banner
Spor

‘Konfor alanınızdan çıkın’

FİTNESS EĞİTMENİ: ‘EVDE İNTERNETTEN VİDEO İZLEYEREK BİLİNÇSİZ BİR ŞEKİLDE SPOR YAPMAK TEHLİKELİDİR’ Dijital platformlarda oldukça sık içerik üretilen egzersiz videolarıyla spor hayatlarını başlatmak isteyenler çeşitli yaralanmalara ve sakatlanmalara davetiye çıkarabilir…

‘Konfor alanınızdan çıkın’
banner

FİTNESS EĞİTMENİ: ‘EVDE İNTERNETTEN VİDEO İZLEYEREK BİLİNÇSİZ BİR ŞEKİLDE SPOR YAPMAK TEHLİKELİDİR’

Dijital platformlarda oldukça sık içerik üretilen egzersiz videolarıyla spor hayatlarını başlatmak isteyenler çeşitli yaralanmalara ve sakatlanmalara davetiye çıkarabilir.

Aksaray’da fitness antrenörlüğü yapan Mustafa Önder Oğuz, spora yeni başlayanlar ve henüz deneyimi olmayanlar için evde videolu egzersiz yapmanın risklerini anlattı.  Her alanda olduğu gibi sosyal mecralarda spor adına yanlış bilgilendirmelerin bulunduğundan bahseden fitness eğitmeni Oğuz, sporun belli bir uzmanlık ya da birikim gerektiren bir alan olduğunu dile getirdi.

Oğuz, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede şöyle konuştu: “Videolu ve fotoğraflı egzersiz çalışmaları genele hitap eder. Kişiye özel çalışma programları değildir. Kişi kendisine uygun egzersiz programları ile çalışır ve spor yaparsa ancak, vücut fayda sağlayabilir. Çünkü her insanın yaşam standardı, fiziksel özellikleri ve buna binaen ihtiyaç duyduğu şeyler farklıdır. Sosyal ağlar vasıtasıyla genele hitap eden ve yanlış yönlendiren egzersiz içerikler yaygınlaşıyor. Sürekli spor yapan ve deneyimi olan kişilerin yalnız başına evde egzersiz yapmaları herhangi bir sıkıntı teşkil etmiyor. Fakat herhangi bil bilgisi olmayan kişilerin evde bilinçsiz bir şekilde egzersiz yapmaları son derece riskli bir durum. Öte yandan ev kişinin konfor alanıdır ama spor için disiplin şarttır. Evde spor yapmak disiplini ve istikrarlılığınızı zedeleyebilir.”

‘SAĞLIKLI EGZERSİZ NASIL YAPILIR?’

Sadece ‘Spor yapmaya nasıl başlanır? Nasıl devam edilir? Egzersiz yapma süreleri nedir? Görseller ve video anlatımlarıyla gösterilen hareketler tam anlamıyla nasıl yapılmalıdır?..’ şeklindeki soruları yanıtlayacak kadar bilgi sahibi kişilerin evde egzersiz yapabileceği hususuna dikkat çeken eğitmen Oğuz, “Aksi durumlarda yanlış zamanda, yanlış şekilde ya da eksik yapılan hareketler çeşitli yaralanma ve sakatlanmalara sebep olabilir. Özellikle ısınmadan egzersiz yapmak ve bilinçsiz hareket etmek vücutta önemli hasarlara neden olabilir. Yapılan bazı egzersizler vardır eklem ve kas gruplarına göre değişir. Bunlarda ciddi rahatsızlıklar oluşabilir. Mesela günümüzün sağlık problemlerinden en yaygını bel fıtığı… Bu hastalığın tedavi sürecinde çeşitli egzersizler yapılır. Burada da yanlış yapılan bir hareket faydadan çok zarar verir” şeklinde konuştu.

Evde nasıl doğru spor yapılır sorusunu yanıtlayan Mustafa Oğuz, “Egzersiz süresi evde minimum 30 dakika maksimum 60 dakika şeklinde olmalıdır. Ama standart süre 45 dakikadır ve yeterlidir. Belli başlı egzersizlerimiz vardır. Bu hareketlerden önce de vücudun alışma süresi olan ısınma hareketleri vardır. Kesinlikle ısınmadan egzersiz yapılmamalıdır. Öte yandan kişi kendi vücudunu, ihtiyacı olan spor programını ve rahatsızlıklarını iyi bilmelidir. Buna uygun davrandığı takdirde büyük sakatlanmalar yahut yaralanmalarla karşı karşıya kalmaz” dedi.

‘TEMPOLU YÜRÜYÜŞ YAPIN’

Yürüyüş sürelerinin kişiden kişiye, vücudun yapısına ve amaca göre değişkenlik göstereceğini aktaran fitness eğitmeni, yürüyüş kilo vermek, almak isteyen; herhangi bir rahatsızlığı olan, olmayan insanlar için de çeşitlerinin ve yapılma şekillerinin olduğunu kaydetti.

Tempolu yürüyüş ile koşu arasında da doğru bilinen birçok yanlış var olduğunu bildiren Oğuz meseleye şöyle bir açıklık getirdi: “Mesele kalp rahatsızlığı olan kişilere, yüksek kilodaki bireylere ya da amaçları yağ yakmak olanlar koşudan çok tempolu yürüyüşü tercih etmeliler. Bu durumun ise bilimsel açıklaması şudur:  Aerobik sistem çalışmalarında vücut daha çok yağ yakar. Tempolu yürüyüş aerobik bir sistemdir ama koşu anaerobik bir sistemdir. Bu yüzden koşu antrenmanı yağ yakmayı yavaşlatır. Rahatsızlığı olan kişilerde de risk oluşturur. Sağlıklı yaşam adına günde 30 dakika yürüyüş yapmak faydalıdır. Her gününü spora ayıramayan kişiler haftada en az 3 yürüyüş yaparak sağlıklı bir yaşam elde edebilirler. Fakat beslenmelerine de dikkat etmeliler. Spor kalori yaktırır. Fakat yaktığınız kaloriden daha fazlasını yemek yiyerek alırsanız burada spor da fayda sağlayamaz. Spor ve beslenme bu yüzden beraber hareket eden bir düzendir.” Foto-Haber: Sümeyye ÇALIŞKAN

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası