banner
Sağlık

Menisküs’ü önleme ve tedavi için önemli adım

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde görev yapan Dr. Murat Horasan, diz eklemi rahatsızlığı olan menisküsün, fiziki yükleme altında, yaşa ve cinsiyete göre nasıl bir davranış sergilediğini tespit..

Menisküs’ü önleme ve tedavi için önemli adım
banner

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde görev yapan Dr. Murat Horasan, diz eklemi rahatsızlığı olan menisküsün, fiziki yükleme altında, yaşa ve cinsiyete göre nasıl bir davranış sergilediğini tespit etmek adına yeni bir proje geliştirdi.

Toplumda sıklıkla karşılan rahatsızlığın daha iyi anlaşılabilmesi için üretilen proje, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından, ‘1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı’ kapsamında onay aldı. Dr. Murat Horasan, ‘In vivo Hayvan Modellerinde Menisküs ve Tibianın Fizyolojik Aktivite Esnasındaki Yaşa ve Cinsiyete Bağlı Adaptif Mekanobiyolojisinin Karakterizasyonu’ başlıklı projenin, rahatsızlığın önlenmesi ve tedavisinde yeni bir kapı aralayabileceğini söyledi.

Menisküs yaralanmalarının karşılıklı fiziksel temasın yoğun olduğu sporlarla ilgilenen bireylerde yaygın olarak görüldüğünü anımsatan Dr. Horasan, “Menisküs yaralanmaları hareketli spor dallarıyla ilgilenen bireylerin yanı sıra ‘dokuların zayıflaması nedeniyle’ yaşlı bireylerde de görülmektedir. Yapacağımız araştırma ile menisküs dokusunun hareket ve egzersiz yüklenmeleri gibi kritik faaliyetler sırasında, iskelet üzerine yüklenen fonksiyonel talepleri karşılama potansiyelini anlamaya çalışacağız. Ortaya çıkacak olan somut veriler rahatsızlığın kökenlerinin daha iyi anlaşılmasına olanak sağlayacak. Bu da hem ilaç ve operasyon maliyetlerini azaltacak hem de tedavi ve önleme çalışmalarına yol gösterecek” dedi. (Haber Bülteni)

 

 

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası