banner
Sağlık

Göz sağlığını bozan tehlike: Miyopi Salgını

PROF. DR. ÇİNAL, ‘KULLANIMI OLDUKÇA ARTAN TELEFON, TABLET VE BİLGİSAYAR GİBİ TEKNOLOJİK ARAÇLARIN EKRANI, BUGÜN GÖZ İÇİN BÜYÜK BİR TEHLİKE ARZ ETMEKTE’ Teknolojik araç kullanımın artmasıyla ortaya çıkan dijital ekran..

Göz sağlığını bozan  tehlike: Miyopi Salgını
banner

PROF. DR. ÇİNAL, ‘KULLANIMI OLDUKÇA ARTAN TELEFON, TABLET VE BİLGİSAYAR GİBİ TEKNOLOJİK ARAÇLARIN EKRANI, BUGÜN GÖZ İÇİN BÜYÜK BİR TEHLİKE ARZ ETMEKTE’

Teknolojik araç kullanımın artmasıyla ortaya çıkan dijital ekran bağımlılığı, sosyal yaşama dair olumsuz etkilerinin yanı sıra miyopi oranlarının artmasında da büyük bir rol oynuyor.

Tablet, telefon, televizyon ve bilgisayar gibi dijital ekrana sahip araçların kullanımının göz sağlığı üzerine olumsuz etkilerini anlatan Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Adnan Çinal, konuyla ilgili çeşitli araştırmaların yapıldığını risk durumunun üst seviyelerde seyrettiğini kaydetti.

Prof. Çinal, “Konumuz güncel bir konu, ayrıca çok da önemli. Konuyu önemli kılan günümüzde teknolojik araçların özellikle pandemi dönemi içerisinde oldukça yaygın ve uzun süreli kullanılmasıdır.  İnsanlar pandemi süreci içerisinde işlerini bilgisayar, telefon ya da tablet üzerinden halletmeye çalıştılar. Gerek uzaktan eğitim gerekse ev ofisi gibi mecburi sebeplerle gündelik hayatta geniş alanda yer verdiğimiz bu araçların kullanımı giderek yaygınlaştı. Elbette bu kadar yaygın bir kullanım olması alışkanlık kazanmayı da beraberinde getirdi. Standart süreler aşıldı ve olağanüstü sıklıkta bir kullanım söz konusu olmaya başladı. Kullanım sürelerinin uzamasının ise insan sağlığı üzerinde çok ciddi etkileri olduğu anlaşıldı” şeklinde konuştu.

‘MİYOPİNİN İLERLEME HIZI ARTIYOR’

Miyopi salgın oranlarından bahseden Adnan Çinal şöyle konuştu: “Şu anda dünyada miyopi salgını dediğimiz bir salgın söz konusu. Özellikle okul çocukları ve gençleri esir alıyor. Eskiye oranla çok fazla sayıda bir miyopi oranı var. Miyopi olan kişilerde ise bu hastalığın derecesinin arttığını, hastalığın ilerlediğini gözlemliyoruz. Hatta pandemi dönemi içerisinde 30-35’li yaşlardaki öğretmenlerde de miyopinin ilerleme kaydettiği tespit edildi. Bu daha önce karşılaşılmayan olağanüstü bir durum… Yapılan araştırmalar ve çalışmalar neticesinde miyopi salgınının ortaya çıkmasında ki temel sebep olarak ekran bağımlılığı ortaya koyuldu.89

Çin’de daha önce yüzde 20-30 oranlarında olan miyopi hastalığının pandemi dönemiyle birlikte yüzde 80-90 oranlarını bulduğu tespit edildi. Türkiye’de ise pandeminin seyri, dünya genelinde aynı şekilde ilerlediği için benzer oranların gözlenebileceğini söyleyebiliriz. Bizim hekimler arasında pratik kanaatimiz; ‘Ülkemizde de miyopi sıklığı ve miyopinin ilerleme hızı artmaktadır’ şeklindedir.”

‘KULLANIM SÜRELERİ AZALTILMALI’

Sürekli ve mecburi olarak kullanılan dijital ekranlı araçlar konusunda dikkat edilmesi gereken noktaları ele alan Uzman Dr. Çinal, “Telefon, tablet, bilgisayar ve televizyon gibi ekranı olan araçlar içerisinde televizyonu biraz daha farklı kategorize edebiliriz. Zira televizyonun kullanım pozisyonu göz ile belli bir mesafeyi gerektirir. Bu yüzden telefon, tablet ve bilgisayar araçlarını bir arada değerlendirmeliyiz.

Öncelikle iş ve ders alanında ekranı olan araçları kullanmak kaçınılmaz bir sürekliliktir. Bu kullanımı kısıtlamak mümkün olmadığı için yapacağımız en önemli şey kullanım sürelerini bölmektir. Yani bir oturuşta çok uzun süre çalışmak yerine çalışma süresini kısaltmak, belli zamanlara bölmek fayda sağlayacaktır. Yarım saat 45 dakikalık bir sürede çalışıp ara verebiliriz. Kullandığımız aracın ışık ayarlarını değiştirebilir, ekran ışık ayarlarını azaltabiliriz. Öte yandan ekran göz seviyesinin ne kadar altında olursa göz kapak aralığı da o kadar daralıyor yani göze gelen zararlı ışınlar da o oranda azalıyor. Dolayısıyla gözyaşıyla ilgili problemler ciddi oranda düzeliyor” dedi.

‘GÜNDE 2 SAATİN ÜZERİNDE GÜNEŞ IŞIĞI ALINMALIDIR’

Artan kullanımların göz sağlığı üzerindeki olumsuz etkisine değinen Çinal, “Oyun ve eğlence anlamında da bir ekran bağımlılığı söz konusu. Bu anlamında özellikle çocuklarda telefon, tablet ve bilgisayar kullanımı azaltılmalıdır. Bu tür araçların fazla kullanımı aynı zamanda sosyal ilişkileri bozuyor. Çocuklar evden çıkmıyorlar, dışarıda vakit geçiremiyorlar. Bu da miyopinin ilerlemesinin bir başka nedeni. Çünkü güneş ışığı günde 2 saatin üzerinde alınmazsa miyopinin ilerleme süresi hızlanıyor. Dolayısıyla özellikle çocuklarda bu tür kullanımların asgari seviyeye indirilmesi lazım. Yetişkinlerde de uzun süreli kullanımların kısaltılması gerekiyor” diye konuştu.

GÖZ KURULUĞU VE AĞRI…

Oluşabilecek problemlerin çözümüne ilişkin tavsiyeler veren Adnan Çinal şu şekilde konuştu: “Dijital ekran bağımlılığının artması ile birlikte yetişkinlerde göz kuruluğu ve gözlerde ağrıma meydana geliyor. Işıklı bir alana konsantre olduğumuzda göz kapaklarımızı kırpma sayımız azalır. Bu da gözlerde kuruluk, yanma, ağrı ve batma gibi şikayetler ortaya çıkarır. Bu rahatsızlıklar uzun süreli devam ettiğinde hem hayat kalitesi düşer hem de çalışma verimliliği düşer.  Sürekli bu tür araçlara maruz kalan kişiler, ekrana baktıkları esnada koruyucu gözlükler kullanabilirler. Aynı zamanda bilgisayarlarına ekran koruyucu takabilirler. Ekran koruyucusu zararlı ışınları azaltır. Öte yandan ekranın parlaklığını azaltmak da mümkün. Bunların yanı sıra suni gözyaşları göz kuruluğunu giderebilir. Bu tavsiyelere uyulduğu müddetçe ekran ışığının verebileceği olumsuz etkileri en aza indirmek mümkün.” Foto-Haber: Sümeyye ÇALIŞKAN

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası