banner
Özel

Hasan Dağı’nda yayla mesaisi

Havaların ısınmasıyla Hasan Dağı’na gelen göçerler, sürülerini yaylalarda otlatıyor. Yaylalarda tamamen doğal bir yaşam süren göçerler, koyun, keçi gibi hayvanlardan elde ettikleri sütlerle peynir ve tereyağı üretip geçimlerini sağlıyorlar. Bölgenin..

Hasan Dağı’nda  yayla mesaisi
banner

Havaların ısınmasıyla Hasan Dağı’na gelen göçerler, sürülerini yaylalarda otlatıyor. Yaylalarda tamamen doğal bir yaşam süren göçerler, koyun, keçi gibi hayvanlardan elde ettikleri sütlerle peynir ve tereyağı üretip geçimlerini sağlıyorlar. Bölgenin yüksek rakımlı olması ve mera alanlarının fazla olması yaylayı avantajlı hale getiriyor.

‘HAVA SICAKLIĞI 35

DERECEYİ BULUYOR’

Göçerlerin sürüleriyle birlikte 3 bin 268 metre rakımlı Hasan Dağı’nda yolculukları sıcak havaya rağmen devam ediyor. Yaylayı adeta karış karış gezen göçerler, hayvanlarını verimli alanlarda otlatmak ve sıcağın etkisinden korumak için yapay ağıllar inşa ediyor.

Kadın, çocuk ,yaşlı ve genç demeden gruplar halinde yayla yolunu tutan göçerler, tepelerin üstünde yaklaşık 35 derece hava sıcaklığında süt sağımı yapıyorlar. Hasan Dağı’nın yamaçlarında konaklayan göçerler, gece-gündüz arasında sıcaklık farkının olması nedeniyle zorlu doğa şartlarıyla da mücadele ediyor.

‘7’DEN 70’E SÜT SAĞIYORUZ’

Hasan Dağı’nın küçükbaş hayvanlar için verimli yaylalara sahip olduğunu söyleyen Fatma Bellikli, “Hasan Dağı mesaimiz yaklaşık 5 ay sürüyor. Burada 7’den 70’e ailecek süt sağıyoruz. Hayvanlarımızdan elde ettiğimiz sütten tulum peyniri ve tereyağı yaparak kazanç elde etmeye çalışıyoruz. Yayla belirli saatlerde çok sıcak olurken akşam saatlerinde ise serin oluyor. İlerleyen günlerde daha yüksek kesimlere çıkacağız. Hayvancılık dışında yapacak başka bir mesleğimiz yok” ifadelerini kullandı. Göçerler, önümüzdeki günlerde koyun kırkmaya da başlayacak.

Foto-Haber: Erdi ULUKAYA

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası