banner
Sağlık

Noodle makarna tüketimine dikkat!

Diyetisyen Türk, “Hazır Çin erişteleri dünyanın her yerinde tüketilen oldukça popüler bir besindir. Diğer yiyeceklere göre daha ucuz ve pratik olması sebebiyle özellikle öğrenciler tarafından oldukça fazla tercih edilmektedir” Diyetisyen..

Noodle makarna tüketimine dikkat!
banner

Diyetisyen Türk, “Hazır Çin erişteleri dünyanın her yerinde tüketilen oldukça popüler bir besindir. Diğer yiyeceklere göre daha ucuz ve pratik olması sebebiyle özellikle öğrenciler tarafından oldukça fazla tercih edilmektedir”

Diyetisyen Funda Türk, son zamanlarda oldukça fazla tüketilen, halk arasında noodle olarak bilinen hazır Çin eriştelerinin fayda ve zararları hakkında bilgilendirmelerde bulundu.Sağlık açısından birçok olumsuz etkisi bulunan Çin eriştelerinin, yoğun miktarda monosodyum glumat (MSG) içerdiğini dile getiren diyetisyen Türk, halk arasında Çin tuzu olarak bilinen MSG baharatının yiyeceklere lezzet vermek için kullanıldığını söyledi.

‘BAĞIMLILIK YAPAR’

Yaygın şekilde tüketilen hazır makarnaların içindeki baharatların bağımlılık yaptığını aktaran Funda Türk, şöyle konuştu: “Sağlıklı bir insanın günlük tuz gereksinimi 5-6 gramdır. Noodle’ın 100 gramında 5 gram tuz bulunmaktadır. Yüksek tuz içeriği sebebiyle tüketilmesi ödeme ve tansiyonun yükselmesine yol açabilmektedir. Ayrıca noodle lif ve besin içeriği bakımından da düşüktür. İçeriğinde kullanılan bir tür katkı maddesi olan monosodyum glutamat bağımlılık yapmaktadır.”

HAZIR MAKARNALAR KRONİK RAHATSIZLIKLARI TETİKLİYOR

Birçok kişinin, özellikle öğrencilerin yapımı kolay olduğu için hazır makarna yemeyi tercih ettiğini bildiren Türk, danışanlarının hiçbirine hazır noodle tüketmeyi önermediğini belirtti. Diyetisyen Türk, “Lif ve besin değerinin düşük olması ve aynı zamanda tuz oranının yüksek olması sebebiyle ben de tüketilmesini önermiyorum. Noodle fazla tüketilirse alzheimer, epilepsi, diyabet ve kalp-damar hastalıkları gibi kronik hastalıkları tetiklemektedir. ABD Baylor ve Harvard Üniversitesi’nden bilim insanları, hazır Çin eriştelerinin en çok tüketildiği ülkelerden biri olan Güney Kore’de 11 bin kişiyi incelediği çalışmaya göre; haftada en az iki kez hazır noodle tüketen kadınların  ‘metabolik sendrom’a yakalanma riskinin, diğer tüketmeyenlere göre tam 2 kat fazla olduğu gerçeğini ortaya çıkartmıştır. Hazır Çin eriştelerini tüketmek yerine evde el yapımı erişteleri tüketmek daha sağlıklıdır” dedi. Foto-Haber: Sümeyye ÇALIŞKAN

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası