YILDIZ, AKSARAY BELEDİYESİNİN HER YIL OLDUĞU GİBİ BU YIL DA HAYVANLARIN SAKATATLARINI BELİRLİ TOPLAMA NOKTALARINDAN ALACAKLARINI BİLDİREREK VATANDAŞLARI UYARDI Kurban Bayramı sürecinde temizlik ve hijyen hususunda vatandaşları uyaran Aksaray Veteriner..
YILDIZ, AKSARAY BELEDİYESİNİN HER YIL OLDUĞU GİBİ BU YIL DA HAYVANLARIN SAKATATLARINI BELİRLİ TOPLAMA NOKTALARINDAN ALACAKLARINI BİLDİREREK VATANDAŞLARI UYARDI
Kurban Bayramı sürecinde temizlik ve hijyen hususunda vatandaşları uyaran Aksaray Veteriner Hekimler Odası Başkanı Önder Yıldız, öncelikli olarak kesim alanında temiz bir ortamın sağlanması gerektiğini dile getirdi. Yıldız, “Etin sağlığı ve olgunlaşması açısından kesimden sonra etin dinlenmesi oldukça önemlidir. Etinizi dinlendirmeden tüketmeyin. Kesimden hemen sonra etin 5-6 saat dinlenmeye ihtiyacı vardır. Üreyebilen kokuşma bakterilerinin oluşmaması ve etin olgunlaşabilmesi için bu son derece gereklidir. Etler avuç içi parçalara ayrıldıktan sonra güneş almayan bir yerdi dinlendirilmedir” dedi.
Yıldız, önemli olarak gördüğü bir başka husus için şöyle bir uyarıda bulundu: “Vatandaşlarımızın, kesimden hemen sonra ayrılan sakatatları gelişigüzel çevreye bırakmaması gerekiyor. Her yıl olduğu gibi bu yılda belediye ekipleri belirlenen toplama noktalarından bu sakatatları alacaktır. Özellikle müstakil alanlarda kesilen kurbanlıkların derileri sakatatları etrafa bırakılmamalıdır. Hayvanlardan insanlara geçen hem parazitel hastalıklar hem de zoonoz pek çok hastalık bulunmaktadır. Örneğin karaciğer kisti. Bu hastalık insanlarda bulunan bir rahatsızlıktır. Ve sebebi kedi ve köpek dışkısıyla atılan oositlerin (parazit yumurtası) koyunlar keçiler kuzular gibi arakonakcılar tarafından alınarak bağırsakta yetişmesi ve oradan beyine gitmesidir. Bu hastalık insanlar tarafından temasla doğrudan alınarak oluşur. Bu ve benzer birçok hastalık var. Bunlar bizim için önem taşıyor. Bunları engellemek için sakatatları kalın poşetlerle poşetleyerek toplama noktalarına bırakılmamız lazım. Sonra bunların toplayıp düzenli bir şekilde imhasının sağlanması gerekiyor. Bunu da belediye ekiplerimiz zaten her yıl yapıyorlar. Bunun dışında kurbanın kesildiği alanın, zeminin bıçağın ve diğer kullanacak malzemelerin steril olması oldukça önemlidir.”
KENELERE DİKKAT
Yıldız, kurbanlık hayvanlardaki kene problemine de dikkat çekti. Yıldız, hayvanında kene şüphesi olan vatandaşların yetkililere başvurması gerektiğini bildirdi. Yetiştirme sürecinde hayvanların bakımlarının tam yapılması gerektiğini bu anlamda güvenilir kişilerden kurbanlık alınması gerektiğini bildiren Önder Yıldız,“Hayvanlarda kene olmaması için yetiştiricilerimiz senede iki defa paraziter uygulama yapmaktadır. Gerek dökme gerek tablet tarzında vermektedirler. Bunlara rağmen paraziter uygulama yapılmamış hayvan olabilir. Vatandaşlarımız aldıkları kurbanlarda; avuç içi büyüklüğünde ya da daha büyük alanlarda tüy dökülmeleri, göz ve çevresinde etrafında vücudun tüysüz yerlerinde tüy dökülmeleri ve kabuklanma tarzında fiziki görünüşünde bir problem rastlarlarsa veteriner hekime danışabilirler. Bir de uyuz diye bilinen bir hastalık var. Uyuz deri tabakasında yaşadığı için kurban eti ile içiçe geçmeyeceği için panik yapmaya gerek yok. Ama böyle bir kaygıları olan vatandaşlarımız bir yine veteriner hekime danışabilirler” deyi konuştu. Foto-Haber: Sümeyye ÇALIŞKAN
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)