banner
Siyaset

‘Haksız rekabetin önüne geçilmelidir’

Aksaray Milletvekili Ramazan Kaşlı; “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 640 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin 1. Bölümü”..

‘Haksız rekabetin önüne geçilmelidir’
banner

Aksaray Milletvekili Ramazan Kaşlı; “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 640 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin 1. Bölümü” üzerine meclis kürsüsünde konuştu.

Sözlerine Türkiye’nin lider ülke olacağı vurgusu ile başlayan Kaşlı, “Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023 yılında ülkemizin ekonomik ve sosyal alanlarda izleyeceği politikalar özenle belirlenmiştir. Türkiye Yüzyılı vizyonuyla, ‘Lider Ülke Türkiye’ hedefimiz inşallah Cumhur İttifakı ile gerçekleşecektir” dedi.

Kanunun öngördüğü genel düzenlemelerden en önemlisinin alışveriş merkezleriyle ilgili olan düzenlemelerin olduğuna vurgu yapan Kaşlı; “Alışveriş merkezlerinin ortak gelirlerinin tasarrufu ve giderlerinin paylaşımına ilişkin sorunların ortaya çıkması, alışveriş merkezi malikleri ile perakende işletmeler arasında sorunların oluşmasına yol açmış ve bu yasal düzenlemeyle hakkaniyetli bir yaklaşım sağlanmıştır. Alışveriş merkezlerinin sayısının hızla artıyor olmasının önemli bir sonucu olarak bugün bu merkezlerin toplumun tüm kesimi için sosyal alanlar haline gelmesi ile birlikte fiziki ticaretin de artık bu merkezlerden sağlanıyor olmasıdır. Toplumsal ve iktisadi dönüşümlerin meydan okuması karşısında biçare olan düşük sermayeye sahip küçük işletmeler ne yazık ki artık tümüyle bu dönüşüme teslim olmaya başlamıştır. Teknoloji ve küresel ekonomiye toplumsal adaptasyon seviyesinin ilerlemesiyle birlikte Türkiye’deki küçük işletmelerin hayatta kalma şartlarının giderek zorlaşmıştır. Ticaret, imalat ve hizmet sektörlerinde yer alan çeşitli iş sahalarında küresel veya büyük aktörler pazar paylarını büyütmekte bu nedenle küçük işletmelerin faaliyet sahaları ve rekabet imkanları azalmaktadır. Küçük esnaf değişime ayak uydurma konusunda aciz ve yetersiz kalmakta ve daha da önemlisi Türk toplumunun tüketim alışkanlıkları ve hayat tarzı hızla köklü bir biçimde dönüşmekte, bu da bazı iş kollarının daralmasıyla neticelenmektedir. Evinizin anahtarını bıraktığınız, çocuğunuzu emanet ettiğiniz, paranız yetişmediğinde borç para aldığınız, cenazenizde, hastalığınızda yanınızda olan, beraber ağlayıp, beraber güldüğünüz mahalle bakkalınıza, fırıncınıza, lokantacı, pastaneci gibi her türlü temel gıda işletmeleri başta olmak üzere; giyim, ayakkabı, mobilya, beyaz eşya satan yerel esnafınıza, tuhafiyeci, zücaciye yani kısaca tüm esnafımızın sorunlarını bir nebze çözebilmek adına; büyük market zincirlerinin şehir merkezinde şube açmaları için asgari işyeri büyüklüğü standardı getirilmeli ve bu standarda uymayan mevcut şubelerin de bir program dâhilinde yerleşim yeri dışına taşınarak küçük esnaf aleyhine gelişen bu haksız rekabetin önüne geçilmelidir” diye konuştu. (Haber Bülteni)

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası