banner
Özel

Kurdukları bahçe köye örnek oldu

YILLAR ÖNCE BAŞARAMAZSIN DEDİLER, KÖYLERİNİ GÜL BAHÇESİNE ÇEVİRDİLER Aksaray’da emekli olup eşiyle 10 yıl önce köyüne dönen Hüseyin-Şenay Duru çifti, annesinden kalma taşlık 10 dekar alanda büyük emek vererek bin..

Kurdukları bahçe köye örnek oldu
banner

YILLAR ÖNCE BAŞARAMAZSIN DEDİLER, KÖYLERİNİ GÜL BAHÇESİNE ÇEVİRDİLER

Aksaray’da emekli olup eşiyle 10 yıl önce köyüne dönen Hüseyin-Şenay Duru çifti, annesinden kalma taşlık 10 dekar alanda büyük emek vererek bin 500 ağaç ve 400 gül fidesi dikti. Çift oluşturduğu bahçeyle köye örnek oldu.
Emekli olduktan sonra 35 kilometre uzaklıktaki 298 nüfuslu Çatalsu köyüne dönen 60 yaşındaki Hüseyin Duru, taşlık araziyi eşi Şenay Duru ile ilmek ilmek işleyerek bin 1500 meyve ağacı ve 400 adet gül dikip emeklerinin karşılığını ekonomik olarak almaya başladı.
Toprakla uğraşmayı sevdiğini ifade eden Hüseyin Duru, “Şehirde yaşamayı terk ederek köyüme döndüm. Şehir usandırdı ve yordu beni. Babaannemden kalma 10 dekar taşlık ve atıl alan vardı. Ne yaparız diye eşimle düşündük. Gelip araziye baktığımda kendi köylülerim burada ağaç olmayacağını, buranın taş olduğunu boşa uğraş vereceğimizi ve hatta deli olduğumuzu bile söylediler. Fakat kaya yapısı çok sert değildi. Kis taş dediğimiz yumuşak yapılı bir kayaydı. Çok emek verdim. Kazma ile manila demir ile kazdım. Bin 500’e yakın ağaçları dikip tutturunca barajın içinden 160 traktör toprak çektirdim. Köylümüzün birisi burayı yeşillendirdin. Öbür tarafa gidince ağaç ne olacak diye sordu. Bende ağaç yağmur yağmasına faydası olur. Ağacın dalına kuş konar ve dibinde hayvan yatar. En azından birisi meyvesini yer ve birisi gölgesinde oturur. Her şeyinden faydalanırız. En azından kış günü gelir birisi odur yapar yakıp ısınır dedim. Bu yüzden çaba, emek ve sapır sapır lazım ve biraz da inat lazım. Hepsinden önemli ise sevgi lazım. Sevgi olmadan hiçbir şey olmuyor.36 yılda hiç kavga etmedik. Evimin önü de botanik bahçesi gibi. Her yer çiçek içinde yaşamayı tercih ettik. ”dedi.
YAPAMAZSIN DİYE SÖYLESİLERDE
BİR SEYİ BAŞARMAK ÇOK GÜZEL
“Olmazda deseler, yapamasın diye söylenseler de gayret ve asim başarı için temel etkendir ve bir şeyi başarmak çok güzel bir duygudur” diyen Duru, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü; “2 yıldır ekonomik olarak verim almaya başladık. 4 yıldır da kendi evimizinim yiyeceği çıkıyor. Fasulye, nohut ve bakliyatları kendimiz üretiyoruz. Fermente edilmiş ürünler tüketmiyoruz. Bizim bahçemizi örnek alıp ağaç dikenlerde oldu. Anadolu köylüsü bir şeyi görmeli ve ondan para kazanabileceğini bilmeli. Söylemeyle, tarif etmeyle maalesef bir şey yapılmıyor. Anadolu köylüsü biraz tutuk. Yan tarladaki komşumda gül dikmeye karar verdi. Bir arkadaşa 300 tane kiraz diktirdik.”
BİR AİLEYİ 2-3 DEKAR GÜL RAHAT GEÇİNDİRİR
3 dekarlık bir gül bahçesinin bir haneyi rahat geçindireceğini ifade eden Duru, “Çok ciddi bir emeğin karşılığında burası meydana geldi. 4 yıl önce gül diktik ve 3 yıldır da hasadını yapıyoruz. Geçen yıl ile bu yıl ciddi şekilde verim aldık. Pazarlamasını ise iç piyasaya yapıyoruz. Şurup ve reçel yapılıyor. Daha doğrusu şehrimizde üretim yaygınlaşmış olsa gül yağı üretim fabrikası kurulsa çiftçilerimizde bu işe dönecektir. 400 tane gülfidanım var. Geçen yıl 200 kilo almıştım. Bu yıl ise 400 kilo bekliyorum. Verim her yıl katlanarak artıyor. Bir aileyi 2-3 dekar gül bahçesi rahat geçindirir.
KÖYE GELDİĞİM İÇİN ÇOK MENMUNUM
Şenay Duru ise köye tekrar dönmenin mutluluk verici olduğunu dile getirerek, “Bahçemizde gül ve sebze meyve toplamakla geçiyor. Gül uğraşı çok güzel bir uğraş bizim ömrümüze ömür kattığını düşünüyoruz. Mutluluğumu ise eşime borçluyum. Şehirde yaşamak çok kolay bir şey değil. Şehirde dışarı çıkınca her şey parayla. Köyde ise böyle bir durum yok. Doğanın içinde kendi yiyeceğini doğal olarak ve organik olarak üretiyorsun. Bu şekilde hem ruhen, hem de bedenen sağlığına kavuşmuş oluyorsun. Köye geldiğim için çok memnunum. Artık şehre gidince başımız ağrıyor. Emekliler için köy bence birebir bir yaşam alanı. 36 yıllık evliyiz. Birbirimizi severek evlendik.” diye konuştu. Foto-Haber: Erkan ALTUNTAŞ

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası