Özel

Mucizeyi spor disiplininizde arayın

SPORDA FAİR PLAY’IN (ADİL OYUN) ANA BAŞLIKLARINDAN BİRİ OLAN DOPİNG KULLANIMI SPOR CAMİASININ BUGÜNLERDE KARŞILAŞTIĞI EN BÜYÜK PROBLEMLERDEN BİR TANESİ… Efor Spor Kulübü spor antrenörlerinden Fıtness Eğitmeni Mustafa Önder Oğuz,..

Mucizeyi spor disiplininizde arayın
banner

SPORDA FAİR PLAY’IN (ADİL OYUN) ANA BAŞLIKLARINDAN BİRİ OLAN DOPİNG KULLANIMI SPOR CAMİASININ BUGÜNLERDE KARŞILAŞTIĞI EN BÜYÜK PROBLEMLERDEN BİR TANESİ…

Efor Spor Kulübü spor antrenörlerinden Fıtness Eğitmeni Mustafa Önder Oğuz, Aksaray’da el altından satışları yapılan ve kullanımı giderek artan doping ürünleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Doping kullanımının hem spor etiğine uymadığından hem de sağlık açısından zararlı olduğundan bahseden Oğuz, Aksaray’da doping ürün kullanımının en az yüzde 80 oranlarında olduğunu kaydetti.

Fıtness eğitmeni Oğuz şöyle konuştu: “Bizim steroid diye ifade ettiğimiz halk tarafından doping olarak bilinen ürünler, antrenman esnasında performansı artıran kimyasal maddeler içeriyor. WADA dediğimiz bu tür maddeleri takip eden Dünya üzerinde bir kuruluş var. Her sene doping ürünlerinin neler olduğunu yayınlıyor. Bu ürünler yasaklı maddeler diye geçiyor. Ayrıca kullanımları da satışları da yasaktır. Her türlü yarışma düzeyindeki sportif faaliyetlerde bu ürünlerin kullanım yasağı yasalarla sabittir. Resmi yarışmalara giren sporcuların doping kullandığı tespit edilirse hem antrenöre hem sporcusuna çeşitli cezai müeyyideler uygulanır. Bu cezalar kişileri spordan men edilmeye kadar götürür. Başarı ya da madalyaları ellerinden alınır. Para cezaları uygulanır. Bakanlık bu konuda çok sıkı tedbirler alıyor. Fakat spor salonlarında hala doping ürünleri satılmakta ve kullanılmakta.”

SIFIR DOPİNG

SIFIR TOLERANS

Doping kullanımının sağlık açısından birçok noktada olumsuz etkilerinin olduğunu dile getiren Mustafa Oğuz, aynı zamanda sporcunun da kendisini başarı anlamında yanlış tanımlamasına sebep olduğunu bildirdi.

Dopingin bilimsel olarak kanıtlanmış yan etkilerine değinen Oğuz, “Bu ürünler kimyasal içerikli olduğu için kalbe, böbreklere, karaciğere birçok olumsuz etkisi vardır. Psikolojik olarak sinir etkisi yaratır. Uzun süre kullanımda bağımlılık ortaya çıkarır. Yani doping ilaçlarıyla kısa sürede artan performans uzun vadede etkisini gösteremez. Her zaman aynı performansta olmak isteyen sporcu sürekli olarak bu ilaçları kullanmaya başlar. Sonuç olarak doping ilaçlarına bağımlı olur. Ayrıca oluşan güç dengesizliği sporcuda moral ve motivasyon düşüklüğüne sebep olur. Yetersizlik ve bağımlılık duyguları hissedilmeye başlanıyor” dedi.

Aksaray’da bazı antrenörlerin ‘Herkes doping kullanıyor’ düşüncesiyle hareket ettiğini ve bu yüzden eşit şartlarda yarışmak adına sporcularına doping ilacı önerdiğini duyduklarını söyleyen Oğuz,  “Bu ürünlere ulaşmak isteyenler çok rahat ulaşabiliyorlar. Ticari amaç güden birçok yerde bu ürünlerin kullanımı teşvik ediliyor. Genelde spora yeni başlayan gençler yönlendirmelerle bu noktaya geliyorlar. Bir iki uygulamadan sonra performansın arttığını görünce zaten kontrolsüz bir şekilde kullanıma başlanıyor. İş ticarete dönüşünce sağlık ikinci planda kalıyor. Denetimler daha da sıklaştırılarak bu sorunun çözülebileceğini düşünüyorum” şeklinde konuştu. Foto-Haber: Sümeyye ÇALIŞKAN

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası