banner
Röportaj

Kapadokya’nın Çanlı Kilise’si

aksaray”ın akhisar köyü sınırları içerisinde bulunan çanlı kilise, aksaray”da bulunan en eski tarihi yerleşkeler arasında yer alıyor. çanlı kilise, mumyaları ve kalıntılarıyla tarih sahnesinde başrolü oynuyor. çanlı kilise bölgesinde hıristiyanlık..

Kapadokya’nın Çanlı Kilise’si
banner

aksaray”ın akhisar köyü sınırları içerisinde bulunan çanlı kilise, aksaray”da bulunan en eski tarihi yerleşkeler arasında yer alıyor. çanlı kilise, mumyaları ve kalıntılarıyla tarih sahnesinde başrolü oynuyor.

çanlı kilise bölgesinde hıristiyanlık m.s 313 yılında roma İmparatorluğu”nun resmi dini olması ile hızlı bir gelişme olanağı bulurken, m.s 10. yüzyıldan itibaren klasik bizans stili resimlerle süslü kiliseler ve manastırlar yapılmıştır. 1080 yılında aksaray ve çevresi selçuklu devletine bağlanmıştır. 13. yüzyılda kapadokya bölgesi yoğun selçuklu yapılanmasına sahne olmuştur. bunun yanında hıristiyan kolonilerinde de canlanma görülür ve birçok kilise inşa edilir.

çanlı kilise”de bizans sanatına en güzel örnekler arasında yer alır. “t” tipi serbest haç planlı çanlı kilise kapadokya”nın bölgesel mimarisinden ayrılan yapı freskolarıyla başkent kökenli etkiler yansıtmaktadır.

kilise, kare planlı naos batıda narteks bölümü, kuzeyindeki şapel ve pareklesion kısımlarından ibarettir. kilisenin iç kısmında hz. İsa ve havarilerini konu alan fresklerle süslenmiştir.

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası