir belge olduğunu dile getiren müteahhit Güç, “Depreme karşı özel firmalar veya üniversiteler tarafından yapının depreme karşı dayanıklılık raporu verilebilir. Ancak bu raporu mülk sahibinin talep etmesi gerekir. Bu belgelerin gerçek olduğuna güvenli olduğuna nasıl güvenebiliriz? diye sorulacak olursa cevaben, ilgili firmaların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan lisanlı firma olduğunun teyit edilmesi ve raporun ilgili kurum tarafından onaylı olması gerektiği bilgisini verebiliriz” dedi.

‘KOLON VE KİRİŞLERDE ÇATLAK OLMAMASI GEREKİR’

Ev alırken ya da kiralarken nelere dikkat etmek gerektiğini söyleyen Güç, “Binada kullanılan malzemelerin kaliteli olmasına, işçiliğin düzgün olmasına, kurum ve kuruluşlar tarafından gerekli belgelerinin alınmış olmasına dikkat edilmesi gerekir. Eski bir evde yaşanılacaksa özellikle kolon ve kirişlerde çatlak olmamasına dikkat edilmesi gerekir. Sıva çatlağı gibi çatlaklar ile taşıyıcı sistemlerde bulunan çatlaklar ayırt edilmelidir” diye konuştu.

‘YAPININ İNŞAAT SIRASINDA KONTROLDEN GEÇMESİ ÖNEMLİDİR’

Hangi evin nasıl alınacağı ve alınırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini aktaran Emin Güç şöyle konuştu: “Müstakil ev, apartman, rezidans, site evler vesaire… İsteğe ve ihtiyaca göre satın alınacak konut türü değişiklik gösterebilir. Ancak önemli olan konu, yapının inşası sırasında gerekli kontrollerden geçtiğinden emin olmak, ilgili belediyeden bu kontrolleri teyit etmektir. Ayrıca yapıda kullanılan malzeme kalitesine dikkat etmek gerekir. Bunun için güven duyduğunuz bir müteahhidi tercih edebilirsiniz.”

‘YATAY MİMARİYİ DESTEKLİYORUZ’

İyi ve güvenli bir ev seçimi yapılırken yapının bulunduğu konuma dikkat edilmesi gerektiğinin atını çizen Güç açılamasını, “Öncelikle evin konumu iyi seçilmelidir. Yapının dere yatakları ve fay hatları geçen bölgelerde bulunmadığından emin olmak gerekir. Kullanılan malzemelerin ve yapının tüm projeler olmak üzere özellikle statik projeye uygun yapıldığından emin olmak gerekir. Bu konuda bilgi almak için ilgili belediyeye danışılabilir. Statik projeye ve uygun zemine göre yapının kat sayısı değişiklik gösterebilir. Şehrimizin genelinde yapıların çoğunluğu yatay mimari sistemindedir. Önerilen bu kararı doğru buluyoruz” diye noktaladı. Foto-Haber: Sümeyye ÇALIŞKAN

 

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası