banner
Sağlık

Midenize biraz izin verin!

ŞİŞKİNLİK, MİDE KRAMPLARI, HAZIMSIZLIK… UZMANLARA GÖRE HEPSİNİN TEMEL SEBEBİ HIZLI YEMEK… Diyetisyen Funda Türk, Ramazan ayında oruç tutan kişilerin iftarı nasıl yapması gerektiğiyle ilgili bilgilendirmede bulundu. Türk, Ramazan’da 15-17 saatlik..

Midenize biraz izin verin!
banner

ŞİŞKİNLİK, MİDE KRAMPLARI, HAZIMSIZLIK… UZMANLARA GÖRE HEPSİNİN TEMEL SEBEBİ HIZLI YEMEK…

Diyetisyen Funda Türk, Ramazan ayında oruç tutan kişilerin iftarı nasıl yapması gerektiğiyle ilgili bilgilendirmede bulundu.

Türk, Ramazan’da 15-17 saatlik uzun açlık sürelerinin ardından hızlı bir şekilde gıda alımının sağlık açısından zararlı olduğunu belirtti. İftarda neyin hangi sırada ve nasıl tüketilmesiyle ilgili açıklama yapan Diyetisyen Türk, “İftarda suyumuzu içerek orucumuzu açtık diyelim. Tercihen bir de hurma yiyebiliriz. Daha sonra bir kase çorba şeklinde gidilebilir.Sonrasında15 dakika beklenmesi gerekir. Bu, mideye biraz izin vermek demektir. Sindirimi kolaylaştırmak, mide şişkinliğini engellemek için bekleme süresi 15 dakikadır. Sonrasında ana yemeye geçilebilir” şeklinde konuştu.

İftar sofrasında bulunması gereken gıdalarla ilgili bilgi veren Türk, “Ana yemekte et, tavuk, kuru baklagil tarzı protein ağırlıklı yemekler yersek bizim için daha sağlıklı olur.  Örneğin sebze yemeği yaptık içerisine en azından kıyma, tavuk, yahut et tarzı bir protein katmalıyız. Gün içerisindeki 15-17 saat aç kaldığımız için iftarda protein ağırlıklı yemek daha sağlıklı olacaktır. Yanına ise yağsız bol salata ya da yoğurt, ayran, kefir tarzı gıdalar tüketilebilir. Tüketeceğiniz ekmek de tam buğday olursa daha iyi olur” dedi.

‘SİNDİRİM GERÇEKLEŞMEDEN YÜRÜYÜŞ YAPMAYIN’

İftar sonrası oluşan şişkinlik için çeşitli tavsiyelerde bulunan Diyetisyen Türk, “Şişkinliğimiz hazımsızlığımız varsa yemekten 1-2 saat sonra maden suyu içebiliriz. Burada maden suyu seçerken sodyum oranının düşük olmasına dikkat etmeliyiz. Ayrıca soda ve maden suyu karıştırılmamalıdır. Biz yemekten sonra şişkinliğe iyi gelen maden suyunu tavsiye ediyoruz. Maden suyunu yemeğin hemen ardından değil 1-2 saat sonra tüketmek daha doğru olur. Öte yandan şişkinliği çok olanlar yine iftardan 1-2 saat sonra yürüyüş yapabilir. Fakat yemeği yer yemez yürüyüşe çıkmak sağlıklı olmaz. Çünkü yemeğin yendikten sonra kana karışma süresi vardır. Besinler kana karışmadan harekete geçmek yürüyüş yapmak ya da egzersiz yapmak sağlıklı değildir. Aksi halde mide krampları, halsizlik tarzında rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Bu yüzden önce sindirin, enerjinizi toplayın, yediğiniz yiyecekler kanınıza karışsın ondan sonra egzersizlerinize başlayın diyoruz” ifadelerine yer verdi.

‘TERCİHİNİZ SÜTLÜ TATLILAR OLSUN’

Ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmezi olan birçok tatlı çeşidi bulunduğunu dile getiren Türk, tatlı tüketiminde dikkat edilmesi gerekenleri şöyle anlattı: “Tatlı olarak iftarda arada bir şerbetli tatlılar tüketilebilir. Fakat sürekli olarak şerbetli tatlılar tüketilmemelidir. Bunun yerine sütlü tatlılar; sütlaç, güllaç, muhallebi tarzında çeşitler tüketilebilir. Yine bunlar da az şekerli ve şekersiz şeklinde hazırlanırsa daha sağlıklı olacaktır. Aynı zamanda şeker oranını azalttığımızda kilo almamızda yavaşlayacaktır. Öte yandan tatlılar yemeğin hemen üzerine tüketilmemelidir. Bu oldukça yaygın bir alışkanlıktır. Ama bu alışkanlığın aksine sağlıklı olan yemekten 1-2 saat sonra tatlı tüketmek gerekir.”

‘MEYVE TÜKETİMİNİ ES GEÇMEYİN’

Doğal şeker içeren meyvelerin tüketiminin Ramazan ayında unutulduğunu bildiren Türk, “Meyve Ramazan’da kesinlikle olmalıdır. Mutlaka iftardan sonra bir ara öğünümüz olmalı ve bu ara öğünde de mutlaka bir meyve tüketmeliyiz. Akşam 19.00’da iftarını açan bir kişi 21.00 gibi ara öğün yapmalıdır. Ara öğün çay-tatlı yahut meyve tarzında olabilir. Ama meyve ihmal edilmemelidir. Meyve sebzeyi tüketmediğimiz zaman kabızlık oluşabilir. Sindirim de sıkıntılar meydana gelebilir. Buda günlük hayattaki hareketlerimizi kısıtlar. Lifli gıdaların tüketilmesi de oldukça önemlidir. Ayrıca Ramazan’da çok fazla kahve ve çay tüketmek vücuttan çok fazla su atılmasını sağlar ve vücut gün içerisinde susuz kalabilir. Kahve ve çay sınırlandırılır ve daha çok su içilirse oruç daha rahat tutulabilir. Çorba ve su iftar sofralarımızdan eksik etmemiz gereken sıvılardır. Sıvı alımı hem tokluk sağlar hem mideyi alıştırır” diye konuştu. Foto Haber: Sümeyye ÇALIŞKAN

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası