banner
Gündem

Kurbanda bunlara dikkat

Aksaray Veteriner Hekimler Odası Başkanı Önder Yıldız, Kurban Bayramı öncesi vatandaşlara dikkat etmeleri gereken hususlar hakkında uyarılarda bulundu. Kesim için temiz, düzenli, fiziki olarak tertiplenmiş profesyonel kesim araçlarının kullanıldığı ve..

Kurbanda bunlara dikkat
banner

Aksaray Veteriner Hekimler Odası Başkanı Önder Yıldız, Kurban Bayramı öncesi vatandaşlara dikkat etmeleri gereken hususlar hakkında uyarılarda bulundu.

Kesim için temiz, düzenli, fiziki olarak tertiplenmiş profesyonel kesim araçlarının kullanıldığı ve ehliyetli yerlerin tercih edilmesi gerektiğinin altını çizen Yıldız, “Kesim yapan kişilerin önemi çok büyük. İşi bilen acemi olmayan, hayvana eziyet etmeden kesebilecek insanların görev alması gerekir. Kurban etinin kesildikten sonra küçük parçalara ayrılarak güneş almayan serin bir yerde en az 5-8 saat arasında dinlendirilmesi ve daha sonra buzdolabına kaldırılması lazım. İç organlarda renk değişimi görülürse kesinlikle veteriner hekimlerimize başvurularak etin tüketime sunulup sunulmayacağıyla ilgili bilgi alınması son derece önem taşıyor” dedi.

‘KURBAN BİR YAŞINI DOLDURMALI’

Yıldız, Kurban Bayramı’nda dini kuralların da sağlıklı bir şekilde yerine getirilmesi gerektiğini söyledi.  Kurbanda yaş konusunun büyük bir öneme sahip olduğunu söyleyen Yıldız, “Sığırlarda 2, develerde 5, koyun ve keçilerde ise bir yaşın dolmuş olması gerekiyor.  Ülkemizde yaklaşık 800 bin civarında büyükbaş, iki milyon civarında da küçükbaş hayvan kurban ediliyor. Bu rakam bir senede kesilen hayvan sayısının yüzde 30’una denk geliyor”dedi.

‘300 VETERİNER HEKİM GÖREV YAPACAK’

Yıldız, kurban edilecek hayvanlarda özellikle gebeliğe dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Veteriner Hekimler Odası’nın görevlendirdiği veterinerlerin ücretsiz gebelik testi yaptığını vurgulayan Yıldız, “ Hayvan pazarları ve kurban kesim yerlerinde 300 veteriner hekim görev yapacak. Kurban için gebe hayvanlar ve yeni doğum yapmış hayvanlardan kaçınmak gerekiyor. Yüksek ateşi olan ağzı burnu akan, fiziki olarak engelli herhangi bir yeri şiş ve tüyleri dökülmüş olan hayvanlara dikkat edilmesi lazım. Vatandaşlarımız bu şekilde karşılaştıkları hayvanları sahada çalışan veteriner arkadaşlarımıza muayene ettirmeliler” şeklinde konuştu. Foto-Haber: Erdi ULUKAYA

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası