banner
Özel

Küçükbaşta ihracatın kapsamı genişletilmeli

Aksaray Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, küçükbaş hayvan ihracat oranlarının artması gerektiğini söyledi. Devletin yetiştiricilere çok önemli destekler sağladığını ancak bu desteklerin yeterli gelmediğini ifade eden Aktürk, “Ülkemizde..

Küçükbaşta ihracatın  kapsamı genişletilmeli
banner

Aksaray Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, küçükbaş hayvan ihracat oranlarının artması gerektiğini söyledi.

Devletin yetiştiricilere çok önemli destekler sağladığını ancak bu desteklerin yeterli gelmediğini ifade eden Aktürk, “Ülkemizde küçükbaş hayvan sayısı devlet desteği ile 50 milyona yaklaştı. Küçükbaş hayvan ihracatının bir süre kapatılmasıyla piyasada arz talep noktasında bir dengesizlik oluştu. İhracatın tekrar açılmasıyla bu sorun çözülmüştü. Koyun ve kuzularımızı Ürdün, Katar, Irak ve Lübnan’a ihracat ederek ciddi anlamda üreticilerimiz para kazandı. Geçtiğimiz Kurban Bayramı öncesi iç piyasada fiyatlar yükselir endişesiyle ihracatın tekrar kapatıldı. Bu durum küçükbaş hayvan fiyatlarının dip noktayı görmesine neden oldu. Şu anda yeniden ihracat açıldı ama çok ciddi bir tahribat oluştu. Tabi girdi maliyetlerinin çok yükselmesiyle birçok işletme hayvanlarını satmaya ve kestirmeye başladı. Biz birlik olarak bu durumun önüne geçemiyoruz. Şu anda işletmelerimiz zarar ediyor. Devletimiz son dönemde desteklemeleri yüzde yüz oranında artırdı. Ama bu da sektöre çare olmadı. İhracatın kapsamının genişletilmesini, ihraç noktasında istikrarlı bir şekilde satışların devam etmesini istiyoruz. İç piyasada bu kadar hayvanın tüketilmesi mümkün değil. Bir de ekonomik nedenlerden dolayı alım gücü azaldığı için kırmızı ete talep de azalıyor” dedi.

KOYUNUN BEDELİ TÜKETTİĞİ

YEM FİYATINA KADAR DÜŞTÜ

Yem fiyatlarındaki aşırı artışa yönelik de değerlendirmelerde bulunan Aktürk, “Yem fiyatlarının yüzde 300 ile 400 oranında yükselmesi hayvanları besleme noktasında ciddi sıkıntılara neden oluyor. Şu anda bin 500 ile 2 bin liraya anaç koyun satıyoruz. Bunun 1 yıllık bakımı zaten bin 500 ile 2 bin lira civarında. Şu anda bir koyunun bedeli tükettiği yem bedeline kadar düştü. Bu rakamların iyileştirmesi lazım. Bir yıl para kazanalım 1 yıl zarar edelim, bu şekilde bu işi yürütmemiz mümkün değil. Biz 84 liraya kuzu kestiriyoruz, 280 liraya sucuk, 300 liraya kavurma ve 400 liraya pastırma yiyoruz. Bu durumda üreticide kazanmıyor, tüketicide ucuza alamıyor. Bu işte sanayici ciddi manada para kazanıyor. Reyon fiyatları ile üretici fiyatları arasındaki yüzde 200 ile 300 oranındaki makasın daraltılması lazım” diye konuştu. Foto-Haber: Erkan ALTUNTAŞ

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası