banner
Gündem

Ketojenik diyet, diyabet hastaları için umut olabilir

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) Öğretim Görevlisi Fadime Göktaş’ın, ketojenik beslenmenin Tip 2 Diyabet hastalığı üzerindeki etkilerini incelemek üzere hazırladığı proje, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu..

Ketojenik diyet, diyabet  hastaları için umut olabilir
banner

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) Öğretim Görevlisi Fadime Göktaş’ın, ketojenik beslenmenin Tip 2 Diyabet hastalığı üzerindeki etkilerini incelemek üzere hazırladığı proje, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından kabul edildi.

‘Deneysel Diyabet Modeli Oluşturulan Ratlarda Ketojenik Diyetin Adipokin Düzeyleri, Oksidan-Antioksidan Statü ve Bazı Biyokimyasal Parametreler Üzerine Etkilerinin Araştırılması’ adlı projesine dair bilgiler veren Fadime Göktaş, Tip 2 Diyabetes Mellitüs hastalarının kan şeker seviyelerini normal düzeyde tutmak adına, iyi bir beslenme planının hazırlanmasının önemli olduğunu belirtti. Diyabet hastaları için önerilen birçok diyet türü olduğuna dikkat çeken Göktaş, “Bu diyetlerden biri olan Ketojenik Diyet, kilo vermenin ve sağlıklı bir yaşamı korumanın doğal bir yolu olarak, son yıllarda tüm dünyada popüler hale gelmiştir. Yüksek oranda yağ, düşük karbonhidrat ve orta düzeyde protein içeren bu diyetin sağlıklı kilo yönetiminin sağlanması ve çocukluk çağı epilepsisi başta olmak üzere, birçok nörolojik rahatsızlıklarda olumlu etkilerinin olduğu kanıtlanmıştır. Bu beslenme yönteminin amacı, karbonhidrat alımının düşmesiyle meydana gelen metabolik değişim sayesinde, vücudu yağ yakmaya yönlendirmektir. Böylece düşük insülin seviyeleri ve azalan açlık hissi ile kilo kaybı gelişmektedir” şeklinde konuştu.

Proje ile diyabetin kontrolünde ketojenik diyetin uygulanabilirliğinin sorgulanacağına işaret eden Göktaş, “Diyabet hastalarında ketojenik diyet uygulaması, etkin bir glisemik kontrol sağlama açısından umut verici olabilir” dedi.

‘1002-Hızlı Destek Programı’ kapsamında kabul edilen projenin danışmanlığını ASÜ Fen Edebiyat Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Neslihan Tekin Karacaer yapıyor. Proje ekibinde ise ASÜ Tıp Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Sibel Çiğdem Tuncer ve Dr. Öğr. Üyesi Melike Ordu ile Yüksek Lisans Öğrencisi Mehmet Karataş yer alıyor. (Haber Bülteni)

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası