İSLAM ALEMİ İÇİN İKİ ÖNEMLİ BAYRAMDAN BİRİ OLAN KURBAN BAYRAMI, HER YIL MÜSLÜMANLARIN ÖZLEMLE KAVUŞMAYI BEKLEDİĞİ BİR BAYRAM OLARAK İFADE EDİLİYOR Aksaray Müftüsü Veysel Işıldar Kurban Bayramı’nın yaklaşması münasebetiyle kurban..
İSLAM ALEMİ İÇİN İKİ ÖNEMLİ BAYRAMDAN BİRİ OLAN KURBAN BAYRAMI, HER YIL MÜSLÜMANLARIN ÖZLEMLE KAVUŞMAYI BEKLEDİĞİ BİR BAYRAM OLARAK İFADE EDİLİYOR
Aksaray Müftüsü Veysel Işıldar Kurban Bayramı’nın yaklaşması münasebetiyle kurban ibadeti hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
Kurban ibadetinde asıl olanın niyet olduğunu söyleyen Işıldar, “Allah Hac Suresi’nde buyuruyor ki; o kestiğiniz kurbanların ne etleri ne de kanları Allaha ulaşmaz. Allah’a ulaşacak olan Allah katında değerli olan sizin niyetinizdir, Allah’a karşı duyduğunuz saygı hürmet ve samimiyettir. Kurban ibadetinde niyet ve samimiyet çok önemlidir. O yüzden kurban kesme işini bir ibadet şuuruyla yerine getirmek gerekiyor” diye konuştu.
‘İBADETTE ASIL OLAN NİYET VE SAMİMİYETTİR’
Kurban ibadetinin faziletlerinden bahseden Veysel Işıldar şöyle konuştu: “Bizi Allah katında yükseltecek olan en iyi davranış samimiyettir. Samimiyet olmadan ibadet olmaz önce niyet sonra samimiyet. Biz bunun en güzel örneğini kurban ibadetinde görüyoruz. Bizim bugünkü anlamda kurban kesme ibadetimizin başlangıcı İbrahim peygamberin, oğlu İsmail’i Allah adına kurban etmesidir. Kurban ibadetinin Kevser Suresi’nde karşılığı vardır. Peygamber efendimize ithafen biz sana Kevser’i verdik Rabbin için namaz kıl, kurban kes deniliyor. Bu ayet biz Müslümanlara kurban ibadetinin gerekli olduğunu anlatan en açık delildir.”
‘KİŞİLİĞİNİZDEKİ KÖTÜ HASLETLER İBADETLERİNİZE YANSIYABİLİR’
Kurban ibadetinin ilk örneklerinin Adem’in oğullarıolan Habil ile Kabil’de görüldüğünü ifade eden Işıldar, “Kurban ibadeti insanlığın ilk yaratılışından itibaren Allah’ın emrettiği bir ibadettir. İlk kurban ibadeti ayeti kerimede şöyle anlatılıyor: Âdem’in çocukları olan Habil ve Kabil Allah’a yaklaşmak için kurban ibadetini yerine getiriyorlar. Kurbanın anlamı yaklaşmak demektir ve Allah’a yaklaştıran yakınlaştıran bir ibadettir. Burada Habil ile Kabil‘in yapmış olduğu kurban ibadeti bizim günümüzde yaptığımız kurban ibadeti ile birebir aynısı değildir ama ikisi de Allah için bir şeyler vermek suretiyle ibadet yerine getirmektir. Ayeti kerimede Habil’in yaptığı kurban ibadetinin kabul edildiği bildiriliyor. Kabil’inkisi ise kabul edilmiyor. Çünkü, Habil’in yapmış olduğu ibadetin içinde samimiyet ihlas ve içtenlik var. Riya, haset gibi kötü duygular yok. Fakat Kabil’in hasetçi bir ruha sahip olması ve cimriliği ibadetine de samimiyetine de yansıdığı için kabul edilmiyor. Kişiliğinizdeki kötü hasletler ibadetlerinize yansıyabilir” şeklinde konuştu .Foto-Haber: Sümeyye ÇALIŞKAN
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)