banner
Özel

İmece usulü kışlık hazırlıklar başladı

Aksaray’da her yıl yapılan kışa yönelik hazırlıklar başladı. Menemenlerden, soslara; meyve kurularından, kompostolara kadar yapılan envai çeşit kış yiyecekleri özellikle köy meydanlarında büyük kazanlar kurularak imece usulüyle hazırlanıyor. Eskil ilçesinde..

İmece usulü kışlık  hazırlıklar başladı
banner

Aksaray’da her yıl yapılan kışa yönelik hazırlıklar başladı. Menemenlerden, soslara; meyve kurularından, kompostolara kadar yapılan envai çeşit kış yiyecekleri özellikle köy meydanlarında büyük kazanlar kurularak imece usulüyle hazırlanıyor.

Eskil ilçesinde yaşayan yerli halk kimi zaman pazardan aldıkları ürünlerle kimi zamanda kendi bahçe ve tarlalarında ürettiği ürünlerle kışlık yiyecek ve içeceklerini hazırlıyorlar.

Bir gelenek haline gelen hazırlıklarla yapılan yiyecekler, köy kadınlarının el lezzetini taşıyor. Hem kendileri için hem de kentte, gurbette yaşayan çocukları için çeşitli lezzetleri kavanozlara sıkıştıran köy kadınlarından bazıları ürünlerini ilçe pazarlarında satışa sunuyor.

Aksaray’ın Eskil ilçesinde yaşayan Hatice Dağlı, kışlık yiyeceklerin yapım aşamasındaki süreçten bahsetti. Dağlı şöyle konuştu: “Her yaz kışa girmeden kış hazırlıklarına başlıyoruz. Menemen için kendi bahçemizden yetiştirdiğimiz domates ve biberleri topluyoruz. İyisini kötüsünü ayırıyoruz. 1. kalite domatesleri menemen için kullanıyoruz. Kabuklarını soyuyoruz. Eğer domatesimiz çoksa evin önüne kazan kurup odun ateşinde pişiriyoruz. Önce biberleri kavuruyoruz ardından domatesi ekleyip bir süre kaynatıyoruz. Temizlediğimiz şişelere doldurmaya başlıyoruz ve kapaklarını güzelce kapatıyoruz. Baş aşağı çeviriyoruz ve vakumluyoruz. Aynı yoğurt mayalar gibi bir sofra bezinin içine konservelerimizi koyuyoruz. Soğuyunca serin bir yere kaldırıyoruz. Tabi ki domates kabuklarını da israf etmiyoruz. Onlarla da salça yapıyoruz.”

Köyde yaptıkları diğer kışlık yiyeceklerden bahseden Dağlı, bu yiyecekleri diğer köy kadınlarıyla birlikte imece usulüyle yaptıklarını dile getirdi. Birlikte hareket etmenin ve yardımlaşmanın insani iyi hissettirdiğine vurgu yapan Hatice Dağlı, “Aileyle, akrabalarla, komşularla birlikte birçok işin altından beraber kalkıyoruz. Tarhana yapıyoruz. Salça yapıyoruz. Biber, fasulye ve patlıcan kurutuyoruz.  Bazen pazardan aldığımız sebzelerle de hep birlikte kış hazırlığı yapıyoruz. Kahvaltılık özel soslar hazırlıyoruz. Mesela geçenlerde ben pazardan aldığım 10 kilo domates, 5 kilo kapya biber, 2 kilo acı biber, 2 boy sarımsak, 1 kilo yeşilbiber ve yarım kilo cevizle kahvaltılık bir sos hazırladım. Sosun içine bir su bardağı sıvıyağ, bir boy maydanoz ve yedi baharat attım. Tam 4 saat boyunca kaynattım. Tadımlık ikram ettiğim komşularımız da evdekilerde çok beğendi. Yaz kış yenilebilecek her mevsim kahvaltı sofralarında tüketilebilecek bir sos oldu” dedi. Foto-Haber: Sümeyye ÇALIŞKAN

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası