banner
Köşe yazıları

KAFEİN TÜKETİMİ YAĞ YAKAR MI?

Kafein, 60’tan fazla bitkide doğal olarak oluşan bir maddedir. En çok bildiğimiz kaynakları kahve, çay, kola ve kakaodur. Kafein uyanmamıza, uyanık kalmamıza yardımcı olur, enerjik hissettirir fakat fazla kafein tüketmek..

KAFEİN TÜKETİMİ YAĞ YAKAR MI?
banner

Kafein, 60’tan fazla bitkide doğal olarak oluşan bir maddedir. En çok bildiğimiz kaynakları kahve, çay, kola ve kakaodur. Kafein uyanmamıza, uyanık kalmamıza yardımcı olur, enerjik hissettirir fakat fazla kafein tüketmek midenizde ekşimeye, baş ağrısına, uykusuzluğa, huzursuzluğa ve tansiyonunuzun yükselmesine neden olabilir. Uzun süreçte ise kalsiyum eksikliğine, depresyona, kaygı bozukluğuna yol açabilir.

İçeceklerin Türlerine Göre 1 Fincandaki Kafein Miktarları

  • 150 ml çekirdeği kavrulmuş, öğütülmüş kahve 80 mg
  • Hazır Kahve 65 mg
  • Kafeinsiz Kahve 3 mg
  • Cappucino 90-100 mg
  • Espresso (sade) 100 mg
  • Türk Kahvesi 60 mg
  • Çay 70 mg

Günlük kafein tüketimi 300-400 mg (3-4 fincan kahve, 8-10 çay bardağı çay) ile sınırlandırılır fakat hamilelikte veya emziklilikte kafein bebeğe geçtiğinden bu miktar daha az olmalıdır. İlaç kullananların ilaçlarıyla etkileşime girip girmediğini bilmesi açısından mutlaka doktoruna danışması gerekmektedir.

Eğer önerilen miktardan daha fazla içiyorsanız kafein bağımlılığınız olabilir ve aniden kesmek baş ağrısı, gerginliğe sebep olabilir bu yüzden kafein tüketiminizi azaltırken ılımlı olmalısınız. Örneğin her gün yarım veya bir bardak daha az içmeyi hedefleyerek veya çayınızı daha az demli içmeye başlayarak yavaş yavaş azaltabilirsiniz. Kahvede bulunan kafeinin enerji harcanmasını artırarak yağ yakıcı özelliği olduğu doğru bilinen yanlışlardandır. Çünkü doğrudan yağ yakıcı hiçbir besin yoktur. Kafein tek başına zayıflatmaz fakat kilo almanızı önleyebilir veya kilo vermede rol alan sistemlerin çalışmasını artırabilir. Eğer amacınız kilo vermek ise önce sofranıza koyduğunuz, gün içinde içtiğiniz yüksek kalorili içecekleri (kola, fanta, gazoz, hazır meyve suyu vs.) su ile değiştirmeyi deneyebilirsiniz.

Kahveye hindistan cevizi yağı veya şeker, krema eklemenin kahvenin kalorisini artırdığını göz önünde bulundurursak aslında en güzeli sade kahve içmektir. Ancak kahve vücuttan sıvı atımını artırdığı için su kaybını önlemek açısından her bir bardak kahve yanına bir bardak su eklemeyi unutmayınız.

Sağlıklı günler dilerim.

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası