banner
Gündem

Gençler köy hayatını yerinde öğreniyor

Aksaray Valiliği tarafından düzenlenen ‘Köyümde Üç Gün’ projesi kapsamında belirlenen 6 köyde 30 lise öğrencisi çiftliklerde ve tarlalarda çalışarak hayatı yerinde öğrenme fırsatı buluyor. Yapılcan köyündeki bir çiftlikte çalışan öğrencileri..

Gençler köy hayatını  yerinde öğreniyor
banner

Aksaray Valiliği tarafından düzenlenen ‘Köyümde Üç Gün’ projesi kapsamında belirlenen 6 köyde 30 lise öğrencisi çiftliklerde ve tarlalarda çalışarak hayatı yerinde öğrenme fırsatı buluyor.

Yapılcan köyündeki bir çiftlikte çalışan öğrencileri ziyaret eden Vali Hamza Aydoğdu, gençlerin köy yaşamını öğrenmelerinin hayata bakış açılarını değiştireceğini söyledi. Aydoğdu, “Gençlerimiz bizim gözbebeğimiz. Bizim amacımız onlara çile çektirmek değil. Çiftlikte farklı bir hayat var. Öğrencilerimiz çiftçilerimizin ihtiyaçlarını gidermek için burada çalışıyorlar. Gençlerimiz köylerde hayatı yerinde deneyimleme fırsatı sağlıyor. Hayata bakış açılarında ve düşünmelerinde onlara öncülük edecek kazanımlar yaşıyorlar. Köy hayatında römorkun üzerinde yatmanın keyfini yıldızlara bakarak yaşıyorlar. Bunların hepsi gençlerin hayatında bir kazanım oluşturuyor. Aksaray’da çobanlara 10 ile 15 bin lira arasında maaş teklif ediliyor. Buna rağmen eleman bulmakta sıkıntı yaşanıyor. İki gencimiz bu paraya biz bu işi yaparız dediler. Bu iki gencimiz diğer gençlere öncü olacaklar.45 gün içinde 500 öğrencimizi köylere götüreceğiz” dedi.

‘BATTANİYENİN DEĞERİNİ

BURADA ÖĞRENDİM’

5 gündür çiftlikte çalıştıklarını söyleyen lise öğrencisi Cemil Kalıntaş, “Buraya çoban olarak geldik, sonra çiftlikte işçi olarak çalışmaya başladık. Kafamızı dinledik ve yeni fikirler ürettik. Geleceğimiz için daha güzel şeyler düşündük. Bir battaniyenin bile bizim için lüks olduğunu fark ettik. Burada geçirdiğimiz sürede kendi hayatımızın çok rahat olduğunu anladık” diye konuştu.

‘KÖYDE VAKİT

ÇABUK GEÇİYOR’

Hayvanlarla vakit geçirmekten keyif aldığını dile getiren lise öğrencisi Ümitcan Yıldız ise: “Burada buzağı ve ineklerle birlikte yaşamaya başladık. İlk gün yaklaşmaya dahi korkuyorduk. Buzağılar kafalarını çıkarınca hemen geri çekiliyorduk. Şimdi onları sevip biberonlarla besleyebiliyoruz. Şehir hayatına göre çiftlikte zaman farkı var. Şehir de gün 08.30’da başlarken burada gün ortasıymış. Köyde vakit daha çabuk geçiyor” şeklinde konuştu.

‘GENÇLER YÜZÜMÜ

KARA ÇIKARDI’

Çiftlik sorumlusu Emin Gök, öğrencilerin istikrarlı bir şekilde çalıştığını söyledi. Zorluklara rağmen gençlerin yılmadan çalıştığını ifade eden Gök, “Bu çocuklar şehirde büyüdüğü için adaptasyon sorunu yaşacaklarını düşünmüştüm. Onlara çiftliğin asıl sermayesi olan buzağıları beslemeyi öğrettim. İkisi de alt yapıda başladılar. İşi temelden öğreniyorlar. Açıkçası benim yüzümü kara çıkardılar. Ben yapamazlar dedim ama onlar yaptı. Gençlerdeki istikrarı gördüm, gözlerindeki ışıltı hiç sönmedi. Buradaki zorluklara karşı yılmadılar. İki gencimizi tebrik ediyorum ” diye konuştu. Foto-Haber: Erkan ALTUNTAŞ

 

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası