banner
Özel

Gündelik yaşama nüfuz eden gelişme: ‘Yazılım’

Bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmelerle hayatımıza giren yazılım mühendisliği günümüzde en çok tercih edilen meslek grupları arasında yer alıyor. Özellikle gençlerin yoğun ilgi gösterdiği yazılım mühendisliğinin insan hayatındaki yeri..

Gündelik yaşama nüfuz eden gelişme: ‘Yazılım’
banner

Bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmelerle hayatımıza giren yazılım mühendisliği günümüzde en çok tercih edilen meslek grupları arasında yer alıyor.

Özellikle gençlerin yoğun ilgi gösterdiği yazılım mühendisliğinin insan hayatındaki yeri ve önemiyle ilgili gazeteniz Egemen’e açıklamalarda bulunan Aksaray Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü Öğretim Üyesi Selçuk Kılıç, “Temelde elektrik-elektronik mühendisliğiyle başlayan bu süreç bilgisayarın hayatımıza girmesiyle farklı mühendislik alanların oluşmasına olanak sağladı. Yazılım mühendisliği de günümüzde belki en önemlilerinden bir tanesidir” dedi.

Yaşanan gelişim sürecini anlatan Kılıç, “Teknolojik araçların kullanımının yaygınlaşmasıyla beraber bilgisayar mühendisliği, bilişim sistemleri mühendisliği gibi pek çok bölümden meslek grupları ortaya çıktı. Bunların tamamlayıcısı olarak da yazılım mühendisliği hayatımıza girdi. Bu anlamda üniversite tercihlerinde gençlerimizin çoğu yazılım mühendisliğini tercih ediyor. Bölüme gelen öğrencilerin hemen hemen yarısından fazlası bilinçli bir şekilde bu bölümü tercih ettiklerini ifade ediyor. Bu da teknolojinin yaşamımızda önemli bir noktaya geldiğini gösteriyor” diye konuştu.

YAZILIM MEYVESİ TEKNOLOJİK ARAÇLAR

Yazılım alanında neler yapıldığıyla ilgili bilgiler veren Kılıç, “Yazılım, internet teknolojilerinin ve donanımların daha işlevsel kullanılmasını sağlayan kodlamalarla ilgilidir. Belli başlı birçok program bugün bizim gündelik yaşantımızda birçok kolaylık sağlamaktadır. İşte bu programların çalışması için oluşturulan kodları bizler yazılım olarak ifade ediyoruz. Yazılımlar, bilgisayarlar üzerinden hedeflenen amaca uygun kodların geliştirilmesiyle oluşturuluyor. Bilgisayarları ve diğer bütün teknolojik araçları çalıştıran programların tümüne yazılım diyoruz. Yazılım çağımızın en çok tercih edilen mesleklerinden biri oldu. Çünkü hayatımızın her alanında yazılım var. Kullandığımız her türlü teknolojik aletin birbiriyle koordineli çalışmasını sağlamak, uzaktan kontrollerini sağlamak yazılım mühendisliğinin işidir. Yani uçsuz bucaksız bir dünya diyebiliriz. Mesela harita ve navigasyon sistemleri… Bilgisayar insanlarla etkileşime geçerek onlara ne yapması gerektiğini söylüyor. Çeşitli yönlendirmelerle adrese kolay erişim sağlamasına yardımcı oluyor” şeklinde konuştu.

‘BİLGİ ÇAĞINDA YAŞIYORUZ’

Günümüzün bilgi toplumu ve bilgi çağı olduğunu vurgulayan Kılıç, bilginin önemine dair şöyle konuştu: “Bilginin en değerli varlık ve en temel üretim faktörü olduğu bir çağda yaşıyoruz. İnsan bilgisiyle, fiziki gücünü aşan işlerde güç üretebilir.  Geçmişten günümüze insanların, toplumların değişimine baktığımızda değişim nedeninin bilgi olduğunu görüyoruz. Enformasyon ve bilgi çağı içerisinde en önemli araçlardan olan yazılım şu an yaşadığımız dünyanın temel yapı taşı gibidir. Olmadığı zaman hayat çok zor olur. Yazılımlarla iç içe yaşıyoruz. Bu dijital dünyadaki bütün teknolojik aletlerin altyapısında yazılım vardır.”

Yazılımın önemini ortaya koyabilmek adına çeşitli örnekler veren Selçuk Kılıç, “Bir insan için kan ne kadar önemliyse şu anda yaşadığımız dünyada da yazılım o kadar önemlidir. Yazılımı yaşamsal bir unsur olan kan gibi düşünebilirsiniz. Yazılım insanların bütün dünyasına hatta gündelik yaşamına nüfuz ettiği için çok önemlidir. Bu yüzden insanı nasıl kansız düşünemiyorsak, yine insanı yazılımlar olmadan da düşünmemiz çok zordur. Mesela en basitinden telefon bugün hepimizin hayatında olan ve işlerimizin çoğunu kolaylaştıran bir araçtır. Sadece cep telefonlarımız veya bilgisayarlar değil, evimizde kullandığımız televizyonlar, Smart TV’ler, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırın yani evde kullandığımız bütün elektronik eşyalar. Saçlarımızı kuruttuğumuz kurutma makinemiz bile bir yazılım sonucudur” ifadelerine yer verdi. Foto-Haber: Sümeyye ÇALIŞKAN

 

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası