banner
Özel

Gıda dedektifliği: Konserveler

Mevsim fazlası ürünlerin vitamin değerleri muhafaza edilerek yapılan ve gıdaları her mevsim tüketebilme olanağı sağlayan konserve işlemi, alanında uzman gıda mühendisleri tarafından sağlıklı yaşam adına oldukça tavsiye edilen bir yöntem…

Gıda dedektifliği: Konserveler
banner

Mevsim fazlası ürünlerin vitamin değerleri muhafaza edilerek yapılan ve gıdaları her mevsim tüketebilme olanağı sağlayan konserve işlemi, alanında uzman gıda mühendisleri tarafından sağlıklı yaşam adına oldukça tavsiye edilen bir yöntem. Konserveleme, tavsiye edilen bir yöntem olmasının yanı sıra doğru bir şekilde yapılmadığı takdirde, hayati riskler de taşıyor. Gıda Mühendisi Seda Özer konuya ilişkin aydınlatıcı nitelikte çeşitli açıklama ve değerlendirmelerde bulundu.

Gıda Mühendisi Özer, hazır konservelerin sıkı bir denetime tabi olduğunu bu yüzden elde yapılan konserveler kadar tehlike arz etmediğini, bununla birlikte yine de iyi bir etiket okuyucusu olmanın sağlıklı bir tüketim yapmaya fayda sağlayacağını bildirdi. Seda Özer şöyle konuştu: “Geleneksel yöntemlerle evimizde yaptığımız konservelerin yapım aşamalarında dikkat edilmesi gereken önemli iki husus vardır. İlki konserve yapılacak ürünün suyunun uçurulması, ikinciyse kabı hava boşluğu kalmayacak şekilde doldurmak ve vakumlanmasını sağlamaktır. Suyun uçurulması -yani yeteri kadar kaynatmak- oluşabilecek mikro organizmaları engellemek açısından önemlidir. Suda üreyen bakteriler yüksek ısı uygulamasıyla yok edilmelidir. Hava boşluğu oluşmayacak şekilde kabı dondurmak ise yine mikro organizma oluşumunu engelleyerek gıdanın daha uzun dayandırılmasını sağlayacaktır. Zaten konserve yapmakta ki amacımız da gıdayı taze tutmak ve bozulmadan daha uzun süre kullanmaktır.”

ÖLÜME YOL AÇAN HASTALIK: BOTULİZM

Ürünlerin iyi temizlenmesi ve çürüklerin diğer sebzelerden ayrılması işleminin oldukça önemli olduğuna değinen Özer, hijyene dikkat edilmeden yapılan konservelerin tüketildiğinde ölüme yol açan ve ciddi bir hastalık olan botulizme neden olabileceğini ortaya koydu. Botulizm hastalığının genellikle evde uygun koşullarda yapılmayan konservelerde nadir olarak görüldüğünü ifade eden Seda Özer, “Konserve kaplarının öncelikle temiz olması gerekiyor. Vakumlamaya dikkat edilmeli, yeni kapaklar kullanılmalıdır. Kullanımdan önce kavanozlar ve kapaklar 15-20 dakika kaynatılarak daha iyi bir vakum ve sterilizasyon elde edilmeye çalışılmalı. Evlerde hazırlanan konservelerde asitliği düşük olan besinler kullanıldığı için asitliği artırmak ve dengelemek için limon suyu, limon tuzu veya sirke kullanılmalıdır. Güneş ışığı, nem ve ısı kaynaklarından uzak serin bir yerde konserveler saklanmalıdır” dedi.

KONSERVE TÜKETİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Meyve ve sebze çeşitlerinin yurdumuzda bol miktarda bulunduğunu, konservelerin de bu bolluğu ve çeşitliliği uzun süre dayandırmak adına yapıldığının altını çizen Gıda Mühendisi Özer, konserve tüketiminde dikkat edilmesi gereken hususları anlattı. Özer, “Uygun saklama koşulları sağlandığında dahi konserveler tüketilmeden önce kontrol edilmelidir. Kapak bombeleşmesi, açarken fışkırma, renk bozukluğu, ekşi kokusu olan ve kenardan sızdırma gözlemlenen konserveler tüketilmemelidir.

Satın alırken de; şişkin, çökük, çatlamış veya sızdırmış teneke ya da cam kutular tercih edilmemelidir. Ayrıca ticari konserveler satın alınırken iyi bir etiket okuyucusu olmak gerekir. Ambalaj olarak konservelerde cam, teneke, polietilen ve alüminyum kaplar kullanılır. En çok tercih edilen konserve şekli cam konservelerdir. Cam kaplar içini gösterdiği için nasıl bir ürün olduğunu görmek daha kolaydır. Seçimlerinizi cam konservelerden yana kullanabilirsiniz” şeklinde konuştu. Foto-Haber: Sümeyye ÇALIŞKAN

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası