banner
Özel

Kadir Gecesi bu gece idrak edilecek

İSLAM ALEMİNİN İBADET BİRLİĞİ İslam dininin kutsal kitabı olan Kur’an-ı Kerim’de, bin aydan daha hayırlı gece olarak ifade edilen Kadir Gecesi, takvimde pazartesiyi salıya bağlayan gece olarak belirlendi. Aksaray Müftüsü..

Kadir Gecesi bu gece idrak edilecek
banner

İSLAM ALEMİNİN İBADET BİRLİĞİ

İslam dininin kutsal kitabı olan Kur’an-ı Kerim’de, bin aydan daha hayırlı gece olarak ifade edilen Kadir Gecesi, takvimde pazartesiyi salıya bağlayan gece olarak belirlendi.

Aksaray Müftüsü Veysel Işıldar Kadir Gecesi’nin idrak edilmesi, faziletleri ve bu gecede yapılması gereken ibadetlerle ilgili açıklama yaptı.

Kadir Gecesi’nin önemiyle ilgili konuşan Işıldar, “Kelime anlamı, kıymetli ve değerli demektir. Allah Kadir Gecesi’nin ehemmiyetini bizlere Kur’an-ı Kerim’de müstakil bir sure ile anlatıyor. Ayeti kerime şöyle: ‘Muhakkak ki biz bu Kur’an-ı Kadir Gecesi’nde indirdik. Kadir Gecesi’nin ne olduğunu biliyor musun? O Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlı bir gecedir. Kadir Gecesi’nde Cebrail ve melekler fecre kadar yeryüzüne inerler de inerler. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.’ Cenabı Allah Kadir Gecesi için bin aydan daha hayırlı bir gecedir diyor. Burada önemli husus gece ile geceninmukayese edilmemesi. Gece ile bin ayın mukayese ediliyor olması. Hadisi şerifte bahsedilen evveli rahmet ortası mağfiret sonu ise cehennemden azat olan 10 günün içerisinde bulunuyoruz. Neden son 10 gün cehennemden azat ediyor? Çünkü Ramazan’ın son 10 gecesinden birinde Kadir Gecesi bulunmaktadır. Kadir Gecesi öyle bir gecedir ki bu gecede ibadet ederseniz bin aydır ibadet ediliyor gibi sayılırsınız. Fecir vaktine kadar bu gecenin kıymeti devam eder” dedi.

‘KADİR GECESİ SON ON GÜNE GİZLENMİŞTİR’

Ramazan ayının son 10 gününün tek gecelerinde Kadir Gecesi’nin aranması gerektiğini ifade eden Işıldar, “Kadir Gecesi’nin Ramazan Ayı’nın son on günündeki tek gecelerde aranması gerektiği kaynaklarda ifade ediliyor. Yani 21, 23, 25, 27 ve 29.gibi gecelerde aranmasının daha uygun olacağını peygamber efendimiz bildirmiştir. Peygamber efendimiz bir hadisi şerifinde ise ‘Kadir gecesinin hangi gece olduğunu ben biliyordum ama o bana unutturuldu’ diyor. Burada da bir hikmet var. Cenabı hak kullarının daima ibadet ve dua ile meşgul olmasını murat ediyor. Bizlerin son 10 günde daha çok ibadet etmesini daha çok dua etmesini istediği için Cenabı Allah, Kadir Gecesi’ni son on güne gizlemiştir. O günümüz belli ve sabit olsaydı belki de diğer geceleri boş geçirecektik. Dolayısıyla bu on günü ibadetlerle geçirmenin manevi kazancı oldukça fazla olacaktır” diye konuştu.

‘CEMAAT RUHUYLA HAREKET EDEBİLMEK  İÇİN BELLİ BİR GÜN TAYİN EDİLMİŞTİR’

Takvimlerde belirlenen Kadir Gecesi ile ilgili konuşan Işıldar, “İslam aleminde Kadir Gecesi, ibadet takvimimize din birliğimize uygun biçimde düzenlenmiştir. Bu yüzden takvimlerde işaret edilen Kadir Gecesi, birlik ve beraberlik içerisinde cemaat ruhuyla hareket edebilmek için belli bir gün için tayin edilmiştir. Yoksa Kadir Gecesi’nin Ramazan’ın son 10 gecesinden hangisinde olduğu bilinmiyor. İnanç birliğinizi birliğini sağlamak için belli başlı takvimler kurulmuştur. Bayramlarda bu şekildedir. Bunlar din birliğinin ibadet birliğinin sağlanması amacıyla yapılan stratejik kararlardır. Bunun dışında kaynaklardan edinilen bilgilere göre çoğunlukla 27. gecesi toplu olarak idrak edilmiştir. Ama isteyen bireysel olarak ibadetlerini yerine getirebilir” ifadelerine yer verdi.

‘TEBLİĞ YALNIZCA DİN GÖREVLİLERİNİN GÖREVİ DEĞİLDİR’

Kadir Gecesi’nde yapılması uygun olan ibadetlerden bahseden Işıldar şöyle konuştu: “Peygamberimiz bu gece ile alakalı özel dua da bulunmuştur. Duası şöyledir: ‘Yüce Allah’ım sen çok kerimsin çok cömertsin affedicisin bizi de affet.’ Bizlerin de bu şekilde dua etmesi gerekir. Öte yandan Kur’an-ı Kerim’in indirildiği bir gece olduğunu düşünürsek bu geceyi Kur’an-ı Kerim’i orijinal metininden daha sonra anlamını idrak etmeye çalışarak okumak gerekir. Ama bunlar da yetmez. Okuduklarımızı yaşamaya çalışmalıyız. Yaşamak da yetmez, tebliğ etmeliyiz. Güzel bir şekilde güzel bir lisan ile davet etmek gerekir. Tebliğ yalnızca din görevlilerinin imamların görevi değildir. Tüm inananların üzerine bir farzdır. Bunun dışında Kadir Gecesi’nde kaza namazlarımız varsa onları gözden geçirmeliyiz. Bu geceyi iyi değerlendirmeli, eksik namazlarımız varsa kazasını kılmalıyız. Bu geceyi ibadetle geçirmeliyiz. Zikir çekebiliriz, dua edebiliriz, Allah’ın Esmaül Hüsna’sını okuyabiliriz.” Foto-Haber: Sümeyye ÇALIŞKAN

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası