banner
Gündem

 ‘Kazı İzleri’ sergisi Aksaray’da sanatseverlerle buluşuyor

BEŞ ÜLKEDEN 13 SANATÇININ AŞIKLI HÖYÜK’TEN ESİNLENEREK ÜRETTİKLERİ SANAT ESERLERİ, AŞIKLI HÖYÜK’TEN ÇIKAN BULUNTULARLA AYNI ÇATI ALTINDA, AKSARAY MÜZESİ SALONUNDA SERGİLENECEK Aşıklı Höyük Dostları Derneği’nin düzenlediği ‘Kazı İzleri’ sergisi, İstanbul,..

 ‘Kazı İzleri’ sergisi Aksaray’da sanatseverlerle buluşuyor
banner

BEŞ ÜLKEDEN 13 SANATÇININ AŞIKLI HÖYÜK’TEN ESİNLENEREK ÜRETTİKLERİ SANAT ESERLERİ, AŞIKLI HÖYÜK’TEN ÇIKAN BULUNTULARLA AYNI ÇATI ALTINDA, AKSARAY MÜZESİ SALONUNDA SERGİLENECEK

Aşıklı Höyük Dostları Derneği’nin düzenlediği ‘Kazı İzleri’ sergisi, İstanbul, Dundee ve Barscelona’dan sonra 06 Temmuz Çarşamba günü Aksaray’a dönüyor. Aksaray tarihinin sıfır noktası olarak kabul edilen, ve çalışmaların 32 yıldır devam ettiği Aşıklı Höyük’ün 10 bin 500 yıllık tarihi sanatla buluştu.

Derneğin,  T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Avrupa Birliği’nin mali desteği ile hayata geçirilen “Ortak Kültür Mirası: Türkiye ve AB Arasında Koruma ve Diyalog-II” hibe programı kapsamında geliştirdiği “Sanat ve Arkeoloji: Kültürlerarası Diyalog” projesi, Aşıklı Höyük’ü tanıtmayı, kültürel mirasın özellikle yöre halkı tarafından benimsenmesini ve korunmasını sağlamayı hedefliyor.

KAZI İZLERİ SERGİSİ ÜÇ BÜYÜK SANAT MERKEZİNDE AÇILDI

Projenin odak noktasını oluşturan “Kazı İzleri” sergisi, İngiltere, İspanya, ABD, Kolombiya ve Türkiye’den 13 sanatçının, Aşıklı Höyük ve Aksaray’ı gezip, arkeologlarla diyaloga girerek oluşturdukları, Orta Anadolu’nun en eski yerleşim yerinin ilham verdiği eserlerden oluşuyor.

Sanatseverler tarafından büyük ilgi gören serginin ilki İstanbul’da açıldı. Daha sonra, proje ortakları olan, Dundee Üniversitesi (İskoçya) ve Barcelona Özerk Üniversitesi (İspanya) salonlarında, sanat, kültür ve tarih meraklılarıyla buluştu.

Sergilerin yanı sıra, her üç şehirde de, Aşıklı Höyük ve tarih öncesi Anadolu’nun, sanatla bilim arasındaki diyalogun öneminin konuşulduğu, yüz yüze ve çevrimiçi seminerler yapıldı. Ayrıca, Aksaray’da Gülağaç ilçesinde gençlerle tarih ve kültürel miras, Kızılkaya köyü kadınlarıyla da, Aşıklı çevresinin bitkisel zenginliği konulu atölye çalışmaları yürütüldü.

‘Kazı İzleri’ sergisini tanıtmak üzere, geçen yıl, Aşıklı Höyük Kazı Evi’nin önünde yapılan basın toplantısı daha bitmeden, projenin bitiş noktasının Aksaray’da olması gerektiği gerçeğini gördüklerini belirten Aşıklı Dostları Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Boratav, “13 sanatçımızın eserleriyle, o eserlere ilham veren Aşıklı Höyük kazısından çıkan bilimsel buluntular, aynı çatı altında olacak. Sergiyi gezen konuklarımız, hemen alt katta, bu sergiye kaynaklık eden tarih öncesi mirasını görebilecekler. Bu ne İstanbul’da, ne de Dunde ve Barcelona’da bu sergiyi gezenlerin sahip olduğu bir fırsattı” dedi.

‘Kazı İzleri’ sergisinde eserleri sergilenen sanatçılardan Şahin Domin, Ahmet Rüstem Ekici, Leyla Emadi, Osman Nuri İyem, Hakan Sorar ve Anita Taylor sergi açılışına katılmak üzere Aksaray’a geliyor.

Şahin Domin, Aksaray Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Programı hocaları ve öğrencileriyle bir heykel atölyesi gerçekleştirecek.  Osman Nuri İyem, Aksaray Fotoğraf Sanatı Derneği AKFOD işbirliğiyle, “kültürel mirası fotoğraflamak” konulu bir atölye ve sohbet yapacak.“Sanat ve Arkeoloji” projemizin sanatçı ve arkeologlara neler kazandırdığı, Aksaray açısından önemi gibi konuların konuşulacağı ve proje sonuçlarının değerlendirileceği “Sonuç Toplantısı” da, Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu, Aksaray ili yöneticileri, iş dünyası temsilcileri ve kanaat önderlerinin katılımıyla Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası salonunda yapılacak.

Ferhat Boratav, “Kazı İzleri sergisi bize ve Aşıklı Höyük’e, hem İstanbul’da hem de Avrupa’da yeni dostlar kazandırdı. Şimdi aynı sonucu Aksaray’da bekliyoruz. Bu sergi sadece bir başlangıç. Aşıklı Höyük’e ilgimiz desteğimiz, Aksaray’ın tanıtımına katkımız sürecek” dedi. (Haber Bülteni)

 

 

 

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası